Poster - 28
Platelet mass index in differentiating ovarian cysts and ovarian torsion
M Çakmak, S Yuksel, M Akalın
Istanbul Basaksehir Cam and Sakura City Hospital, Pediatric Surgery Clinic
Aim:Ovarian cysts and ovarian torsion are common but often confused clinical conditions in women. Ovarian cysts are typically benign lesions that do not require surgical intervention, whereas ovarian torsion is a surgical emergency. The effectiveness of the Platelet Mass Index (PMI) in differential diagnosis was retrospectively investigated.
Methods:A total of 181 patients who were admitted to our hospital and underwent surgery for acute ovarian pathologies between January 2021 and December 2023 were included in the study. The patients were divided into four groups;
1. Group 1: Patients with hemorrhagic ovarian cysts but without ovarian torsion (n=24)
2. Group 2: Patients with simple ovarian cysts but without ovarian torsion (n=106)
3. Group 3: Patients without ovarian cysts but with ovarian torsion (n=27)
4. Group 4: Patients with both ovarian cysts and ovarian torsion (n=24)
The retrospective Platelet Mass Index (PMI) of the patients was compared. The Kruskal-Wallis H Test was used to compare differences in PMI among the groups, and the Mann-Whitney U test was used for pairwise comparisons. A p-value <0.05 was considered statistically significant.
Results: When comparing Group 1 and Group 3, the p-value was 0.0001; when comparing Group 1 and Group 4, the p-value was 0.0003; when comparing Group 2 and Group 3, the p-value was 0.0012; and when comparing Group 2 and Group 4, the p-value was 0.0085 and these results were considered statistically significant.
Conclusions: Traditional diagnostic methods such as physical examination, ultrasonography, and magnetic resonance imaging (MRI) may not always provide sufficiently accurate results. Therefore, the integration of biochemical markers into the diagnostic process is of great importance. The PMI has been shown to significantly differentiate between ovarian torsion and ovarian cysts among different groups.
Over kistleri ve over torsiyonlarını ayırt etmede trombosit kitle indeksi
M Çakmak, S Yuksel, M Akalın
İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Çocuk Cerrahi Kliniği
Amaç: Over kistleri ve over torsiyonları, kadınlarda sıkça karşılaşılan ancak birbirine karışabilen klinik durumlardır. Over kistleri genellikle cerrahi müdahale gerektirmeyen iyi huylu lezyonları iken, over torsiyonları cerrahi müdahale gerektiren acil bir durumdur. Trombosit kitle indeksinin (TKİ) ayırıcı tanıdaki etkisi retrospektif olarak incelenmiştir.
Yöntem: 2021 Ocak - 2023 Aralık tarihleri arasında akut overyan patolojiler nedeniyle hastanemize yatışı yapılan ve ameliyat olan 181 hasta dahil edilmiştir. Hastalar dört gruba ayrılmıştır;
1. Grup: Hemorajik over kisti olan fakat over torsiyonu olmayan hastalar (p=24)
2. Grup: Basit over kisti olan fakat over torsiyonu olmayan hastalar (p=106)
3. Grup: Over kisti olmayan fakat over torsiyonu olan hastalar (p=27)
4. Grup: Hem over kisti hem de over torsiyonu olan hastalar (p=24)
Hastaların retrospektif trombosit kitle indeksleri karşılaştırılmıştır. TKİ farklılıklarını değerlendirmek için grupları karşılaştırmada Kruskal-Wallis H Testi ve grupları 2’li olarak karşılaştırmada ise Mann-Whitney U testi kullanıldı. P değeri <0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: 1. Grup ile 3. Grup karşılaştırıldığında p-değeri: 0.0001, 1. Grup ile 4. Grup karşılaştırıldığında p-değeri: 0.0003, 2. grup ve 3. grup karşılaştırıldığında p-değeri:0.0012, 2. grup ile 4. grup karşılaştırıldığında p-değeri:0.0085 sonucu elde edildi ve anlamlı olarak kabul edildi.
Sonuç: Geleneksel tanı yöntemleri olan fiziksel muayene, ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) her zaman yeterli kesinlikte sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle, biyokimyasal belirteçlerin tanı sürecine entegrasyonu büyük önem taşır.
TKİ'nin over torsiyonu ve over kistlerini farklı gruplar arasında belirgin şekilde ayırt edebildiğini ortaya koymuştur.