TÇCD 2024 41st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 33

CAN OVARIAN TORSION BE DETECTED BEFORE ISCHEMIA STARTS: IS THE OVARIAN VOLUME RATIO A PREDICtive FACTOR FOR THIS?

B Karaaslan*, M Yazıcı*, M Akalın*, NE Akcan*, B Zeytinoğlu Kayrancıoğlu*, F Saraç*, I Turan**
*Istanbul Basaksehir Cam and Sakura City Hospital, Pediatric Surgery Clinic
**Istanbul Başaksehir Çam and Sakura City Hospital, Department of Radiology

Aim: We aimed to show that there may be ultrasonographic (US) predictive factors for the early detection of ovarian torsion in preadolescent age group patients who present to the emergency department with abdominal pain, and the importance of routine use of the ovarian volume ratio (OVR) parameter, which is a value that remains constant with age.

Method: Patients who were urgently admitted to the pediatric surgery clinic between July 2021 and July 2024 and whose ovarian torsion was detected on pelvic US and confirmed by surgery were examined retrospectively. Patients with intrauterine torsions, adnexal masses, and postadolescent patients over the age of 14 were not included. The control group consisted of patients of the same age group who presented with another complaint and underwent US, without any ovarian pathology. In the control group, ovarian width was observed to increase in parallel with age. Therefore, OVR, which was reported and formulated in the current literature, was used as a fixed parameter and it was revealed that it could be a predictive precursor of torsion.

Results: In the control group, the average OVR was measured as 1.6 ± 0.7. When compared to ovarian width, it was determined that while width increased with age, ovarian volume ratio remained constant. 430 patients with ovarian pathology (adnexal cyst, mass, intrauterine torsion, tuboovarian torsion, isolated ovarian torsion) who underwent surgery in our clinic were retrospectively screened. 163 of them were torsion patients with ovarian pathology. Pelvic ultrasonography was performed on 54 patients in the pre-adolescent age group who did not have an adnexal mass and their ovarian volume ratio was measured. It was found that in patients who developed torsion, this ratio increased and was at an average value of 2.5 and above and was statistically significant.

Conclusion: Diagnosis of torsion with Doppler US can be made after venous and arterial circulation disorder begins. Therefore, OVR can be considered a highly reliable predictive factor. Thus, we think that the diagnosis of torsion can be made in the early stages before the blood flow disorder begins.

OVER TORSİYONU İSKEMİ BAŞLAMADAN FARKEDİLEBİLİR Mİ: BUNUN İÇİN OVER HACİM ORANI PREDİKTİF BİR FAKTÖR MÜDÜR

B Karaaslan*, M Yazıcı*, M Akalın*, NE Akcan*, B Zeytinoğlu Kayrancıoğlu*, F Saraç*, I Turan**
*İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Çocuk Cerrahi Kliniği
**İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Radyoloji Kliniği

Amaç: Karın ağrısı ile acil servise başvuran preadolesan yaş grubu hastalarda, over torsiyonunun erken dönemde saptanması için ultrasonografik (US) prediktif faktörlerin olabileceğini ve yaş artışıyla beraber sabit kalan bir değer olan over hacim oranı (OHO) parametresinin rutinde kullanıma girmesinin önemi amaçlandı.

Metod: Temmuz 2021 ile Temmuzl 2024 arasında çocuk cerrahisi kliniğine acil olarak başvuran ve pelvik US de over torsiyonu saptanıp, cerrahi ile konfirme edilen hastalar geriye dönük incelendi.İntrauterin torsiyonlar, adneksial kitlesi olanlar, 14 yaş üstü postadolesan hastalar dahil edilmedi. Kontrol grubu, başka bir şikayetle başvuran ve US yapılan, ovarian bir patolojisi olmayan, aynı yaş grubu hastalardan oluşturuldu. Kontrol grubunda, over genişliğinin yaşla paralel olarak arttığı görüldü. O nedenle , güncel literatürlerde bildirilerek formülize edilen OHO , sabit bir parametre olarak kullanıldı ve torsiyonun prediktif öncüsü olabileceği ortaya konuldu.

Bulgular: Kontrol grubunda ortalama OHO 1.6 ± 0.7 ölçüldü. Ovarian genişlikle kıyaslandığında, genişlik yaşla beraber artarken , ovarian hacim oranının sabit kaldığı saptandı. Kliniğimizde ameliyat edilen , 430 ovarian patolojisi olan(adneksial kist, kitle, intrauterin torsiyon, tuboovarian torsiyon , izole over torsiyonu) hasta retrospektif olarak tarandı. Bunların 163 ü ovarian patolojisi olan torsiyon hastaları idi. Çalışmaya dahil edilen, adneksial kitlesi olmayan ve preadolesanl yaş grubu 54 hastaya pelvik ultrasonografi yapılarak overian hacim oranı bakıldı. Torsiyon gelişen hastalarda , bu oranın arttığı ve ortalama 2,5 ve üzeri değerlerde olduğu ve istatistiksel olarak da anlamlı olduğu saptandı.

Sonuç: Dopler US ile torsiyon tanısı, venöz ve arteriel dolaşım bozukluğu başladıktan sonra konulabilmektedir. Bu nedenle OHO , oldukça güvenilir bir prediktör faktör olarak kabul edilebilir. Ovarian genişliğin aksine , yaşla beraber artmayıp sabit kalması nedeniyle özellikle 2,5 ve üzerinde ölçülen değerler, torsiyon için yüksek düzeyde sensitif ve spesifik olarak kabul edilebilir. Böylece kanlanma bozukluğu başlamadan eken dönemde torsiyon tanısının konulabileceğini düşünmekteyiz.

Close