TÇCD 2024 41st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Poster - 37

A Rare Case; The Rapunzel Syndrome

E Cesur
Amasya Üniversity

Introduction: Bezoars are formed when materials taken orally but not digested as food accumulate in the gastrointestinal tract. There are different types of bezoars according to their contents. Among the types of bezoars, trichobezoars, which is a rare disease in children, is more common in young girls with psychiatric or neurological problems. Bezoars, which often form in the stomach, extend to the small intestine, especially in late diagnosed patients, and this condition is called rapunzel syndrome.

Case presentation: A 16-year-old girl presented to our clinic with abdominal pain, bloating and anorexia for 2 months. Physical palpation revealed left upper-middle quadrant tenderness and a mass. No additional pathology was detected in laboratory evaluations. CT scan showed an appearance compatible with bezoar filling the stomach almost completely and having continuity in the duodenum. Endoscopy was performed but the patient did not benefit from the procedure because the bezoar could not be fragmented. The patient underwent laparotomy and a 20 cm mass filling the entire stomach and proximal duodenum was observed. The bezoar in the stomach and duodenum was completely removed through an incision made in the anterior wall of the stomach. The incision area in the stomach was repaired and the operation was terminated. The patient was followed up postoperatively and referred to psychiatry.

Conclusion: Enterotomy is performed in patients with intestinal obstruction due to bezoar. If a mass is found in the left upper-middle quadrant on palpation in young female patients presenting with chronic abdominal pain and vomiting, the possibility of trichobezoar should be kept in mind.

Nadir Görülen Bir Olgu; Rapunzel Sendromu

E Cesur
Amasya Üniversitesi

Giriş: Ağızdan alınan ancak besin olarak sindirilemeyen materyallerin gastrointestinal sistemde birikmesi ile bezoarlar oluşur. İçeriklerine göre farklı bezoar tipleri vardır. Çocuklarda nadir saptanan bir hastalık olan bezoar tiplerinden; trikobezoar özellikle psikiyatrik veya nörolojik sorunu olan genç kızlarda daha sık görülmektedir. Sıklıkla midede oluşan bezoarlar, özellikle geç tanı alan hastalarda ince barsaklara kadar uzanırlar ve bu durum rapunzel sendromu olarak adlandırılır.

Olgu sunumu: 16 yaşında kız hasta 2 aydır olan karın ağrısı, şişkinlik ve uzun süredir olan iştahsızlık nedeni ile kliniğimize başvurdu. Fizik muayenesinde sol üst-orta kadranda hassasiyet ve kitle tespit edildi. Laboratuar değerlendirmelerinde ilave patoloji tespit edilmedi. Çekilen BT de mideyi tama yakın dolduran ve duodenumda devamlılığı olan bezoar ile uyumlu görünüm izlendi. Hastaya endoskopi işlemi yapıldı ancak bezoar parçalanamadığı için işlemden hasta fayda görmedi. Hastaya laparotomi işlemi yapıldı, mide ve proksimal duodenumun tamamını dolduran 20 cm kitle görüldü. Mide anterior duvardan yapılan insizyon ile mide ve duodenumdaki bezoar tamamen çıkarıldı. Mide olan kesi alanı onarıldı, operasyon sonlandırıldı. Postop takibi yapılan hasta psikiyatriye yönlendirildi.

Sonuç: Bezoara bağlı intestinal obstruksiyon olan hastalarda enterotomi işlemi hastalara uygulanır. Kronik karın ağrısı, kusma ile başvuran genç kız hastalarda muayenede sol üst-orta kadranda kitle saptanırsa trikobezoar olasılığı akılda tutulmalıdır.

Close