TÇCD 2024 41st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 14

Assessment of Gastro-Intestinal Related Quality of Life in Postcholecystectomy Syndrome in Childhood

MB Çeliksu*, T Soyer*, UE Arslan**, Ö Boybeyi*
*Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Hacettepe University Institute of Public Health, Department of Health Research

Aim: Postcholecystectomy syndrome (PCS) is defined as persistence of existing gastrointestinal (GI) symptoms and/or occurrence of new GI symptoms after cholecystectomy (ChS) and has been reported very rarely in childhood. The association of pediatric GI related quality of life and occurrence of PCS has not been reported so far. A prospective study was conducted to determine the incidence of PCS and its impact on quality of life in children.

Methods: Patients underwent ChS during 2014-2023 were included. Demographic and clinical features were recorded. A self-designed questionnaire for assessing PCS signs and patients’ satisfaction related with surgery and a validated questionnaire (pediatric quality of life-GI symptom scale-PedsQLTM­­_GSS) were applied by mail.

Results: Among 41 patients, 39 them were responded (Male:Female=19:20). Median admission age was 12 years (min-max: 1-17) and all underwent ChS for cholelithiasis. The 85.4% of patients were operated laparoscopically. Post-operative complications encountered in two patients; one had wound infection, one had angioedema. Median time interval from operation to questionnaire was 5 years (min-max: 1-10). According to self-designed questionnaire assessment, we identified 19 cases (46.3%) with PCS. Demographic and clinical parameters were identical in patients with and without PCS (p>0.05). Patients with PCS had higher body mass index levels than patients without PCS without any statistical significance (p=0.054). Overall 79.5% of patients were satisfied with the result of surgery and patients without PCS had higher satisfaction rates than patients with PCS (90% vs 68%, respectively, p=0.039). The PedsQLTM­­_GSS total scores were significantly lower in patients with PCS (100 ±0 vs 92.8 ±7.5; p=0.001).

Conclusion: Children who underwent ChS may experience various GI symptoms after surgery and PCS is more common than expected. PCS is related with low PedsQLTM­­_GSS scores and decreased patient satisfaction related surgery.

Çocukluk Çağı Postkolesistektomi Sendromunda Gastrointestinal İlişkili Hayat Kalitesinin Değerlendirilmesi

MB Çeliksu*, T Soyer*, UE Arslan**, Ö Boybeyi*
*Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Hacettepe Üniversitesi, Halk Sağlığı Enstitüsü, Sağlık Araştırmaları AD

Amaç: Postkolesistektomi sendromu (PKS) kolesistektomi (k/s) sonrası mevcut gastrointestinal (Gİ) semptomların devam etmesi ve/veya yeni Gİ semptomlarının görülmesi olarak tanımlanmış olup çocukluk çağında çok nadir rapor edilmiştir. PKS görülmesi ile pediatrik Gİ ilişkili hayat kalitesi ilişkisi daha önce bildirilmemiştir. Çocuklarda PKS görülme sıklığını belirlemek ve hayat kalitesine olan etkisini belirlemek amacıyla ileriye dönük bir çalışma planlanmıştır.

Yöntem: Kliniğimizde 2014-2023 arasında k/s yapılan olgular dahil edilmiştir. Olguların demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. PKS değerlendirmesi ve hastaların memnuniyetini değerlendirmeyi içeren bir anket ve valide edilmiş Gİ ilişkili hayat kalitesi anketi (PedsQLTM­­_GSS) posta ile uygulanmıştır.

Bulgular: Toplam 41 hastadan 39’u anketleri cevaplamıştır (Erkek:Kız=19:20). Ortanca başvuru yaşı 12 yıl (1-17y) olup tüm hastalara kolelitiazis nedeniyle k/s yapılmıştır. Hastaların %85.4’üne laparoskopik k/s yapılmıştır. Postoperatif dönemde bir hastada yara yeri enfeksiyonu ve bir hastada anjiyoödem olmak üzere toplam 2 komplikasyon izlenmiştir. Cerrahiden sonra ortanca anket zamanı 5 yıldır (1-10 yıl). Anket değerlendirmesi sonucunda hastaların 19’unda (%46.3) PKS olduğu görülmüştür. Demografik ve klinik özellikler PKS olan ve olmayan hastalarda benzerdir (p>0.05). PKS olan hastaların vücut kitle indeksleri (VKİ) PKS olmayan hastalara göre istatistiksel anlamlılık olmaksızın daha yüksek bulunmuştur (p=0.054). Toplamda hastaların %79.5’u cerrahi sonuçtan memnun olduklarını belirtmiş olup memnuniyet oranı PKS olmayan hastalarda PKS olan hastalara göre anlamlı derecede daha fazladır (sırasıyla %90 ve %68, p=0.039). PedsQLTM­­_GSS puanları PKS olan olgularda PKS olmayanlara göre anlamlı derecede düşüktür (100 ±0 ve 92.8 ±7.5; p=0.001).

Sonuç: Çocuklarda k/s sonrasında çeşitli Gİ semptomlar görülebilir ve PKS tahmin edildiğinden daha sık görülmektedir. PKS ile PedsQLTM­­_GSS puanları ilişkilidir ve cerrahi ilişkili hasta memnuniyetini azaltabilir.

Close