Case Report - 7
A Rare Variant of Testis Torsion: Femoral Ectopic Testis Torsion
Ö Erincin*, VS Erikci**
*Tepecik Research and Trainnig Hospital Pediatric Surgery Clinic
**Tepecik Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
Objective: Testicular anomalies affect about 5% of newborn boys. Testicular torsion is rare, occurring in 1 in 4000 males under 25, and superficial inguinal ectopia is even rarer, seen in under 1% of cryptorchidism cases. We present a rare case of testicular torsion with superficial inguinal ectopia in a 12-year-old boy
Case Report: A 12-year-old boy with no prior hospitalizations presented to the emergency department with severe pain and swelling in the right inguinal region for 16 hours. Examination revealed a non-reducible, ovoid, solid mass in the right inguinofemoral area, with tenderness but no redness or warmth. The left testicle was palpated in the scrotum, but the right scrotum was underdeveloped, and the right testicle was not palpable. A Doppler ultrasound showed a 6x4 cm heterogeneous right testicle with no blood flow, a twisted spermatic cord, and an ectopically displaced testicle. Suspecting testicular torsion, the patient underwent urgent surgery. A 720-degree clockwise torsion of the femoral ectopic testis was found. After detorsion, the testicle's blood flow improved. The testis was repositioned in the right scrotum, and the contralateral testicle was not treated. The patient is in the early postoperative period, with plans for intermittent Doppler ultrasound monitoring of blood supply, echogenicity, and size.
Conclusion: Ectopic testicular torsion is a very rare pathology. There are very few case reports of ectopic testicular torsion in the literature. These are usually superficial inguinal or intraabdominal testicular torsions. In our report, we aimed to present and discuss a rare case of femoral ectopic testicular torsion presenting with acute scrotum.
Testis Torsiyonunun Nadir Bir Varyantı: Femoral Ektopik Testis Torsiyonu
Ö Erincin*, VS Erikci**
*Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
Amaç: Konjenital testis anomalileri yenidoğan erkek çocuklarının yaklaşık %5'ini etkiler. Femoral ektopik testis daha da nadirdir ve tüm kriptorşidizm vakalarının %1'inden azında görülür. Testis torsiyonu ise 25 yaş altı her 4000 erkekten 1'inde görülen ender bir durumdur. Bu çalışmada, 12 yaşında bir erkek çocukta femoral ektopi ile görülen nadir bir testis torsiyonu vakası sunulmuştur.
Olgu Sunumu: Geçmişinde herhangi bir hastane başvurusu bulunmayan 12 yaş erkek olgu 16 saattir olan sağ kasık bölgesinde şiddetli ağrı ve şişlik şikayeti ile acil servise başvurdu. Olgunun yapılan muayenesinde sağ inguinofemoral bölgede redükte olmayan kitlesel lezyon görüldü. Lezyon ovoid biçimli ve solid yapıdaydı. Palpasyonda hassasiyet mevcuttu ancak ciltte kızarıklık veya ısı artışı yoktu. Haricen erkek olan olgunun sol testisi skrotumda palpe edilirken sağ skrotum hipoplazik görünümdeydi ve sağ testis palpe edilmiyordu. Geri kalan sistemik muayenesinde ek patoloji saptanmayan hastanın şişlik bölgesine yapılan Doppler ultrasonunda 6 x 4 cm boyutunda heterojen görünümde bir sağ testis olup kanlanma izlenmemiştir, spermatik kordda girdap bulgusu mevcuttur, sağ testis süperiora doğru yer değiştirmiştir şeklinde raporlandı. Tüm bulgular birlikte değerlendirildiğinde olgunun ektopik lokalizasyonlu testis torsiyonu olduğu düşünüldü. İvedilikle operasyona alınan olguya transinguinal yaklaşıldı. Spermatik kord ve pleksus takip edilerek femoral yerleşimli ektopik testis bulundu. Testisin saat yönünde 720° torsiyona uğradığı saptandı. Konjesyone ve nekrotik görünümde olan testis detorsiyone edilerek ılık kompres içine alındı. 10 dk sonra testis perfüzyonunun düzelmeye başladığı izlendi. Ardından testis, sağ skrotumda hazırlanan poşa aksı bozulmayacak şekilde yerleştirildi. Kontralateral testise işlem yapılmadı. Halen erken postoperatif dönemde olan olgunun izleminde aralıklı Doppler ultrason kontrolleri ile kanlanma, ekojenite ve boyut takibi yapılması planlanmaktadır.
Sonuç: Ektopik testis torsiyonu oldukça nadir görülen bir patolojidir. Literatürde çok az ektopik testis torsiyonu vaka sunumu mevcuttur. Bunlar genellikle süperfisiyal inguinal veya intraabdominal yerleşimli testis torsiyonlarıdır. Bildirimizde akut skrotum tablosuyla gelen ve literatürde nadir görülen femoral ektopik testis torsiyonu olgusu sunularak tartışılması amaçlanmıştır.