TÇCD 2024 41st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 71

The Importance of Medical Illustrations in Surgical Education

SK Özkısacık*, H Ulman**, F Şirinyıldız***
*Adnan Menderes Üniversity School of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Ege University, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology
***Adnan Menderes Üniversity Department of Physiology

Aim: The aim of this study is to evaluate whether illustrations are a more effective learning tool compared to photographs for young pediatric surgeons in learning surgical procedures and anatomical structures.

Methods: The study was conducted by administering an online survey to young pediatric surgeons in training. The survey consisted of questions aimed at recognizing various medical conditions. The topics included the appearance of the umbilicus in a newborn with discharge, surgical findings from an abdominal exploration in a baby with bilious vomiting, and surgical images from a patient operated for hydronephrosis.

The participants were divided into three groups: Group 1 was shown only surgical photographs, while Group 2 was shown medical illustrations of the same procedures, and Group 3 was shown surgery photographs and illustrations together. Each groups were asked the same questions to identify the relevant surgical procedures and conditions, and the results were statistically analyzed.

Results: The study was conducted with a total of 35 participants, all of whom completed the survey fully. When the groups were compared among themselves, it was seen that the correct answer rate was high in Group 3, where the illustration was shown along with the surgery photo. When this rate was evaluated statistically, it was found to be significantly high (p<0.05).

Conclusion: The results indicate that medical illustrations together with photographs in surgical technique atlases are a more effective educational tool for understanding complex conditions and operations in the surgical education process. We believe that such illustrative materials should be used more extensively in the education of young pediatric surgeons.

Cerrahi Eğitimde Medikal İllüstrasyonların Önemi

SK Özkısacık*, H Ulman**, F Şirinyıldız***
*Adnan Menderes Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı
***Adnan Menderes Üniversitesi Fizyoloji Anabilimdalı

Amaç: Bu çalışmanın amacı, genç çocuk cerrahları tarafından cerrahi prosedürlerin ve anatomik yapıların öğrenilmesinde illüstrasyonların, fotoğraflara kıyasla daha etkili bir öğrenme aracı olup olmadığını değerlendirmektir.

Yöntem: Çalışma, cerrahi eğitim almakta olan genç çocuk cerrahlarına online yolla, çeşitli tıbbi durumların tanınmasını amaçlayan sorulardan oluşan bir anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Anket, göbekten akıntısı olan yenidoğanın umbilikus görünümü, safralı kusma ile gelen bir bebeğin batın eksplorasyonundaki ameliyat bulguları ve hidronefroz nedeniyle ameliyat edilen bir hastanın cerrahi görüntüleri gibi birçok farklı konuyu kapsamıştır. Genç çocuk cerrahları üç gruba ayrılmıştır: Grup 1’e sadece ameliyat fotoğrafları, Grup 2’ye aynı prosedürlerin medikal illüstrasyonları, Grup 3’e ise ameliyat fotoğrafı ve illüstrasyonu beraber gösterilmiştir. Her gruba ilgili cerrahi prosedürleri ve durumları tanımlamaları için aynı sorular yöneltilmiştir ve sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiştir.

Bulgular: Çalışma toplam 35 katılımcı ile gerçekleştirilmiş olup, tüm katılımcılar anketi tam olarak cevaplamıştır. Gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında ameliyat fotoğrafıyla beraber illüstrasyonun da gösterilmiş olduğu Grup 3’te doğru cevap verme oranının yüksek olduğu görülmüştür. Bu oran istatistiksel olarak değerlendirildiğinde anlamlı oranda yüksek bulunmuştur (p<0.05)).

Sonuç: Sonuçlar, cerrahi teknik atlaslarında yer alan medikal illüstrasyonların, cerrahi eğitim sürecinde anlaşılması zor durum ve operasyonları anlamada fotoğraflarla beraber kullanıldığında daha başarılı bir eğitim aracı olduğunu göstermektedir. Bu tür illüstratif materyallerin, genç çocuk cerrahlarının eğitiminde daha fazla kullanılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Close