Oral Presentation - 35
Assessment of the quality of life of children treated with the Foker’s procedure for long gap esophageal atresia
RS Jeremic, D Vujovic, N Zdujic, M Slavkovic, N Ristic, I Milovanovic, S Sindjic-Antunovic
University children's hospital Belgrade, Belgrade, Serbia
Purpose. The most commonly used treatment strategies for long gap esophageal atresia (LGEA) include delayed primary anastomosis, reconstruction based on the principles of longitudinal traction (e.g. Foker procedure) and replacement of the esophagus. Although the survival rate after treatment of esophageal atresia has increased to over 90%, patients are at risk of chronic morbidity that can significantly affect their quality of life after operative treatment. This study aimed to determine the quality of life (QoL) of children aged 2-8 years who were treated with the Foker’s procedure for LGEA in infancy.
Methods. This was retrospective study. The research included children aged 2 to 8 years who were treated due to esophageal atresia (EA) in infancy. The test group consisted of children treated with the Foker procedure for LGEA, while the control group consisted of randomly selected children treated with other operative strategies for other types of EA. Parents of children of both groups filled in the Questionnaire on the quality of life (EA QoL ©questionnaire). The questionnaire was evaluated and then the results of the questionnaire were processed statistically.
Findings. In the test group, the lowest score of the QoL questionnaire was 42.86, while the highest was 92.31. The lowest and the highest score was achieved in the domain of feeding. In the control group, the average score was 67.33, the highest score was also achieved in the domain of feeding. Children treated using the Foker procedure have a better quality of life in domains “Social isolation and stress”(p=,05).
Conclusion. The QoL of children born with LGEA treated using the Focker procedure was rated as very good, and did not differ significantly from the QoL of children of the same age treated for EA using other techniques.
Uzun aralıklı özofageal atrezisi için Foker prosedürü ile tedavi edilen çocukların yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
RS Jeremic, D Vujovic, N Zdujic, M Slavkovic, N Ristic, I Milovanovic, S Sindjic-Antunovic
Üniversite çocuk hastanesi Belgrad, Belgrad, Sırbistan
Amaç. Uzun aralıklı özofageal atrezinin (LGEA) en sık kullanılan tedavi stratejileri arasında gecikmiş primer anastomoz, uzunlamasına çekme prensiplerine dayalı rekonstrüksiyon (örn. Foker prosedürü) ve özofagusun değiştirilmesi yer alır. Özofageal atrezinin tedavisinden sonra sağ kalım oranı %90'ın üzerine çıkmış olsa da, hastalar cerrahi tedaviden sonra yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkileyebilecek kronik morbidite riski altındadır. Bu çalışma, bebeklik döneminde LGEA için Foker prosedürü ile tedavi edilen 2-8 yaş arası çocukların yaşam kalitesini (QoL) belirlemeyi amaçlamaktadır.
Yöntemler. Bu retrospektif bir çalışmadır. Araştırma, bebeklik döneminde özofageal atrezisi (EA) nedeniyle tedavi edilen 2-8 yaş arası çocukları kapsamaktadır. Test grubu, LGEA için Foker prosedürü ile tedavi edilen çocuklardan oluşurken, kontrol grubu diğer EA tipleri için diğer cerrahi stratejilerle tedavi edilen rastgele seçilmiş çocuklardan oluşmaktadır. Her iki gruptaki çocukların ebeveynleri yaşam kalitesi anketini doldurdu (EA QoL ©anketi). Anket değerlendirildi ve ardından anket sonuçları istatistiksel olarak işlendi.
Bulgular. Test grubunda, QoL anketinin en düşük puanı 42,86 iken, en yüksek puanı 92,31 idi. En düşük ve en yüksek puan beslenme alanında elde edildi. Kontrol grubunda, ortalama puan 67,33 idi, en yüksek puan da beslenme alanında elde edildi. Foker prosedürü kullanılarak tedavi edilen çocuklar, "Sosyal izolasyon ve stres" alanlarında daha iyi bir yaşam kalitesine sahiptir.
Sonuç. Focker prosedürü kullanılarak tedavi edilen LGEA ile doğan çocukların yaşam kalitesi çok iyi olarak derecelendirildi ve diğer teknikler kullanılarak EA için tedavi edilen aynı yaştaki çocukların yaşam kalitesinden önemli ölçüde farklı değildi.