Poster - 24
The Role of Neutrophil-Lymphocyte Ratio as a Predictive Factor in Ovarian Torsion in Children
B Karbuzoğlu*, A Nallı*, B Toker Kurtmen**, EB Çığşar Kuzu***
*SBU, İzmir Tepecik Training Hospital, Department of Pediatric Surgery, İzmir
**İzmir City Hospital, Pediatric Surgery Department, İzmir
***Izmir Katip Celebi University Department of Pediatric Surgery
Aim: Ovarian torsion is an emergency with challenging diagnosis due to non-specific symptoms and inconclusive findings. Recent studies suggest that the neutrophil-lymphocyte ratio(NLR) may be a valuable biomarker for ischemic conditions. We aimed to evaluate the diagnostic value of inflammatory markers based on operative and clinical findings in pediatric ovarian torsion.
Methods: Between 2014 and 2024, we analyzed patients aged 0-18 who underwent emergency surgery for suspected ovarian torsion at our center. We assessed intraoperative findings, time of presentation, ovarian cysts presence, degree of torsion, and laboratory values. Patients with incomplete medical records or antenatal torsions were excluded. Based on surgical findings, patients were categorized into two groups based on confirmed torsion(OT) and without torsion(non-OT). We compared inflammatory markers(leukocytes, neutrophils, NLR, CRP) with datas and determined the NLR cut-off value using ROC analysis.
Results: 96 patients(48 in OT and 48 in non-OT group) were examined. There was no significant difference in demographics. Ovarian cysts were not detected in 11 patients. There was no significant difference in ovarian cyst sizes(OT=7.75±4,3 cm, non-OT=7.63±4,2 cm). No correlation was found between duration of complaints, cyst size, degrees of torsion and inflammatory markers. Inflammatory markers were significantly higher in torsion group(Leukocyte:OT=12.2, non-OT=8.3; Neutrophil:OT=9.5, non-OT=4.9; NLR:OT=7.3, non-OT=2.1; p<0.001). However, no significant increase was found in CRP(CRP:OT=6.2, non-OT=7.2; p=0.842). In ROC analysis, area under the curve value(0.845), maximum sensitivity of 83%, specificity of 78%, the cut-off value was 2.49.
Conclusion: NLR can be considered a determining factor for ovarian torsion in cases with clinical and ultrasound suspicion. Values above 2.49 may help predict surgical intervention and prevent surgical delays.
Çocuklarda Over Torsiyonlarında Prediktif Faktör Olarak Nötrofil-Lenfosit Oranının Rolü
B Karbuzoğlu*, A Nallı*, B Toker Kurtmen**, EB Çığşar Kuzu***
*SBU, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İzmir
**İzmir Şehir Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Bölümü, İzmir
***İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
Amaç: Over torsiyonları, nonspesifik klinik sunumu ve suboptimal bulguları nedeni ile teşhisi zor olan acil bir durumdur. Son dönem çalışmalarında nötrofil-lenfosit oranı (NLR) iskemik hastalıklar açısından yararlı bir biyomarker olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı pediatrik over torsiyonlarında operasyon bulguları ve klinik prezentasyona göre enflamatuvar laboratuvar belirteçlerinin tanı değerini belirlemektir.
Yöntem: 2014-2024 yılları arasında merkezimizde over torsiyonu ön tanısı ile acil opere olan 0-18 yaş hastalar retrospektif olarak intraoperatif bulguları, başvuru süreleri, over kisti varlığı, torsiyon dereceleri ve laboratuvar değerleri açısından incelendi. Tıbbi bilgilerine ulaşılamayanlar ve antenatal torsiyon öyküsü olanlar dışlandı. Ameliyat bulgularına göre hastalar torsiyon saptanan (OT) ve saptanmayanlar (OT olmayan) olarak iki grupta incelendi. Hastaların verileri enflamatuvar laboratuvar bulguları(lökosit, nötrofil, nötrofil-lenfosit oranı, CRP) ile karşılaştırıldı. ROC analizi ile NLR için cut-off değer belirlendi.
Bulgular: Toplam 96 hasta (OT= 48; OT olmayan= 48) incelendi. Demografik veriler açısından anlamlı fark yoktu. 11 hastada over kisti saptanmadı. Her iki grupta da over kist boyutları açısından belirgin fark yoktu.(OT=7,75±4,3 cm; OT olmayan=7,63±4,2 cm) Şikayet süresi, kist boyutu, torsiyon dereceleri ile enflamatuvar laboratuvar belirteçleri arasında korelasyon saptanmadı. Enflamatuvar belirteçler(lökosit, nötrofil, nötrofil-lenfosit oranı) torsiyon grubunda anlamlı olarak yüksekti.(Lökosit: OT=12,2 OT olmayan=8,3; Nötrofil: OT=9,5 OT olmayan=4,9; NLR: OT=7,3 OT olmayan=2,1; p<0,001) Ancak CRP değerinde istatistiksel olarak anlamlı artış bulunmadı. (CRP: OT=6,2 OT olmayan=7,2; p=0,842) ROC analizinde, nötrofil-lenfosit oranı(NLR) en yüksek eğrinin altında kalan alan(0,845), maksimum duyarlılık(%83) ve özgüllük(%78) ile NLR=2,49 cut-off değeri bulundu.
Sonuç: NLR, klinik ve ultrason şüphesi olan vakalarda over torsiyonu için belirleyici faktör olarak değerlendirilebilir. 2,49 un üzerindeki değerler bu hastalarda cerrahi tedaviyi tahmin etmeye yardımcı olarak cerrahi müdahalede gecikmeleri önleyebilir.