TÇCD 2024 41st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Poster - 104

Eosinophilic esophagitis: case series and evaluation of clinical findings

G Gerçel*, T Karakurt**, H Şeneldir***, Aİ Anadolulu*, M Arga**, Ç Ulukaya Durakbaşa*
*Istanbul Medeniyet University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Istanbul
**Istanbul Medeniyet University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Allergy and Immunology, Istanbul
***Istanbul Medeniyet University, Faculty of Medicine, Department of Pathology, Istanbul

Aim: We aimed to share our clinical experience with eosinophilic esophagitis (EoE).

Methods: The records of pediatric patients diagnosed with EoE between January 2013 and August 2024 were retrospectively analyzed. In all patients, the diagnosis was made by histopathologic evaluation of multiple biopsies taken from the proximal, middle and distal esophagus. The presence of 15 or more intraepithelial eosinophils was considered as EoE, while the presence of 1-14 eosinophils was classified as low-grade eosinophilia (LGE).

Results: Of a total of 9 patients diagnosed with EoE in a 10-year period, 4 (44.5%) were male and 5 (55.5%) were female. The mean age was 6.6±3.1 (1-11) years. Eight patients presented with dysphagia and one patient presented with a foreign body without esophageal stricture. The primary diagnosis was esophageal atresia in 88.9% (n=8) and cerebral palsy and epilepsy in 11.1% (n=1). Endoscopic examinations revealed trachealization and striation (n=3), hyperemia, granulation tissue formation and fragile appearance (n=5) and normal findings (n=1). Multiple esophageal dilatation was required in 66.6% of patients (n=6). Histopathologic evaluation revealed EoE in 88.9% (n=8) and LGE in 11.1% (n=1) of the patients. Cow's milk allergy was detected in one of the 7 patients who underwent allergy skin testing, while mite, inhalant, food and other panel results were normal in the other patients. As treatment approach, 4 patients (44.4%) received only proton-pump inhibitor (PPI), 4 patients (44.4%) received PPI and oral steroid, and 1 patient received drug-free follow-up. Complete recovery was confirmed by control endoscopy in 55.6% (n=5) of the patients, while follow-up and treatment of 4 patients (44.4%) is ongoing.

Conclusion: The definitive diagnosis of EoE is made by endoscopy and histopathologic evaluation. In treatment, drug-free follow-up, PPI and/or oral steroid options are patient-specific. Therefore, increasing awareness in the diagnosis and treatment of EoE and adopting a multidisciplinary approach with the pediatric allergy clinic is critical for effective management.

Eozinofilik özofajit: olgu serisi ve klinik bulguların değerlendirilmesi

G Gerçel*, T Karakurt**, H Şeneldir***, Aİ Anadolulu*, M Arga**, Ç Ulukaya Durakbaşa*
*İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul
**İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Anabilim Dalı, İstanbul
***İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Eozinofilik özofajit (EoE) konusundaki klinik deneyimlerimizin paylaşılması amaçlandı.

Yöntem: Ocak 2013 ile Ağustos 2024 tarihleri arasında EoE tanısı alan çocuk hastaların kayıtları geriye dönük incelendi. Hastaların tamamında tanı, proksimal, orta ve distal özofagustan alınan çoklu biyopsilerin histopatolojik değerlendirilmesi ile konuldu. İntraepitelyal 15 ve üzeri eozinofil varlığı EoE olarak kabul edilirken, 1-14 arası eozinofil varlığı düşük dereceli eozinofili (DDE) olarak sınıflandırıldı.

Bulgular: On yıllık süreçte EoE tanısı alan toplam 9 hastanın 4’ü (%44,5) erkek, 5’ i (%55,5) kızdı. Yaş ortalaması 6,6±3,1 (1-11) yıldı. Sekiz hasta, yutma güçlüğü yakınması ile başvururken, bir hasta özofagusta darlık olmaksızın yabancı cisim ile başvurdu. Primer tanı, hastaların %88,9' unda (n=8) özofagus atrezisi, %11,1' inde (n=1) ise serebral palsi ve epilepsiydi. Endoskopik incelemelerde; trakealizasyon ve çizgilenme (n=3), hiperemi, granülasyon dokusu oluşumu ve frajil görünüm (n=5) ve normal bulgular (n=1) saptandı. Hastaların %66,6' sında (n=6) çoklu özofagus dilatasyonu gerekli oldu. Histopatolojik değerlendirme, hastaların %88,9' unda (n=8) EoE, %11,1' inde (n=1) DDE olarak sonuçlandı. Alerji deri testi yapılan 7 hastanın birinde inek sütü alerjisi tespit edilirken, diğer hastaların akar, inhalen, besin ve diğer panel sonuçları normaldi. Tedavi yaklaşımı olarak 4 hastaya (%44,4) yalnızca proton-pompa inhibitörü (PPI), 4 hastaya (%44,4) PPI ve oral steroid, 1 hastaya ise ilaçsız izlem uygulandı. Hastaların %55,6' sında (n=5) tam iyileşme kontrol endoskopileriyle doğrulanırken, 4 hastanın (%44,4) takip ve tedavisi devam etmektedir.

Sonuç: EoE kesin tanısı endoskopi ve histopatolojik değerlendirme ile konulur. Tedavide ilaçsız izlem, PPI ve/veya oral steroid seçenekleri hasta özgü belirlenir. Bu sebeple EoE tanı ve tedavisinde farkındalığın artırılması ve çocuk alerji kliniği ile multidisipliner bir yaklaşım benimsenmesi etkili yönetim için kritik öneme sahiptir.

Close