TÇCD 2024 41st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 74

An evaluation of the final results of abstracts presented at national pediatric surgery congresses

A Pirim, G Gerçel, Aİ Anadolulu, Ç Ulukaya Durakbaşa
Istanbul Medeniyet University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Istanbul

Aim: The objective of this study was to assess the full-text publication rate of abstracts presented at the National Congresses of Pediatric Surgery (NCPS) and to perform a comprehensive evaluation of the quality and characteristics of the published articles.

Methods: Abstract books covering the years 2017-2022 were reviewed. Keyword searches were performed in PubMed and Google Scholar using titles and author names to track full-text publications. Quantitative data were expressed as mean ± standard deviation (SD) and categorical data were expressed as number (n) and percentage (%). The chi-square test was used for statistical evaluation and p<0.05 was considered significant.

Results: A total of 1289 abstracts were presented at NCPS over a five-year period, with an annual average of 257.8 ± 56.2. Of these abstracts, 50.8% (n=654) were oral presentations and 49.2% (n=634) were posters. Clinical studies constituted 95% of the abstracts presented. Single-center retrospective studies were the most common study design with 44.8%. Multicenter studies accounted for only 1.1% of papers. 271 (21%) of papers were published in full text in 26 different journals, a mean of 1.85 ± 1.53 years after presentation. Of the full-text articles, 125 (46.2%) were published in SCIE journals, 37 (13.6%) in ESCI, and 109 (40.2%) in journals not indexed in WOS. Of the 109 articles indexed outside WOS, 79 were included in TR Index. Of the journals in which the publications were included, 42% (n=114) did not have an impact factor (IF). A total of 76 (28%) publications were published in journals with an IF between 1 and 5, while 3 (1.1%) were published in journals with an IF of 15 or higher. There was no statistically significant difference between IFs of the journals in which basic science studies and clinical studies were published (p=1).

Conclusion: The publication rate of the papers presented at NCPS was 21%, which is quite low compared to rates observed in similar studies. In addition, most of papers presented were published in journals with low IF. The low number of multicenter and prospective studies is another noteworthy issue. Our study reveals the need for national, multidisciplinary, and prospective studies.

Ulusal çocuk cerrahisi kongrelerinde sunulan bildirilerin nihai sonuçlarına dair bir değerlendirme

A Pirim, G Gerçel, Aİ Anadolulu, Ç Ulukaya Durakbaşa
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Bu çalışmada, Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongrelerinde (UÇCK) sunulan özetlerin tam metin olarak yayınlanma oranlarının değerlendirilmesi ve yayınlanan makalelerin nitelik ve kalitelerinin kapsamlı bir analizinin yapılması amaçlandı.

Yöntem: 2017-2022 yıllarını kapsayan özet kitapları incelendi. Tam metin yayınları takip etmek amacıyla başlıklar ve yazar isimleri kullanılarak PubMed ve Google Akademik’ de anahtar kelime aramaları yapıldı. Nicel veriler ortalama ± standart sapma (SD) olarak, kategorik veriler ise sayı (n) ve yüzde (%) olarak ifade edildi. İstatiksel değerlendirmede, Ki-kare testi kullanılmış olup, p<0.05 değeri anlamlı kabul edildi.

Bulgular: UÇCK’ de, beş yıllık bir süreçte yıllık ortalama 257,8 ± 56,2 olacak şekilde toplam 1289 özet bildiri sunuldu. Bu bildirilerin %50,8’i (n=654) sözlü bildiri, %49,2’si (n=634) posterdi. Sunulan bildirilerin %95’i klinik çalışmalardı. Tek merkezli retrospektif çalışmalar, %44,8 ile en yaygın çalışma tasarımıydı. Çok merkezli çalışmalar, bildirilerin yalnızca %1,1'ini oluşturmaktaydı. Bildirilerin 271’i (%21), sunumdan ortalama 1,85 ± 1,53 yıl sonra, 26 farklı dergide tam metin olarak yayınlanmıştı. Tam metin haline getirilen makalelerin 125’i (%46,2) SCIE kapsamındaki dergilerde, 37’si (%13,6) ESCI, 109’u (%40,2) ise WOS kapsamında indekslenmeyen dergilerde yayınlanmıştı. WOS dışında indekslenen 109 makalenin 79’u TR Dizin kapsamında yer almıştı. Yayınların yer aldığı dergilerin %42’sinin (n=114) etki faktörü (EF) bulunmamaktaydı. Toplam 76 (%28) yayın, EF 1 ila 5 arası dergilerde; 3 (%1,1) yayın ise EF 15 ve üzerindeki dergilerde yayınlanmıştı. Temel bilim çalışmaları ile klinik çalışmaların yayınlandığı dergilerin EF’ leri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=1).

Sonuç: UÇCK’ de sunulan bildirilerin yayınlanma oranı %21 olarak belirlenmiştir ve bu oran, benzer çalışmalarda gözlemlenen oranlara kıyasla oldukça düşüktür. Ayrıca, sunulan bildirilerin büyük bir kısmı düşük EF’ ye sahip dergilerde yayınlanmıştır. Çok merkezli ve prospektif çalışma sayısının azlığı da dikkat çeken diğer bir husustur. Çalışmamız, ulusal anlamda, multidisipliner ve ileriye dönük çalışmalara yönelme gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Close