TÇCD 2024 41st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Video Presentation - 2

Robotic bilateral adrenal pheochromocytoma excision: a case report

S Hasan*, Ü Çeltik*, Z Dökümcü*, A Ata**, D Özalp Kızılay***, D Gökşen***, A Çelik*
*Ege University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Izmir, TURKEY
**AFYONKARAHİSAR SAĞLIK BİLİMLERİ UNİVERSİTY DEPARTMENT OF PEDİATRİCS
***Ege University Faculty of Medicine Department of Pediatrics, Division of Pediatric Endocrinology

Aim: Pheochromocytoma is a rare tumor in childhood, and total excision is primarily recommended for its treatment. This study aims to present a case of bilateral pheochromocytoma diagnosed and treated with robotic tumor excision.

Case: A 13-year-old male patient presented with symptoms including headaches lasting 4-6 hours 1-2 times a week, night sweats, and intermittent facial flushing for one year. Physical examination revealed stage 3 hypertension. Biochemical tests showed elevated catecholamine metabolites in the urine. Radiological investigations identified masses in the right adrenal gland measuring approximately 45x43 mm and in the left adrenal region measuring 14x23 mm, which were intensely contrast-enhancing with central necrosis. The patient was diagnosed with pheochromocytoma based on clinical and biochemical evaluations. If feasible, adrenal-sparing surgery was planned for the excision of both masses. Given the patient's suitability for minimally invasive surgery and the advantages of superior manipulation capabilities, robotic excision was chosen. The masses were robotically excised in a single session, including right adrenalectomy and adrenal-sparing surgery on the left side. No exogenous steroid replacement was required during or after the operation. Postoperatively, the patient’s blood pressure remained normotensive, and no signs of adrenal insufficiency were detected. The patient was monitored in the intensive care unit for 1 day and in the pediatric ward for 4 days and was discharged on the 5th postoperative day. The pathology report of both masses was consistent with pheochromocytoma.

Conclusion: Robotic surgery can be preferred for optimal tumor excision, particularly in organ-sparing procedures, due to its superior manipulation capabilities.

Robotik bilateral sürrenal feokromositoma eksizyonu: olgu sunumu

S Hasan*, Ü Çeltik*, Z Dökümcü*, A Ata**, D Özalp Kızılay***, D Gökşen***, A Çelik*
*Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir
**Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Çocuk Sağlığı AD
***Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, Çocuk Endokrin BD

Amaç:
Feokromositoma, çocukluk çağında nadir görülen bir tümördür ve tedavisinde öncelikle total eksizyon önerilmektedir. Bu çalışmada, bilateral feokromositoma tanısı konulan ve robotik kitle eksizyonu uygulanmış bir olgunun sunulması amaçlanmıştır.

Olgu:
Bir yıldır haftada 1-2 kez 4-6 saat süren baş ağrısı, gece terlemesi ve aralıklı yüzde kızarıklık şikayetleri ile başvuran 13 yaşındaki erkek hastanın fizik muayenesinde evre 3 hipertansiyon saptandı. Yapılan biyokimya tetkiklerinde idrarda katekolamin metabolitlerinin yüksekliği, radyolojik tetkiklerinde ise sağ sürrenal bezde yaklaşık 45x43 mm ve sol sürrenal bölgede 14x23 mm boyutlarında, yoğun kontrastlanan ve santrallerinde nekroz bulunan kitleler tespit edildi. Bilateral sürrenal kitleleri olan hastada, klinik ve biyokimyasal incelemeler sonucunda feokromositoma tanısı konuldu. Eğer mümkün olursa sürrenal koruyucu cerrahi ile her iki taraf kitlenin çıkarılması planlandı. Hastanın minimal invaziv cerrahiye uygun olduğu düşünüldü ve manipülasyon kabiliyetinin üstünlüğü nedeniyle robotik eksizyon tercih edildi. Kitleler, aynı seansta sağ sürrenalektomi ve sol tarafta sürrenal koruyucu cerrahi ile robotik olarak eksize edildi. Operasyon sırasında veya postoperatif süreçte eksojen steroid replasmanı gerekmedi. Operasyon sonrası hastanın kan basıncı normotansif seyretti ve adrenal yetmezlik bulgusu saptanmadı. Hasta, postoperatif 1 gün yoğun bakımda ve 4 gün serviste izlendi; postoperatif 5. günde taburcu edildi. Her iki taraf kitlenin patoloji sonucu, feokromositoma ile uyumlu olarak raporlandı.

Sonuç:

Robotik cerrahi, manipülasyon kabiliyetinin üstünlüğü sayesinde özellikle organ koruyucu cerrahilerde optimal tümör eksizyonu için tercih edilebilir.

Close