Poster - 39
Massive wandering spleen and splenic cyst: A rare cause of anuria
SM Tilev Öztan, C Ceran Özcan
Kartal Dr. Lutfi Kirdar City Hospital, Department of Pediatric Surgery
Aim: Wandering spleen, a rare condition of splenic hypermobility, may present with abdominal pain or varying complaints based on its location and size. We herein present a male adolescent patient with a massive wandering spleen and congenital splenic cyst who presented to the emergency department with anuria and was first misdiagnosed with a glob vesicale.
Case Report: A 16-year-old male patient presented to the emergency department with anuria. Physical examination revealed a mass in the abdominal midline. His bladder was catheterized, and an abdominal tomography was obtained, which showed a wandering spleen in the abdominal midline, starting from the left renal artery level, extending down to the bladder, encompassing a 153x130 mm parenchymal cyst, bilateral ureteral compression, bilateral grade III hydroureteronephrosis. All tumor markers were negative, and creatinine levels had increased from a baseline of 0.3 mg/dL to 1.58 mg/dL. Laparotomy revealed a massive spleen in the abdominal midline, measuring about 20 cm, with a splenic cyst (Figure 1) (Consent was obtained from the patient and his caregivers for this photo). The cyst walls were excised close to the parenchymal tissue through a midline incision, and splenopexy was performed with a vicryl mesh. Pathological examination revealed a simple epithelial splenic cyst. His creatinine levels returned to normal within the first two postoperative days and he was discharged on the 10th postoperative day without complications. The patient is still followed up uneventfully with no cyst recurrence.
Conclusion: Epithelial cysts in the wandering spleen are extremely rare. The presentation complaints of wandering spleen may vary, and if unsuspected, may be easily misdiagnosed.
Masif gezici dalak ve dalak kisti: Nadir bir anüri nedeni
SM Tilev Öztan, C Ceran Özcan
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
Amaç: Dalak hipermobilitesinin nadir bir durumu olan gezici dalak, karın ağrısı veya yerleşim yeri ve büyüklüğüne bağlı olarak değişen şikayetlerle ortaya çıkabilir. Bu yazıda, anüri ile acil servise başvuran ve ilk olarak glob vesicale ile karıştırılan, masif gezici dalağı ve konjenital dalak kisti olan bir erkek adölesan hasta sunulmuştur.
Olgu Sunumu: On altı yaşında erkek hasta acil servise anüri ile başvurdu. Fizik muayenede batın orta hattında bir kitle saptandı. Mesanesi kateterize edildi ve abdominal tomografi çekildi. Batın orta hatta, sol renal arter seviyesinden başlayıp mesaneye kadar uzanan, 153x130 mm boyutunda bir parenkimal kist içeren gezici dalak ve sebep olduğu bilateral üreteral bası ile bilateral grade III hidroüreteronefroz görüldü. Tüm tümör belirteçleri negatifti ve kreatinin düzeyleri 0,3 mg/dL'den 1,58 mg/dL'ye yükselmişti. Laparotomide batın orta hattında yaklaşık 20 cm boyutlarında gezici dalak ve dalak kisti görüldü (Şekil 1) (Bu fotoğraf için hastadan ve yakınından izin alındı). Kist duvarları parankim dokusuna yakın bir şekilde eksize edildi ve vicryl mesh ile splenopeksi yapıldı. Patolojik incelemede basit epitelyal splenik kist saptandı. Ameliyat sonrası ilk iki gün içinde kreatinin değerleri normale dönen hasta ameliyat sonrası 10. günde komplikasyonsuz olarak taburcu edildi. Hasta halen sorunsuz bir şekilde takip edilmektedir ve kist nüksü görülmemiştir.
Sonuç: Gezici dalakta epitelyal kistler oldukça nadirdir. Gezici dalağın başvuru şikayetleri değişebilir ve şüphelenilmezse kolayca yanlış tanı konabilir.