TÇCD 2024 41st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 16

Surgical Management Of Pancreatic Solid Pseudopapillary Tumor: Resection Versus Enucleation

Ü Çeltik, A Çelik, MO Ergün
Ege University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery

Aim:

Solid pseudopapillary tumors (SPT) represent the most prevalent pancreatic tumors in children. Total excision is the primary aim of surgical approach. This study compares the short- and long-term outcomes of enucleation and resection as surgical management approaches.

Method:

We retrospectively analyzed the medical records of patients who underwent surgical resection for SPT at our clinic between 2011-2023. Demographics, symptoms, radiological findings, surgical treatment strategies, and prognoses were reviewed. Patients were categorized into two groups based on the surgical approaches: Group 1 underwent enucleation of the mass while Group 2 underwent resection. Short and long-term outcomes were compared between two groups.

Results:

16 patients (M/F:1/15) were operated due to SPT. Median age at operation was 15 (8-16) years. Enucleation was performed for tumors located in the head and the body of the pancreas while distal pancreatectomy was performed for tumors in the tail. Whipple (pancreaticoduodenectomy) procedure was performed for three patients with SPT located at the pancreatic head. Pre- and postoperative findings are summarized in Table 1. Pancreatic leakage was significantly higher in Group1. Moreover, median time to total enteral feedings and length of hospital stay was significantly longer in Group 1. Median follow-up was 48 (2-120) months, and there were no recurrences in the long-term follow-up in both groups.

Conclusion:

Both techniques seem to have favorable long-term outcomes; however, the enucleation group is associated with a higher rate of early complications. As a result, the time to achieve total enteral feeding and the duration of hospital stay are longer in the enucleation group.

Pankreatik Solid Pseudopapiller Tümörün Cerrahi Yönetimi: Rezeksiyon mu, Enükleasyon mu?

Ü Çeltik, A Çelik, MO Ergün
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD

Amaç: Solid pseudopapiller tümörler (SPT), çocuklarda en sık görülen pankreatik tümörlerdir. Cerrahi yaklaşımın birincil amacı tümörün tam olarak çıkarılmasıdır. Bu çalışma, enükleasyon ve rezeksiyonun cerrahi tedavi yaklaşımları olarak kısa ve uzun dönem sonuçlarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır.

Yöntem: 2011-2023 yılları arasında kliniğimizde SPT nedeniyle cerrahi rezeksiyon uygulanan hastaların dosya kayıtları retrospektif olarak incelendi. Demografik veriler, semptomlar, radyolojik bulgular, cerrahi tedavi stratejileri ve prognozlar değerlendirildi. Hastalar cerrahi yaklaşıma göre iki gruba ayrıldı: Grup 1'de kitle enükleasyonu yapılırken, Grup 2'de rezeksiyon uygulandı. İki grup arasındaki kısa ve uzun dönem sonuçlar karşılaştırıldı.

Bulgular: SPT nedeniyle ameliyat edilen 16 hastanın (E/K: 1/15) ortanca ameliyat yaşı 15 (8-16) yıldı. Pankreas başı ve gövdesinde yerleşen tümörler için enükleasyon yapılırken, pankreas kuyruğundaki tümörler için distal pankreatektomi uygulandı. Pankreas başında yerleşmiş olan SPT'li üç hastaya Whipple (pankreatikoduodenektomi) prosedürü uygulandı. Pre- ve postoperatif bulgular Tablo 1'de özetlenmiştir. Grup 1'de pankreatik kaçak anlamlı olarak daha yüksekti. Ayrıca, total enteral beslenmeye geçiş süresi ve hastanede kalış süresi Grup 1'de anlamlı olarak daha uzundu. Medyan takip süresi 48 (2-120) ay olup, her iki grupta da uzun dönem takipte nüks görülmedi.

Sonuç: Her iki teknik de uzun vadeli olumlu sonuçlara sahip görünmektedir; ancak enükleasyon grubu, erken dönem komplikasyon oranının daha yüksek olmasıyla ilişkilidir. Sonuç olarak, total enteral beslenmeye geçiş süresi ve hastanede kalış süresi enükleasyon grubunda daha uzundur.

Close