TÇCD 2024 41st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Poster - 4

Dicephalic Parapagus Conjoined Twins with Jejunal Atresia: A Case Report

YA Kara*, B Burulday*, M Yücel**
*Cengiz Gökcek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Departmanı, Gaziantep
**Gaziantep Cengiz Gokcek Maternity and Children's Hospital

Background: Conjoined twins are rarely seen but a memorable entity that arises from an anomalous presentation of monozygotic twins during the antenatal period.

Case Report: A 38-week-old-born conjoined twin was hospitalized due to congenital heart disease and respiratory distress. The patient had abdominal distention and bilious residuals seen in the orogastric catheter; serial X-ray evaluation of gastrointestinal passage was suspicious of intestinal perforation or an enlarged intestinal segment. A laparotomy was performed for type 1 jejunal atresia located 35 centimeters caudally to the duodenal conjunction—surgical excision of the dilated intestinal segment and fish-mouth anastomosis performed.

Conclusion: Parapagus is the second most frequent type of conjoined twins. Although separating conjoined twins is not a possible option in all cases, essential interventions should be performed to improve the quality of life for the patient and caretakers.

Disefalik Parapagus Olgusunda Jejunal Atrezi: Olgu Sunumu

YA Kara*, B Burulday*, M Yücel**
*Cengiz Gökcek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Departmanı, Gaziantep
**Gaziantep Cengiz Gökcek Kadin Dogum ve Çocuk Hastaliklari Hastanesi

Giriş: Yapışık ikizlik nadir görülen fakat antenatal dönemde monozigotik ikizlerin anormal birleşiminden kaynaklanan akılda kalıcı bir durumdur.

Olgu Sunumu: 38 haftalık gestasyonel haftada doğan yapışık ikizler doğumsal kalp hastalığı ve solunum sıkıntısı nedeniyle yenidoğan yoğum bakım ünitesine yatırıldı. Hastada abdominal distansiyon ve orogastrik kateterde safralı gelenler olduğu görüldü; Gastrointestinal pasaj opaklı seri grafilerle değerlendirildi ve intestinal perforasyon veya dilate bağırsak segmentinden ayrımı net olarak yapılamadı. Yapılan tanısal laparotomide her iki duodenumun distalden birleşerek ortak yol oluşturduğu görüldü ve bu birleşimin 35 santimetre kaudalinde yer alan tip 1 jejunal atrezi saptandı; dilate bağırsak segmentinin cerrahi eksizyonu ve balık ağzı anastomozu yapıldı.

Sonuç: Parapagus yapışık ikizlerin en sık görülen ikinci tipidir. Yapışık ikizlerin ayrılması her durumda mümkün olmasa da hastanın yaşam kalitesini artırmak için uygun şartlarda zorunlu olan müdahalelerin yapılması gerekmektedir.

Close