Poster - 11
Treatment results of splenectomy and cholecystectomy for hemolytic diseases
O Uzaslan*, AE Hakalmaz*, S Ocak**, OF Şenyüz*, Ş Emre*
*Istanbul University-Cerrahpasa, Cerrahpasa Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Istanbul University-Cerrahpasa, Cerrahpasa Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Hematology/Oncology
Aim: To evaluate the results of splenectomy and cholecystectomy in patients with hemolytic disease.
Methods: Patients who underwent splenectomy between 2003 and 2023 were retrospectively analyzed. Age, gender, primary diagnosis, splenomegaly, presence of accessory spleen, surgical technique, presence of cholelithiasis and cholecystectomy, laboratory findings and complications were evaluated.
Results: In 87 of 197 splenectomy cases, the indication was hemolytic disease. These included 61 cases of hereditary spherocytosis (HS), 10 cases of thalassemia and 9 cases of immune thrombocytopenia (ITP). In 7 cases, more rare hemolytic pathologies were seen. 72 cases were performed by open technique and 15 cases were performed laparoscopically. 55 of 87 patients underwent simultaneous cholecystectomy, and 1 patient underwent complementary cholecystectomy at a later period. While the presence of cholelithiasis was known in 45 of these 55 patients, cholecystectomy was performed prophylactically in the remaining 10 patients. Accessory spleen was detected and removed in a total of 25 patients. In all disease groups, hemoglobin and platelet values increased significantly in postoperative first year. During follow-up, no post-splenectomy sepsis was observed in any patient. One patient with hemophagocytic disease who had perforation in the ileum and caecum 1.5 years after splenectomy died.
Conclusions: Splenectomy is a safe surgical option with low complication rate in hemolytic diseases to reduce hemolysis findings and transfusion requirement. Simultaneous cholecystectomy can also be performed in the presence of cholelithiasis or prophylactically.
Hemolitik hastalıklar nedeniyle yapılan splenektomi ve kolesistektominin tedavi sonuçları
O Uzaslan*, AE Hakalmaz*, S Ocak**, OF Şenyüz*, Ş Emre*
*İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı
Amaç: Hemolitik hastalık tanısı almış olgularda splenektomi ve kolesistektomi sonuçlarının incelenmesidir.
Yöntem: 2003-2023 yılları arasında splenektomi yapılan olgular geriye dönük olarak incelendi. Yaş, cinsiyet, primer tanı, splenomegali, aksesuar dalak varlığı, cerrahi teknik, kolelitiasis ve kolesistektomi öyküsü, laboratuvar bulguları ve komplikasyonlar değerlendirildi.
Bulgular: 197 splenektomi olgusunun 87’sinde endikasyon hemolitik hastalık idi. Bunlar içinde 61 herediter sferositoz (HS), 10 talasemi, 9 idiyopatik trombositopeni (İTP) olgusu bulunmakta idi. 7 olguda daha nadir rastlanan hemolitik patolojiler görüldü. 72 olgu açık teknikle, 15 olgu laparoskopik olarak gerçekleştirildi. 87 olgunun 55’ine eş zamanlı, 1 olguya da ilerleyen dönemde tamamlayıcı kolesistektomi yapıldı. Bu 55 olgunun 45’inde kolelitiasis varlığı bilinirken kalan 10 olguda kolesistektomi profilaktik olarak uygulandı. İTP tanılı olgularda kolelitiasis ve kolesistektomi öyküsüne rastlanmadı. Toplam 25 olguda aksesuar dalak tespit edildi ve çıkarıldı. Tüm hastalık gruplarında preoperatif ve postoperatif 1. yıl hemoglobin ve trombosit değerlerinde anlamlı düzeyde artış görüldü. İzlemde 2 olguda yara yeri enfeksiyonu, 1 olguda splenektomi lojunda hematom ve 1 olguda kolesistektomi lojunda koleksiyon gelişti. Splenektomi sonrası 2 olguda yatış gerektiren enfeksiyon saptandı. Hiçbir olguda splenektomi sonrası sepsis izlenmedi. Splenektomiden 1,5 yıl sonra ileum ve çekumda perforasyon saptanan hemofagositik hastalık tanılı bir olgu kaybedildi.
Sonuç: Splenektomi hemolitik hastalıklarda hemoliz bulgularını ve transfüzyon ihtiyacını azaltmak amacıyla uygulanan güvenilir ve komplikasyon oranı düşük bir cerrahi seçenektir. Olgularda kolelitiasis varlığında veya profilaktik olarak eş zamanlı kolesistektomi de yapılabilmektedir.