TÇCD 2024 41st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 4

Evaluation of quality of life in patients with H-type tracheoesophageal fistula with esophageal atresia quality of life questionnaire

MF Yalabık*, Ö Boybeyi**, T Soyer**
*Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery

Aim: Although H-type tracheoesophageal fistulas (H-TEF) are classified with esophageal atresia (EA) as congenital esophageal anomalies, they different in terms of clinical findings and treatment options. It is aimed to evaluate the quality-of-life (QOL) in cases with H-TEF with the EA-quality-of-life questionnaire (EA-QOL).

Method: Demographic characteristics, surgical treatments, complications and swallowing evaluations of the cases operated for H-TEF were examined retrospectively. EA-QOL questionnaires, for which Turkish validity and safety studies were completed, were administered to the parents of subjects aged 2-7, and to both themselves and their parents of subjects aged 8-17. EA-QOL includes 17 questions covering eating, physical characteristics and social relations for ages 2-7, and 24 questions covering eating, social relations, body perception and physical health for ages 8-17. The answers given were given a score of 100 for ‘never’ and 20 for ‘always’.

Results: Ten patients aged 2-7 years (n=6) and 8-17 years (n=4) were included in the study. The mean age of patients in the 2-7 age group is 5.6 years (4-7 years), the male-female ratio is 2:4, in the 8-17 age group it is 14 years (12-15 years), the male-female ratio is 2:2. In the 2-7 year-old parent survey, low mean score (34) regarding eating was detected in one case. In the same case, the average scores are 67 for physical well-being and 100 for social communication. Swallowing evaluation of this case revealed motility problem and aspiration of liquids. In other cases, the score is 100 in all parameters. Although a problem was reported by both the child (95) and the parent (97.5) in the eating parameter in the 8-17 age surveys, these values ​​were above 90.

Conclusion: The QOL scores evaluated with the EA-QOL questionnaire are higher in patients with H-TEF than in patients with EA. Low EA-QOL scores may be present in eating parameters and may be accompanied by swallowing problems. It has been observed that H-TEF cases do not have any problems with their physical well-being, social relations and body perception that would affect their QOL. However, studies involving a large number of cases are needed to examine the effect of H-TEF on QOL.

H-tipi trakeoözofageal fistüllü olgularda hayat kalitesinin özofagus atrezisi hayat kalitesi anketi ile değerlendirilmesi

MF Yalabık*, Ö Boybeyi**, T Soyer**
*Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD
**Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç: H-tipi trakeoözofageal fistüller (H-TEF) doğumsal özofagus anomalileri sınıflamasında özofagua atrezisi (ÖA) ile birlikte sınıflandırılsalarda klinik bulgular ve tedavi seçenekleri bakımından farklılık gösterirler. H-TEF’li olgularda hayat kalitesinin (HK) ÖA-hayat kalitesi anketi (esophageal atresia quality-of-life-EA-QOL) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: H-TEF nedeni ile opere edilen olguların demografik özellikleri, cerrahi tedavileri, komplikasyonlar ve yutma değerlendirmeleri geriye dönük olarak incelenmiştir. Türkçe geçerlilik güvenlik çalışması tamamlanmış EA-QOL anketleri 2-7 yaş arası olguların ebeveynlerine, 8-17 yaş olguların ise hem kendilerine hem de ebeveynlerine uygulanmıştır. EA-QOL yeme, 2-7 yaş için fiziksel özellikler ve sosyal ilişki başlıklarını içeren toplam 17, 8-17 yaş için yeme, sosyal ilişkiler, vücut algısı ve fiziksel sağlık (81-7 yaş) bölümlerini içeren toplam 24 soru içermektedir. Verilen cevaplar asla en fazla (100), her zaman en az (20) olacak şekilde puan verilmiştir.

Bulgular: Çalışmaya 2-7 yaş (n=6) ve 8-17 yaş (n=4) olmak üzere toplam 10 hasta dahil edilmiştir. 2-7 yaş grubu hastaların yaş ortalaması 5.6 yıl (4-7 yıl), erkek kız oranı 2:4, 8-17 yaş grubunda 14 yıl (12-15 yıl), erkek kız oranı 2:2’dir. 2-7 yaş ebeveyn anketinde bir olguda yeme ile ilgili düşük ortalama skor (34) tespit edilmiştir. Aynı olguda ortalama skorlar fiziksel iyilik hali için 67, sosyal iletişim için 100’dür. Bu olgunun yutma değerlendirilmesinde motilite problemi ve sıvılarda aspirasyonu mevcuttur. Diğer olgularda tüm parametrelerde skor 100’dür. 8-17 yaş anketlerinde yeme parametresinde bir olguda hem çocuk (95) hem de ebeveyn (97.5) tarafından sorun rapor edilmişse de bu değerler 90’nın üstündedir.

Sonuç: H-TEF’li olgularda EA-QOL anketi ile değerlendirilen HK skorları ÖA’li hastalara göre daha fazladır. Düşük EA-QOL skorları yeme parametrelerinde olabilir ve yutma bozukluğu ile birlikte olabilir. H-TEF olgularının fiziksel iyilik hali, sosyal ilişkiler ve vücut algısı ile ilgili hayat kalitesini etkileyecek sorun olmadığı görülmüştür. Ancak H-TEF’in hayat kalitesine olan etkisini incelemek üzere çok sayıda olgunun yer aldığı çalışmalara gereksinim vardır.

Close