TÇCD 2024 41st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 30

Comparison of parents' knowledge levels before and after informing about protecting children from foreign body aspiration and corrosive substance ingestion

Y Akkurt*, A Çiftçi**, B Doğanay**, G Göllü***
*Ankara University Faculty of Medicine, Term 6 student, Ankara
**Ankara University Faculty of Medicine, Department of Biostatistics, Ankara
***Ankara University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Ankara

Purpose: The most important way to protect children from foreign body aspiration and corrosive substance ingestion accidents, which are a significant cause of mortality and morbidity, is to take precautions and to know how to perform emergency intervention when they occur. This student study aimed to reveal the current knowledge levels of parents and to observe how informing them affects their knowledge levels.

Method: Demographic data of parents of children brought to the pediatric surgery clinic for any reason other than these two conditions were obtained. A questionnaire was applied to evaluate their knowledge levels about foreign body aspiration and corrosive substance ingestion. Afterwards, information was provided verbally and with a written brochure by the 6th term medical faculty student. Then, the survey was applied again and the data was recorded.

Findings: 57 people, 33 of whom were women, participated in the study. 49.1% of the fathers were university graduates and 35.1% of the mothers were high school graduates. Only 4 people from the families had received prior training on home accidents. While they stored the cleaning materials in the house in inappropriate areas before the information, they stated that they would store them in the correct areas significantly after the information (p<0.05). They also stated that they would feed or not feed the food to their children in an appropriate manner to avoid foreign body aspiration after the information.

Conclusion: Accidents with high mortality and morbidity such as foreign body aspiration and corrosive substance ingestion, which are frequently encountered in our country, can be significantly reduced with the education of individuals. It is thought that these problems is going to decrease with the planning of health education and provision of information.

Çocukların yabancı cisim aspirasyonu ve koroziv madde içiminden korunması konusunda ebeveynlerin bilgi düzeylerinin bilgilendirmeden önce ve sonrasında karşılaştırılması

Y Akkurt*, A Çiftçi**, B Doğanay**, G Göllü***
*Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 6 öğrencisi, Ankara
**Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı, Ankara
***Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Ankara

Amaç: Önemli bir mortalite ve morbidite nedeni olan çocuklarda yabancı cisim aspirasyonları ve kimyasal madde içimi kazalarından korunmanın en önemli yolu, önlem almak ve olduğunda da acil müdahalesinin nasıl yapılması gerektiğini bilmektir. Bu öğrenci çalışması ile ebeveynlerin mevcut bilgi düzeylerinin ne olduğunu ortaya çıkarmak ve bilgilendirme yapılmasının bilgi düzeyleri üzerinde nasıl bir etki oluşturduğunu gözlemlemek amaçlandı.

Yöntem: Çocuk cerrahisi kliniğine bu iki durum dışında herhangi bir nedenle getirilen çocukların ebeveynlerinin demografik verileri alındı. Yabancı cisim aspirasyonu ve koroziv madde içimi hakkında bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlı anket uygulandı. Sonrasında tıp fakültesi dönem 6 öğrencisi tarafından sözlü ve yazılı broşür ile bilgilendirme yapıldı. Ardından tekrar anket uygulanarak veriler kaydedildi.

Bulgular: Çalışmaya 33 kadın olmak üzere 57 kişi katıldı. Babaların 49,1’i üniversite, annelerin %35,1 lise mezunuydu. Ailelerden sadece 4 kişi ev kazaları konusunda önceden eğitim almıştı. Evdeki temizlik maddelerin bulundukları alanlar açısından bilgilendirme öncesi uygun olmayan alanlarda saklarken bilgilendirme sonrası anlamlı şekilde doğru alanlarda saklayacaklarını belirttiler (p<0,05). Ayrıca bilgilendirme sonrası yabancı cisim aspirasyonundan kaçınmak için besinlerin uygun şekilde çocuklarına yedireceklerini ya da yedirmeyeceklerini söylediler.

Sonuç: Ülkemizde sıklıkla karşılaşılan yabancı cisim aspirasyonu ve koroziv madde içimi gibi mortalitesi ve morbididesi yüksek kazalar, bireylerin eğitimi ile ciddi oranda azaltılabilir. Sağlık eğitimlerinin planlanması ve bilgilendirme yapılması ile bu problemlerin azalacağı düşünülmektedir.

Close