Çocuk Yanık 2011 1st National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster With Presentation -

Pediatrik yanık hastalarında pansuman değişimi sırasında sedo-analjezi uygulama yolları: kolaylık, etkinlik, güvenilirlik ve konfor

AA Kabalak, AÇ Yastı
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yanık Tedavi Merkezi

.

Pediatrik yanık hastalarında pansuman değişimi sırasında sedo-analjezi uygulama yolları: kolaylık, etkinlik, güvenilirlik ve konfor

AA Kabalak, AÇ Yastı
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yanık Tedavi Merkezi

 

Giriş:Çocuk yanıklarında yatak başı pansuman değişimleri sırasında gelişen ağrı ve anksiyetenin kontrolü çocuk ve ebeveynlerin konforu, güvenliği ve iyileşme sürecine olan katkıları nedeniyle büyük önem taşır. Ağrı yanında stres faktörünün de kontrolü yönünden kliniğimizde tercih ettiğimiz ajanlar ketamin ve midazolam kombinasyonu olup çalışmamızda bu ajanları, farklı uygulama yolları ile etkinlik,  güvenilirlik, uygulama kolaylığı ve konfor yönünden tartışmayı amaçladık.

Yöntem:Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yanık Tedavi Merkezine 2 yıl içinde başvuran 8 ay-10 yaş arası, pansuman değişimi için tek doz sedo-analjezi uygulanan 79 çocuk hasta, uygulama yolları açısından retrospektif olarak değerlendirildi. 79 çocuk hastanın 23’üne ketamin (5 mg/kg)+ midazolam (0.5 mg/kg) oral yoldan (Grup I), 29’una ketamin (3 mg/kg)+ midazolam (0.1 mg/kg) intramuskuler yoldan (Grup II),  27’sine ketamin (1 mg/kg)+ midazolam (0.05 mg/kg) intravenöz yoldan (Grup III) verildi. Gruplar Vizüel Analog Skala (VAS) ile ağrı ve sedasyon yönünden skorlandı (VASs; sedasyon, VASa; ağrı). Girişim süresince hastalar kalp hızı, solunum sayısı, oksijen satürasyonu yönünden monitörize edildi, yan etkiler ve komplikasyonlar kaydedildi.  Bulgular student’s t test ile karşılaştırıldı ve p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Bulgular:VASs, VASa değerlendirmesi ile etkinlik açısından üç yöntem arasında da fark yoktu. Uygulama kolaylığı yönünden oral yol her iki yönteme göre daha avantajlı bulundu (p<0.05). Etkinlik intravenöz yolda diğer iki gruba göre daha iyi bulundu (p<0.05). Etki süresi yönünden oral yol anlamlı olarak diğer iki yoldan uzun bulundu (p<0.05). Yan etkiler; derin sedasyon, solunumda yüzeyelleşme, ciltte kızarıklık, taşikardi, salivasyonda artış olarak gözlendi. Grup III de yan etki görülme sıklığı diğer iki gruptan daha yüksek bulundu (p<0.05)

Tartışma:Uygulama yolunun etkinliği ve etki süresinin kısalığı ile intravenöz yol her iki yola göre daha iyi olmakla birlikte, damar yolunun uyanık hastada açılmasının gerekliliği ve yan etkilerin yüksekliği bir dezavantajdır. Oral yol, uygulama kolaylığı yönünden iyi olmakla birlikte etki geç başlamakta, sedasyon süresi uzamakta, kooperasyon gecikmektedir. İntramusküler yol; etki süresi ve etkinliğinin yeterli olması, eş zamanlı damar yolu açılmasına olanak sağlaması ve yan etkilerinin intravenöz yola göre az olması nedeniyle diğer iki yönteme göre daha avantajlı görülmekte ve sonuçlarımız literatür bilgileri ile paralellik göstermektedir.

Sonuç:Yanık hasarlı çocuk hastaların pansuman değişiminde uygulama yolu; hasta kliniğine, gereksinime ve tecrübelere göre değişmekle birlikte intramuskuler yolun optimal etki – yan etki – konfor – süre açısından diğer iki yola göre tercih edilebileceği düşüncesindeyiz.

Close