Poster With Presentation -
AN INTERESTING CAUSE OF BURNS: FLYING BALOON EXPLOSION
A Coşkun, M Yıldırım, AD Uçar, EB Cartı
Izmir Bozyaka Training and Research Hospital General Surgery
Introduction: Burn can be the result of different physical, chemical and electrical causes. There were four admissions of burn patients due to flying baloon explosion during two months of period to our Burn Care Department. We try to discuss and examine these 4 patients.
Materials and Method: Four patients of burn after flying baloon explosion were examined retrospectively.
Results: Case1: Twentyfive years old female with 2. Degree 28% burn at face, neck, trunk and both arms due to flying baloon explosion had discharges with cure after 20 days of hospitalisation.
Case 2: Thirtythree years old female with 2. degree 32% burn area at face, both arms and trunk. This patient had referred to another Burn Care Unit after 10 days of hospitalisation.
Case 3: Fiftythree ears old male with 1. and 2. degree 12% burn area at face and both arms had discharged after 15 days of hospitalisation.
Case 4: Twentynine years old famale with 15% burn area at face, neck, both arms and right leg had discharged after 16 days of hospitalisation.
Conclusion: Flying baloons produced for entertainment should be filled with helium gas which is not inflammable at all. Because of helium gas supplying difficulties and expensiveness, some cheaper and easily obtainable gases which are flammable may be used instead. This unexpected fraud of flammable gas usage sometimes causes severe burn events and should be kept in mind everytime.
İLGİNÇ BİR YANIK NEDENİ : UÇAN BALON PATLAMASI
A Coşkun, M Yıldırım, AD Uçar, EB Cartı
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Servisi
Giriş: Yanık; fiziksel ,kimyasal,elektriksel pek çok nedenle oluşmaktadır. Yanık merkezimize iki aylık bir süre içerisinde gelen dört yanık olgusu,eğlence amaçlı kullanılan uçan balon patlaması gibi ilginç bir yanık nedeniyle başvurmuşlardır.Bu dört olgu nedeniyle konunun incelenmesi ve tartışılması amaçlanmıştır.
Materyel ve Metod: İki aylık süre içerisinde Yanık Merkezi’mize başvuran dört balon patlaması yanık olgusunun tıbbi kayıtları bu çalışmada esas alınmıştır.
Bulgular:Olgu 1: 25 yaşında kadın, balon patlaması ile yüz, boyun, gövde ön yüzü ve her iki kolunda toplam % 28 genişlikte 2.derece yanık oluşan hasta, Yanık Merkezi’mizdeki 20 günlük tedavinin ardından sorunsuz bir şekilde taburcu edilmiştir.
Olgu 2: 33 yaşında kadın, yüz, her iki kol ve gövde de toplam % 32 genişlikte 2. derece yanık hastası 10 günlük tedavinin ardından başka bir yanık merkezine sevk edilmiştir.Olgu 3: 53 yaşında erkek, yüz ve her iki kolda % 12 genişlikte 1. ve 2. derece yanıklar oluşmuş.15 günlük tedavinin ardından sorunsuz taburcu edilmiştir.
Olgu 4: 29 yaşında kadın yüz, boyun, her iki kol ve sağ bacakta yaklaşık % 15 genişlikte 1. ve 2. derece yanığı bulunan hasta ,16 günlük tedavinin ardından sorunsuz bir şekilde taburcu edilmiştir.
Sonuç: Eğlence amaçlı üretilen uçan balonlar yanıcı ve parlayıcı olmayan helyum gazı ile doldurulmalıdır. Helyum gazının temininin zor ve maliyetinin yüksek olması nedeniyle; bazen bu balonlar daha ucuz ve kolay bulunan yanıcı parlayıcı gazlarla doldurulmaktadır. Bu tip balonların bazen ciddi yanıklara yol açabileceği her zaman akılda tutulmalıdır.