Poster With Presentation -
EXTRAORDINARY PEDIATRIC BURNS; ACCIDENT or ABUSE: REPORT OF TWO CASES
B Harma, M Demircan, A Güngör, T Çiçek, M Yetiş, A Karaman
INTRODUCTION: Burn trauma is the leading cause of mortality and morbidity in pediatric population. Thermal burn injury is the most frequent burn type in childhood In this paper two cases are presented who were injured by their siblings while sleeping. The aim of this paper is to underline the diversity of child abuse and the fatal results of the delay in acute management.
CASE 1: Fourty days - old girl injured by her sibling with a burning paper to put in her bed. While the blanket flared up the baby was severely injured and carried to the Goverment Hospital of Silopi / Şırnak. Third degree burn with a range of 75 % of total body surface area with resulting respiratory arrest, intubation, central venous catheterization and fluid recussitation was began. Following this emergent measures, burn centers or units were called to forward the baby but was refused with the reason of the lack of bed. This effort caused a delay of 18 hours and the baby was sent to us from a distance of 800 km. She was intubated while admission an her face, neck, anterior side of the trunk, back, upper extremities and partially lower extremities were found to be injured by second and third degree burns. Initial laboratory findings revealed metabolic acidosis and sodium bicarbonate deficit treatment was started. There were compartment syndromes in her both forearms and emergent fasciatomy was performed and than closed with rifocin+nitrofurazone pomade embedded gauzes. Prophylactically antibiotics and mechanical ventilation were started. Despite these measures and careful management this baby died after three days.
CASE 2: Nine months-old boy injured by his sibling and was exposed to fire from a burning blanket. He was carried to the Government Hospital of Cizre/Şırnak with his second and third degree mixed burn lesions on his both lower extremities with a range of 20% of total body surface area.The child was followed up during the following two days and sent to us due to circulatory arrest of both toes. He was performed acute fasciotomy on his both feet and followed up in our burn unit. His skin lesions on both extremities were treated with skin grafts and complete healing was achieved. But unfurtunately his both toes was amputaded.
RESULT: Burn patients have high morbidity and mortality rates among all patients. Early measures are life saving. Management of burn patients requires careful and multidiscipliner approach. Since its high mortality and morbidity, parents must be aware and be educated especially in socioeconomically low regions. With some simple measures in living environment of daily life, burn injuries should certainly be lower. In these above mentioned cases these are not only innocent accidents, at least a negligance said but may have other reasons also. Whatever the reason is, an innocent baby lost her life and one another has his both toes as a result of burn injury originated reasons: these may be medical, ethical, medicolegally related or both.
SIRADIŞI ÇOCUK YANIKLARI; KAZA VEYA İHMAL: İKİ OLGU SUNUMU
B Harma, M Demircan, A Güngör, T Çiçek, M Yetiş, A Karaman
GİRİŞ: Yanıklara bağlı yaralanmalar çocuklarda mortalite ve morbiditenin önde gelen sebebidir. Termal yanıklar ise çocukluk çağının en s›k gözlenen yanık tipleridir. Bu olgu sunumunda oldukça nadir gözlenen bir ev kazasına bağlı, toplam vücut alanının yaklaşık %75 ’ini içeren 40 günlük bir bebeğin yanık öyküsü sunulmaktadır. Bu sunumun amacı ne kadar farklı şekillerde aile ihmali ve/veya suistimalinin olabileceğini ve yanık hastalarına müdahaledeki gecikmenin sonuçlarını belirtmektir..
OLGU 1: 40 günlük kız hasta beşiğinde uyurken 4 yaşındaki kardeşinin yanan kağıt parçasını beşiğine atması sonucu yorganı tutuşan ve alevler içinde kalan hasta Şırnak Silopi devlet hastanesine başvurmuştur.Hastanın vücudunda %75 oranında 3.derece yanık tespit edilmiş hasta solunum arresti gelişmesi üzerine entübe edilip santral venöz kateter takılarak sıvı resüsitasyonuna başlanmıştır. Hastanın sevki için yanık merkezi ve ünitesi olan birimler aranmış ancak yer sıkıntısı gerekçesi ile hasta 18 saat süresince sevk edilememiştir.Hasta acil servisimize entübe olarak gelmiş olup,ilk muayenesinde yüzde alında,boyun çevresinde , göğüs ve karın ön yüzünde, sağ kol ve elinde,sol kolda sırt bölgesinde sol uyluk ve bacak ön yüzde,sağ uyluk yan yüzde 2.ve 3.derece yaklaşık %75 yanık alanı mevcuttu.Hastanın ilk gönderilen labaratuar değerlerinde kan gazında metabolik asidoz izlenmiş olup NaHCO3 defisiti başlanmış ve yanık ünitesine yatırılmıştır.Her iki kolda kompartman izlenmiş olup acil fasyotomi yapılmış ardından hasta rifocin+ nitrofurazon emdirilmiş gazlı bezle pansuma yapılmıştır. Proflaktik antibiyotik başlanıp mek ventilatöre bağlanmıştır.Gereken müdahaleler yapılmasına rağmen hasta 36 saat sonra ex oldu.
OLGU 2: 9 aylık erkek hasta yatağında uyurken kardeşinin yorganı kibrit ile yakması sonucu alev yanığına maruz kalmış ve Şırnak Cizre devlet hastanesinde pansuman yapılıp 2 gün boyunca takip edilmiş 3.gün ayak parmaklarının dolaşımının bozulması üzerine ünitemize sevk edilmiştir.Hasta acil servise geldiğinde genital bölge, her iki uyluk,bacak ve ayaklarda 2. ve yer yer 3.derece yanık alanları mevcut olup hastanın ayak parmakları siyah renkteydi.Hastaya ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra acil servisde her iki ayağa fasyotomi yapıldı. Hastanın pansumanları yapıldıktan sonra yanık ünitesinde takibe alındı.Her iki uyluk ve bacağa greft yapılıp yara iyleşmesi sağlandı.Ancak ayak parmakları ampute edildi.
SONUÇ: Yanık hastaları tüm dünyada yüksek mortalite ve morbiditeye sahip olan hastalar arasında bulunurlar. Erken dönemde uygulanan tedavi girişimleri hayat kurtarıcıdır. Yanık hastalarına yaklaşım titiz ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Bu konuda hekimler kadar ailelere de büyük sorumluluklar düşmektedir. Heriki olguda da aile ihmali söz konusu olup bu travmanın sonucunda 1 çocuk hayatını, diğer çocuk da ayak parmaklarını kaybetmiştir. Sosyal hayatta ve ev içinde alınacak birtakım basit tedbirlerle yanık insidansı da azalacaktır.