Poster With Presentation -
What can be done to burns in periphery?
GB Bahadır, M Türker
Introduction: In developing countries, the number of childhood burns as a result of home accidents or other reasons is quite high. The doctors in periphery should cope with burns by using small resources of expensive materials which are difficult to access since the burn units are available only in some centres and the number of beds is limited in these units.
Patients and Method: the charts of patients under 18 years of age from Aksaray with two and higher degree burns were retrospectively evaluated. Demographic data, burn area, burn region, method of burn and management were evaluated.
Results: 64% of children (n=158) who were administered to hospital between October 2010 and October 2011 with two and higher degree burn was male and 36% of them were female.19(12%) of these children who had large or deep burn areas or had systemic effects (eg electricity burns) were sent to a better center after first interventions. 18.7% (n=26)of the children who were treated in the hospital (n=139) were infant, 46.7%(n=65)were 1-2years old, 13.6%(n=19) were 3years old, 3.5% (n=5) were 4 years old and 17.2% (n=17) were higher than 5 years old. 65.4% (n=91) of these children were burned because of hot water and tea, 12.2%(n=17) with boiled milk, 18.7% (n=26) were burned as a result of contact to heaters and 3.5% (n=5) were burned because of other reasons (eg. Silicon, electricity, sparkler). Median of burn areas was 5% (1-50%) and the patients with 20% and higher burn areas were sent to burn units or centers after first interventions.
Nitrofurazone pomad, rifampicin, silver pomad or silver wound dressings were used in patients followed in outpatient or inpatient clinics as early treatment and anti-proliferative gel, local steroid injection and silicon were used as late treatment modalities. 7 children were sent to a better center as a result of bad cosmetic result or contracture.
Conclusion: First of all, social awareness, consciousness should be increased by increasing preventive medicine studies, statistics concerning burns should be gathered, adequate bed and services should be supplied for burn units and equipments should be provided according to needs in all health institutions.
Periferde yanığa ne yapılabiliyor?
GB Bahadır, M Türker
Giriş: Gelişmekte olan ülkelerde ev kazaları ya da diğer nedenlerle oluşan çocuk yanıkları hiçte azımsanmayacak miktarlardadır. Ülkede yanık ünitelerinin belli merkezlerde olması ve hastanelerde yanık için ayrılmış yatak sayısının kısıtlı olması nedeni ile periferde hekimler elindeki az olanaklar ile zor ulaşılan ve pahalı malzemeler ile uğraş vermektedir.
Hastalar ve yöntem: Aksaray ili ve çevresinde 2. derece ve üzeri yanık nedeniyle hastaneye başvuran 18 yaş altı çocuklar; yaş, cinsiyet, yanık alanı, yanık bölgesi, yanma şekli ve tedavi yaklaşımları açısından geriye dönük olarak dosyaları incelendi.
Bulgular: Ekim 2010- Ekim 2011tarihleri arasında hastaneye ikinci derece ve üzerinde yanık nedeni ile başvuran çocukların (n=158) %64’ü erkek, % 36’sı kız çocuktu. Çocuklardan 19’u (%12) yanık alanının büyüklüğü, derinliği, yanık bölgesi ya da sistemik etkisi (elektrik yanığı gibi) nedeniyle ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra ileri merkeze sevk edildi. Hastanede tedavisi yapılan (n=139) olguların %18.7’si (n=26) süt çocuğu, %46.7’si (n=65) bir ila iki yaş arası, %13.6’sı (n=19) 3 yaşında ve % 3.5’i (n=5) 4 yaşında ve % 17.2’sini 5 yaş üzeri (n=24) idi (ortanca =1). Bu çocukların %65.4’ü (n=91) sıcak su ve çay, % 12.2’si (n=17) süt ile haşlanma, % 18.7’si (n=26) soba benzeri (tandır vb.) ısıtma sistemlerine temas sonucunda ve %3.5’i (n=5) de diğer nedenlerle (slikon, maytap,elektrik) yandıkları görüldü. Yanık yüzeyleri değerlendirildiğinde; yüzdeleri %1 ile %50 arasında değişmekteydi (ortanca %5) ve yanık alanı %20 üzerinde olan hastalara ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra yanık merkezi ya da yanık servislerine sevk edildi.
Klinikte ya da ayaktan takibi yapılanlara nitrofurazon pomad, rifampisin, gümüşlü pomad ya da gümüşlü yara örtüsü hastanedeki mevcudiyetine göre kullanılarak erken tedavileri yapılırken, geç dönemde antiproliferatif jel, bölgesel steroid enjeksiyonu ve slikon yaprak uygulandı. Sağaltımları sonrasında oluşan kötü kozmetik veya kontraktür nedeniyle 7 çocuk sevk edildi.
Sonuç: Öncelikli yapılması gereken; koruyucu hekimlik ile ilgili çalışmaların arttırılarak toplumun bilinç düzeyi arttırılmalı, yanıkla ilgili istatistikler güncel olarak toplanmalı, yanık ünitelerinin bölgeye yetecek sayıda yatak ve hizmete sahip olması sağlanmalı, her sağlık kuruluşunda ihtiyaca göre donanım ve malzeme bulundurulmalıdır.