Çocuk Yanık 2011 1st National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Oral Presentation -

Risk factors for nosocomial infection and mortality in burn patients: ten years of experience at a University Hospital

E Alp*, A Çoruh**, GK Günay**, Y Yontar**, M Doğanay*
*Erciyes University Medical Faculty Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Kayseri, Turkey
**Erciyes University Medical Faculty Department of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery, Kayseri, Turkey

Evaluation of the risk factors for nosocomial infection (NI) and mortality in a university hospital, ten year-data of burn patients were assessed retrospectively. The study was conducted at Erciyes University’s Burn Center during 2000 and 2009, retrospectively. The records of 1,190 patients were obtained. Overall, 131 (11%) patients had 206 nosocomial infections with an incidence density of 14.7 infections/1000 patient days. Burn wound infection (n=109-53%) was the most common nosocomial infection. High [percent of total body surface area burned (TBSA %)] and late excision were found to be the most significant risk factors for the development of NI.Pseudomonas aeruginosa was the most frequent causative microorganism. However, the prevalence ofmulti-drug resistant Acinetobacter baumannii has increased in recent years with a prevalence of 47% in 2009. The carbapenem resistance ofPseudomonas aeruginosa has decreased in recent years, whereas that ofA.baumannii increased and it had a prevalence of 94% in the last year. On the other hand, the most important risk factors for mortality were advanced age, high TBSA% and having an underlying disease. Prevention of NI is important issue in burn centers to reduce mortality rates. Early excision and wound closure are important therapeutic approaches for the prevention of burn wound infection.

Yanık hastalarının hastane enfeksiyonları ve mortaliteleri için risk faktörleri: Bir Üniversite Hastanesinin 10 yıllık deneyimi

E Alp*, A Çoruh**, GK Günay**, Y Yontar**, M Doğanay*
*Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD, Kayseri, Türkiye
**Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye

Üniversite hastanemiz yanık merkezinde, yanık hastalarının hastane enfeksiyonları ve mortalite ile ilgili risk faktörlerlerini 10 yıl geriye dönük olarak değerlendirdik. Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Yanık Merkezinde 2000-2009 yılları arasında yapıldı. Veritabanımızdan 1190 hastanın sağlıklı kayıtlarına ulaşılabildi. Toplamda, 131 (%11) hastada 206 hastane enfeksiyonu, 14.7 enfeksiyon/1000 hasta insidans yoğunluğu şeklinde bulundu. Yanık yarası enfeksiyonu (n=109-%53) en sık görülen hastane enfeksiyonuydu. Geniş yanık ve gecikmiş yanık yarası debridmanı, hastane enfeksiyonu gelişmesinde en önemli risk faktörleriydi. En sık görülen enfeksiyon etkeni Pseudomonas Aeruginosa bakterisiydi. Ancak, birden çok antibiyotiğe dirençli Acinetobacter baumannii’nin prevalansı son yıllarda artış göstermiş ve 2009 yılında %47 ye ulaşmıştır. Son yıllarda, Pseudomonas Aeruginosa’nın carbapenem’e olan direncinin azalmasına rağmen, Acinetobacter baumannii’nin direnci artmış ve en son yıl da prevalansı %94 olmuştur. Öte yandan, mortalitenin en önemli risk faktörleri yaşlılık, yüksek % TBSA ve altta yatan kronik hastalıklar olmuştur. Yanık mortalitesinin, yanık merkezlerinde düşürülmesi için, hastane enfeksiyonlarının önlemi önemlidir. Erken yanık yarası eksizyonu ve yara kapatılması, yanık yarası tedavisi ve enfeksiyonunun önlemi açısından önemlidir.

Close