Çocuk Yanık 2011 1st National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Oral Presentation -

FLORA OF OUR BURN UNIT: ASSESSMENT OF 1083 SWAB CULTURES

D Ersayın, A Arısoy, Z Dökümcü, F Hüseynov, A Çelik, G Özok

 

Purpose: The aim of this study is to determine the factors which affect the species and antibiotic susceptibility of microorganisms found in swab culture of burn wound (SCB) of the patients received treatment in our clinic.

Material - Method: We evaluated the hospital records of 235 patients undergoing treatment between 2009 – 2011, retrospectively. Patients were grouped and compared in terms of age, cause, localization and percentage of burn surface area, time of referral, duration of hospitalization, culture results and surgical excision.

Results: The mean age of the patients were 2.8 ± 3.1 years and average burn area was 8.8% ± 6. Cases were grouped by referral primarily toour center (Group 1, n = 114), referral after followed by another outpatient clinic (Group 2, n = 43), and referral after hospitalization in another clinic (Group 3, n = 78). The most frequent cause of burning was scalding (47.7%), Burn area was lower than 10% in majority of cases (71.9%). Inspection of the SCB’s revealed positive bacterial growth in 429 (39.6%) SCB’s. The most dominant microorganism was  Staphylococcus aureus (39.6%) with the 97.6% sensitivity to Co-trimoxazole. There was no correlation between SCB results and patient age, localization or percentage of burn surface area and burn cause. SCB results showed 43%, 36.4% and 36.4% positivity in Groups 1, 2, 3, respectively (p <0.03). SCB’s with Pseudomonas growth showed susceptibility to Meropenem 100% and 67.6% in groups 1 and 3, respectively (p <0.03). Most positive SCB results were observed in 2nd week of hospitalization (52%) and prevalence of growth showed significant negative correlation with hospitalization time (p <0.0001). Surgical excision did not affect type or frequency of growing microorganism (p = 0.59).

Conclusion: The most common cause of wound infection is Staphylococcus aureus and generally occurs in 2nd week of the burn. Positive results are dependent on the flora of the center and are not effected by patients age, cause, burn localisation or percentage of burn surface area Therefore, if clinical signs of infection exist, empirical therapy agent should be selected according to the flora of the center, patients who were treated in different centers should be monitored in isolation rooms. Further randomized controlled clinical trials are needed to clarify this issue.

YANIK ÜNİTEMİZİN FLORASI: 1083 KÜLTÜR ANTİBİYOGRAMIN DEÄžERLENDİRİLMESİ

D Ersayın, A Arısoy, Z Dökümcü, F Hüseynov, A Çelik, G Özok

 

Amaç: Bu çalışmada kliniğimizde yanık tanısıyla tedavi edilen olguların yara kültür antibiyogramlarında (KAB) saptanan mikroorganizma türlerinin ve antibiyotik duyarlılığını etkileyen faktörlerin ortaya konması amaçlandı.

Gereç - yöntem: Kliniğimizde 2009 – 2011 yılları arasında yanık ünitemizde yatarak tedavi alan 235 olgunun hastane kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Olgular yaş, yanık nedeni, bölgesi ve yüzdesi, hastaneye başvuru süresi, yatış süresi, KAB sonuçları ve cerrahi eksizyon açısından gruplandırılarak karşılaştırıldı.

Bulgular: Olguların yaş ortalaması 2,8±3,1 yıl ve ortalama yanık yüzey alanı %8,8±6 idi. İlk olarak merkezimize başvuran (Grup 1, n=114), ayaktan takip edildikten (Grup 2, n=43) ve başka bir merkezde yattıktan sonra başvuran (Grup 3, n=78) şeklinde olgular gruplandırıldı. En sık yanma nedeni haşlanma (%47,7) idi. Olguların çoğunluğunda (%71,9) yanık yüzey alanı %10’ dan düşüktü. Tetkik edilen KAB’ ların 429’ unda (%39,6) üreme saptanırken en baskın mikroorganizma %97,6 Ko-trimaksazol duyarlılığı ile Staphylococcus aureus (%39,6) idi.  KAB sonuçları ile olguların yaşları, yanık yüzdeleri, yanık alanları ve yanık etkeni arasında korelasyon saptanmadı. KAB’ da üreme pozitifliği Grup 1’ de %43, Grup 2 ve 3’ de ise %36,4 idi  (p<0,03). Pseudomonas aureginosa üremesi saptanan KAB’ larda Meropenem duyarlılığı Grup 1‘ de %100 iken Grup 3’ de bu oran %67,6 idi (p<0,03). En sık üreme yatışın 2. haftasında (%52) saptanırken, üreme pozitifliği prevalansı, yatış süresiyle anlamlı olarak azaldı (p<0,0001). Cerrahi eksizyon, üreme frekansını ve üreyen mikroorganizma türünü değiştirmedi (p=0,59).

Sonuç: Yanık hastalarında en sık yara enfeksiyonu nedeni Staphylococcus aureus’ tur ve enfeksiyon en sık yanığın 2. haftasında gerçekleşmektedir. KAB pozitifliği olgunun yaşı, yanık bölgesi, yanık yüzdesi ve yanık nedeninden bağımsız olup etkili faktörün hastanın tedavi aldığı merkezin florası olduğu görülmektedir. Bu nedenle, enfeksiyon bulgusu halinde ampirik tedavi için kullanılacak ajan merkezin florasına göre seçilmeli, başka merkezlerde yatarak tedavi görmüş olgular izole odalarda izlenmelidir. Bu konuda daha ileri randomize kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Close