Çocuk Yanık 2013 2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Oral Presentation - 21

 

  

Yanık Hastalarının Kontaminasyonunda Detayların Önemi

Giriş:Yanık hastalarında bulaş yolu hastane personelinin direk elleri ile olabileceği gibi çeşitli ekipmanların uygun şekilde dekontamine edilmemesine bağlı olarak indirek yolla da gerçekleşebilmektedir.

Amaç:Bu çalışmanın amacı; yanık ünitelerinde temel enfeksiyon kontrol önlemleri uygulamasına rağmen devam eden üremelerde ortam kontaminasyonunun değerlendirilmesidir.

Materyal Metod: Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezinde, Ağustos 2012 tarihinde bir hastanın yara ve kan kültüründe Acinetobacter baumanniiüremesi üzerine önce; izolasyon, el hijyeni, antibiyotik kısıtlaması, eğitim, dezenfeksiyon gibi temel uygulamalar yeniden gözden geçirildi. Buna rağmen üremelerin devam etmesi üzerine çevre kontaminasyonunun değerlendirilmesi için yanık ünitesi ve ameliyathanesinde eş zamanlı olarak ortam kültürleri alındı.

Bulgular:Mayıs ayından başlayıp Ağustos ayına kadar bir hastanın yara kültüründe sürekli Acinetebacter baumanii izole edilmiştir. Bu hastanın yanık ünitesindeki tedavisi devam ederken,  %50’si III. derece yanık tanısı ile servise kabul edilen ve yatış kültürleri negatif olan yeni bir hastanın yara kültürlerinde de yatışından 25 gün sonra Acinetebacter baumanii izole edilmiştir.

Kültürlerdeki bu üremelerin çapraz enfeksiyon olabileceği düşüncesi alınmasına karar verilen ilk ortam kültürlerinde değişik mikroorganizma üremeleri tespit edilmiş olmakla birlikte Acinetebacter baumanii izole edilmemiştir. Yanık ünitesi doktor odasının bilgisayar mouse ve klavyesinde Escherichia coli, ameliyathanenin yanık pansuman odasında anestezistlerin kullandığı ilaç dolaplarında Klebsiella spp, aydınlatma ve havalandırma kontrol panelinde ve hasta monitör ve saturasyon problarında ise Pseudomanas spp., üremeleri tespit edilmiştir. İlk ortam kültürlerinde Acinetebacter baumanii izole edilmemiş olmakla birlikte üreme olan diğer mikroorganizmalara yönelik iyileştirici önlemler alındıktan on beş gün sonra, aynı yüzeylerden kontrol amacı ile alınan ortam örneklerinde ameliyat masasından Acinetobacter spp. üremesi tespit edildi. Ameliyat odası tekrar gözden geçirildiğinde ameliyat masası minderinde yırtık olduğu ve buranın yapışkan bantla yapıştırıldığı fark edildi. Minderin yenisi ile değişimi yapılarak temel uygulamalar süreci tekrarlanmıştır ve aynı yüzeylerden alınan ortam kültürlerinde hiçbir üreme tespit edilmemiştir. Çapraz enfeksiyon olabileceği düşünülen hastanın 3 yara kültüründe de Acinetebacter baumanii üremesi gerçekleştikten sonra, yara kültürleri negatif sonuçlanmıştır. Acinetebacter baumanii etkeni ile yara kültürleri pozitif olan hastanın 1 ay boyunca bütün kültürleri negatif olarak devam etmiştir. Bu süreçten sonra aynı hastanın yara kültürlerinde Acinetebacter baumanii izole edilip, kan kültüründe de aynı etken ile üreme tespit edilmiştir.

Sonuç:İzolasyon, el hijyeni, antibiyotik kısıtlaması, eğitim, dezenfeksiyon gibi temel uygulamalar enfeksiyon açısından çok riskli hastaların yattığı yanık ünitelerinde özellikle daha hassas olunması gereken kriterlerdir. Bu zincirin halkalarında herhangi bir kırılma diğer halkalardaki dikkat ve özene rağmen ciddi sonuçlara neden olabilir. Bazen gözden kaçabilecek küçük bir detay (ameliyathane minderinin yırtık olması gibi) zincirdeki kopan halka olabilir. Aynı zamanda problemin kaynağını tespite yönelik alınan ortam kültürlerinde tek bir tarama yeterli olmayabilir. Bu tür durumlarda en az 3 kez ortam kültürü alınarak sonucun değerlendirilmesi daha uygundur.

  

Close