Oral Presentation - 6
.
.
Çocuk Yanıklarında Beslenme Şeklinin Ve Anestezinin Hastanın Aldığı Enerjiye Etkisi
Amaç: Çocuk yanıklarında oral ve nazogastrik yol ile beslenme sırasında ortaya çıkan problemleri irdelemek ve bu iki beslenme şekline göre hastaları, anestezi verilen günler ile verilmeyen günler arasında, aldığı kalori yönünden karşılaştırmaktır.
Yöntem: Gerçekleştirilen bu çalışmada, kurumumuzda 2009-2012 tarihleri arasında majör yanık tanısı ile yatırılarak tedavi edilen ve bilgilerine ulaşılabilen 98 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Oral yol ile beslenen hastalar oral grubuna (n=73), nazogastrik yol ile beslenen hastalar ise nazogastrik grubuna (n=25) dahil edildi. Tüm hastaların ishal, rezidü, kusma verileri, günlük alması gereken ve aldığı kaloriler, beslenme şekli ve anestezi alıp almadığı günlere ait veriler kaydedildi. Günlük kalori hesabında Shriners Yanık Hastanesinin önerdiği formül kullanıldı.Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde SPSS (Versiyon 17) paket programı kullanıldı.Oral ve nazogastrik yol ile beslenen hastaların günlük ortalama enerji alım düzeylerinin karşılaştırılmasında t-testi kullanıldı.Önemlilik sınırı olarak p=0.05 değeri kabul edildi.
Bulgular:Oral yol ile beslenen hastalar nazogastrik yol ile beslenen hastalarla karşılaştırıldığında enerji alımları daha yüksek bulundu (p<0.05). Her iki gruptaki hastalar anestezi almadıkları gün, anestezi aldıkları güne göre daha yüksek enerji alırlar (p<0.05).
Sonuç:Oral yol ile beslenen hastalarda, nazogastrik yol ile beslenen hastalara göre daha az problem görülmekte ve daha yüksek kalori verilebilmektedir. Bu hastalarda işlemlerin anestezi altında yapılması konforlu olabilmekle birlikte, beslenme yolundan bağımsız olarak hastaların aldığı enerji miktarını azaltabilmektedir.