Oral Presentation - 27
Our experiences in medical photography at the burn center.
For ages, humans have tried to document medical information and procedures in order to keep track of what is being done, development of the patient and to substantiate sometimes. In the last two hundred years with the invention of cameras etc this has been easier. Especially in the latest years with the development of modern techniques of recording and saving, medical photography has been taking an important role in practice and even turned into a profession.
In 2008 as we started accepting patients we used Lund-Browder chart for every patient and by this we had the records as we calculated the burn area. However, very soon we realized this was not enough since the wound changed at every dressing change and it was not possible to draw these every time. Photographing would be the solution so 5 digital cameras were provided and each was given to the head nurses of operation room, intensive care unit, out patient and in patient departments and head physician of the center.
For each patient applied an informed consent for photography was taken and the patient was photographed at every stage of treatment. At the end of the week, all the photographs taken at different departments were collected and saved as patient files. Later these were used at the follow ups, for educational purposes and even in malpractice cases.
For sure, we had difficulties about these procedures since we are not professionals. This is why we want to share our experiences about photography at our center.
Yanık hastası fotoğraflama tecrübemiz
Amaç: Tüm hastalarımızın her aşamalarını fotoğraflama ve depolama sırasında yaşadığımız zorlukları ve yararlandığımız yönleri paylaşmak amacı ile bu konudaki tecrübemizi paylaşmak istedik.
Giriş: İnsanlar çağlar boyu tıbbi işlemleri resimlerle belgelemeye çalışmışlardır. Adli kayıt, otopsi, eğitim, bilimsel kitap-dergiler için, yapılan işlemleri kanıtlamak, hastanın lezyonlarını takip etmek gibi çeşitli amaçlarla resimlemeyi kullanmışlardır. Son ikiyüz yılda fotoğrafın, röntgenin ve videonun icadı ile hastaların görüntüleri daha modern yollarla elde edilmektedir. Bu görüntüler bilgisayar ve sanal ortamda daha güvenli depolanmaktadır. Hastaların görüntülenmesi konusunda uzmanlaşmış kişiler profesyonel medikal fotoğrafçılık mesleğinin temellerini atmışlardır.
Bulgular: 2008 yılında kurulan bir merkez olarak ilk hastalarımızı kabul etmeye başladıktan sonra, hastalarımızın yazılı kayıtlarının yetersizliğini fark ettik. Hastanın yanık bölgelerini Lund-Browder şemasına kalemle çizerek hem yanık yüzdesi hesaplıyor, hem de kaydetmiş oluyorduk. Fakat her pansumanda, her ameliyatta hastanın yanık yaralarının şekli değişiyordu. Bu değişiklikleri kalemle çizerek kaydetmek her zaman mümkün olmuyordu.
Bu sorunların çözümü olarak, merkezimize yatarak tedavi gören yanık hastalarının tümünü, her aşamasında fotoğraflamaya karar verdik. Hastalardan, yatış yapılırken fotoğraflama için onam aldık. Poliklinik, Ameliyathane, yanık servisi, yoğun bakım sorumlu hemşirelerine ve yanık merkezi sorumlu hekimine 5 adet fotoğraf makinesi temin ettik. En ucuz, en basit, şarjlı ve digital fotoğraf makinelerini kullandık.
Yanık hastası ilk başvuru sırasında acil serviste, poliklinikte, yoğun bakım ünitesinde, pansumanları sırasında, ameliyatları sırasında ve iyileşmiş hali ile fotoğraflandı. Değişik alanlarda çekilen fotoğraflar haftanın son günü yanık merkezi sorumlu hekiminin bilgisayarına aktarıldı. Her hastanın fotoğrafları açılan dosyalarda depolandı. Ayrıca kayıtların silinmesine karşı eksternal diske depolandı.
Sonuç: Hastalarımızın fotoğraflarını klinik takiplerinde, yanık yüzdelerini hesaplamada, merkez içi eğitimlerde, bilimsel sunularda ve hakkımızda açılan malpraktis davalarında kanıt olarak kullandık. Fotoğraflamanın kendine özgü sorunları da vardır. Örneğin; fotoğraflar lezyonların gerçek boyutlarını, derinliklerini gösteremezler. Bu nedenle hastalarımızın rutin olarak videolarını çekip, depolamayı projelendirdik.