Poster - 40
Nadir bir komplikasyon; Vakum yardımlı yara kapama süngerinin dokuda unutulması
Amaç: Günümüzde, kronik yara tedavisinde yaygın olarak kullanılan “Vakum yardımlı yara kapama” yönteminin, nadir görülen bir komplikasyonu olan süngerin sinüs boşluğunda unutulması olgumuzu, bu konuda alınabilecek önlemleri tartışmak amacıyla yayınlamayı uygun gördük.
Giriş: “Vacum Assisted Wound Closure” (VAC) dilimize “Vakum Yardımlı Yara Kapama yöntemi” olarak çevrilebilir. Son yıllarda özellikle kronik yara tedavisinde yardımcı tedavi olarak yaygın kullanım bulmaktadır. Bu yöntemin komplikasyonlarının nadir olduğu rapor edilmektedir. Başlıca komplikasyonları; Ağrı, ciltte tahriş ve maserasyon, kötü koku, doku nekrozu, kanama, enfeksiyon, aşırı granülasyon, açık batında enterik fistül’dür.
Olgu: 38 yaşında erkek hasta, 01.04.2011 tarihinde işyerinde elektrik akımına kapılma nedeniyle merkezimize getirildi. Sağ elde giriş, sol alt bacak ve ayak bileği lateralinde çıkış tarzında elektrik yanığı mevcut. Kardiak ve sistemik muayenesi ve tetkikleri normal bulundu. Sağ alt bacak bölgesine lateral ve medial fasiyotomi uygulandı. 18.04.2011 tarihinde eskeraktomi sonrası ayak bileği ve fasiyotomi hatları kısmi kalınlıkta deri grefti ile kapatıldı.
26.04.2011 tarihinde hasta taburcu edildi. Sağ ayak bileğindeki yaranın iyileşmemesi üzerine 05.05.2011 tarihinde yeniden yatırıldı. Çekilen grafilerinde osteomyelit bulgusu yok. Hastanın sağ ayak bileğindeki yara debritman yapıldı. Hastanın sağ ayak bileği bölgesindeki açık yara ve krural kasların olduğu bölge vakum yardımlı yara kapama (VAC) ile 5 seans pansuman yapıldı. Granüle olan yara yeniden greftlendi ve crural bölgedaki poşa hemovag dren kondu. Yara iyileşmesi sağlanan hasta taburcu edildi.
Takiplerinde sağ ayak bileği alt uç, lateralinde sinüs ağzı tarzında yara belirdi ve yaradan günde 2 kare gazı ıslatacak şekilde akıntı başladı. Ostemiyelit yönünden negatif çıkan hastanın yara akıntı kültürlerinden Staphylococcus aureus üredi. Antibiyotik tedavisine yanıt alınmadı, akıntı kronik hale dönüştü. Poliklinik şartlarında bölgenin çekilen MR tetkikinde sağ krural bölgede fibröz yapışıklıklar rapor edildi.
Eksplorasyon kararı alınan hasta 23.01.2012 tarihinde opere edildi. Eksplorasyonda sağ krural bölgede 13x3 cm uzunluğundaki, VAC süngerinin yabancı cisim olarak bölgede unutulduğu gözlendi. Künt diseksiyonla yabancı cisim çıkarıldı, poşa hemovag dren konarak cilt kapatıldı. Yara iyileşmesi sorunsuz tamamlandı. Hastaya hastalığı anlatıldı ve yönetmelikler çerçevesinde özür dilendi.
Sonuç: Ender komplikasyona neden olan VAC yöntemi, kaviteli ve poşlu yaralarda süngerinin unutulmasına bağlı olarak yabancı cisim reaksiyonuna neden olabilir. Bu tür sünger unutmalarının önüne geçebilmek için fotoğraflama yönteminin yanında VAC uygulamaları sırasında yerleştirilen süngerlerin bir tutanağa kaydedilmesi ve sonraki pansumanlarda bu tutanaktaki süngerlerin tamamının çıkarıldığından emin olunmalıdır.