Oral Presentation - 22
UPPER EXTREMITY CONTRACTURES IN CHILDREN
UPPER EXTREMITY CONTRACTURES IN CHILDREN
Çocuk hastalarda üst ekstremite yanık kontraktürlerinin değerlendirilmesi.
Giriş:
Etyolojisi ne olursa olsun , çocuk hastada üst ekstremite yanık kontraktürleri fonksiyonları kısıtlayan başlıca sorundur. Özellikle çocuk hastalarda akut dönemde doğru yapılan yanık tedavi protokolleri ,üst ekstremitede yanığa bağlı oluşan geç yanık komplikasyonlarını önlemektedir. Çocuklarda üst ekstremitede yanığa bağlı oluşan en sık geç komplikasyon cilt kontraktürleridir ve eğer cilt kontraktürü tedavisinde geç kalınır ya da ihmal edilirse eklemde oluşacak ankilozlardır. Bu çalışmada çocuklarda, kol, antekübital fossa, ön kol,el bileği, parmak web aralığı yanık kontraktürleri, çocuklarda metakarpofalangeal ve proksimal interfalangeal eklem kontraktürleri ve bu kontraktürleri onarmada kullandığımız rekonstrüksiyon seçenekleri değerlendirilmiştir.
Material ve Metod: Ocak 2001-Ocak 2013 tarihleri arasında kliniğimizce üst ekstremite yanık kontraktürü nedeni ile tedavi edilen 219 çocuk hasta incelenmiştir. Bu hastalar yaş, cins, etiyoloji, tutulan ekstremite, etkilenen eklem ve rekonstrüksiyon seçenekleri yönünden değerlendirilmiş,tedavi sonrası uzun dönem sonuçları tartışılmıştır.
Sonuç:
Kliniğimizde Ocak 2001-Ocak 2013 arası 75 kadın, 144 erkek olmak üzere toplam 219 üst ekstremite yanık kontraktürlü hasta opere edilmiştir.Kız çocukların yaş aralığı (1,5-18 yaş) ortalama -9,75, erkek çocuk hastaların yaş aralığı(3,5-18 yaş) ortalama-10,75 olacak şekilde bölünmüştür.Yanık yüzeyel alanı %30 üzerinde olan hastaların toplam %21’inde kontraktür açılmasını takiben tam kalınlıkta ya da kısmi kalınlıkta deri grefti ile onarılmıştır. Kliniğimizde opere edilen hastaların 70(%32) sağ üst ekstremite,129(%59) sol üst ekstremite ve 20(%9) bilateral olarak etkilenmiştir. Yanık yüzdesi %20 ve altında olan 175 hastada kontraktür bandı rahatlatılarak lokal fleplerle onarım yapılmıştır. Üst ekstremite yanık kontraktürü olan çocuk hastalardan 45 hastaya K-M plasty, 60 hastaya multipl z-plasty,15 hastaya homodijital flep,5 hastaya heterodijital flep,13 hastaya V-Y plasti, 22 hastaya interpolasyon flebi(%80 inguinal flep),10 hastaya s-plasti ve 5 hastaya doku genişletici uygulayarak transpozisyon-rotasyon flepleriyle onarım yapılmıştır.
Tartışma:
Çocuk hastalarda üst ekstremite yanık kontraktürlerinin nedeni ne olursa olsun,bu hastalarda akut dönemde ödem,enfeksiyon,kanama,greft kaybı ve flep nekrozu gibi komplikasyonlar daha ön planda olmasına rağmen,geç dönemde oluşabilecek yanık kontraktürleri, akut dönemde tedavi edilmelidir. Çocuk hastalarda akut dönemde atelleme ve erken egzersizler bu kontraktürlerin büyük oranda oluşumunu önleyerek, yanık geç dönem komplikasyonlarından
korumaktadır.