Siğil İlacı İle Oluşan Kimyasal Yanık: Olgu Sunumu
Amaç:
Çocuk travmaları içerisinde yanık, engellenebilir önemli bir etkendir.
Çocukluk çağında çok sık görülmemekle beraber kimyasal yanıklar gerek oluş, gerekse sistemik yan etkileri açısından önemli yaralanmalara neden olabilmektedir.
Metod:
Olgu sunumu
Olgu:
1.5 yaşında kız çocuk. Babasına ait siğil ilacını (Verrütol) (%10 salisilik asit+ %5 FU, 15 g solüsyon) oje sanarak sürmek isterken bacaklarına döker. İlk yardım olarak akan suda 30 dk yıkanır. Sonuçta her iki uyluk iç yüzde toplamda %5 oranında 2.derece yanık oluşur. Tetkikler sonucu sistemik emilim düşünülmediğinden ayaktan takip ve pansumanlarla hasta iyileşir. Pansumanda ilk on gün silver sülfadiazin + vazelinli yara örtüsü kullanıldı. Sonra ki tedaviye gümüşlü hidrofiber örtü ile devam edildi. Yirmi günlük bir sürenin sonunda epitelizasyon tamamlandı.
Sonuç:
Çocukluk çağı özellikle 0–2 yaş grubunda en sık haşlanma yanıkları görülmekle beraber kimyasal yanıklara da rastlanmaktadır. Bunu önlemek için ebeveynlerin kimyasal madde ve ilaçların çocukların ulaşamayacağı şekilde saklamalarının gerekliliği vurgulanmıştır. Bu konudaki eğitimleri şarttır.