Çocuk Yanık 2013 2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Oral Presentation - 39

ddd

ddd

Çocuklarda Elektrotermiki Yanıklar ve Yanık Yaralarının Tedavisinde Patolojik Yaklaşım; Krişner Teli Kullanımı

Giriş: Son literatur bilgilerine baktıgımızda çocuk elektrotermiki yanık yaralarının tanısı ve tedavisi tartışmalı olarak kalmaktadır. Yanık hasarının derecesini ve yüzdesini hesablamak üçün birkaç teknik kullanılmaktadır, bunlar kendini net doğrultmamışdır. Elektrik yanığı sonucu alt ve üst ekstremite kayıplarıyla rastlanmakdayız.

 

Material ve metod: 2010-2012 yıllarda yanık merkezimize 1-15 yaşlarında elektrik yanığı şikayetleriyle 97 hasta başvurmuşdur. Bunlardan 31  hasta kötü elektrotermiki yanık tanısıyla yatarak tedavi olmuşdur.   

 

Tartışma ve sonuç: Hastaların çoğunda vucudun diger alanları ile paralel  ekstremitelerde (%98.4)  3’-4’ dereceli yanık alanları vardır. Yüksek gerginlikli elektrik yanıklar 8-15 yaş, düşük gerginlikli elektrik yanıkları 1-7 yaşda sık görüldü. Ayakdan tedavi yapılan yanıkların %87 el parmaklarının hasarı izlenmişdir.

Yatarak tedavi yapılan hastalarda alt ve üst ekstremitede, kafada elektrotermiki yanıklar oluşmuşdur. Hastalara hastaneye yatırıldıgı günden başlayarak şok tedavisi ve fasıotomi yapılmışdır. Şokdan çıkdıkdan sonra eskarotomi yapılmışdır. Eklem alanlarının yanıkları zamanı fiksasiyon önerilmektedir. Kemiklerin büyüme alanlarına dokunmamak süreciyle ekstremiteler Krişner telleri ile sirküler ve yarımsirküler fiksasiyon yapılmaktadır. Ekstremitelerin bu tip fiksasiyonu uzun süre imobilizasyon amaclı ve yara bakımını kolaylaştırmak amaclı yapılmaktadır, sonucları  başarılı bulunmuşdur. Son bir yılda 4 hastada fiksasiyon sonrası amputasyon önlenmişdir. Sonuc olarak yanık bölümünde tedavi olunan elektrik yanıgı tanılı çocuklarda ekstremitelerin korunması nedeniyle Krişner teliyle sirkülyar ve yarımsirkülyar fiksasiyon tekniği uygulanmış, başarılı sonuclara varmışdır.  

Close