Çocuk Yanık 2013 2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Oral Presentation - 37

.

.

Çocuk Yanık Odasında Enfeksiyonlar

AMAÇ: Yanık hastaları hastane ortamında yüksek mortalite ve morbitideye sahip en riskli hasta grubudur. Ölümlerin nedenini hipovolemik şok veya osmotik şok yerine günümüzde enfeksiyonlar almıştır. Enfeksiyonları  önleyici tedavi yaklaşımları yanık merkezlerinin kurulması sonrasında daha da önem kazanmıştır.  Bu çalışmanın amacı çocuk yanık odamızda  enfeksiyonu ve  kültürlerde üretilen enfeksiyon ajanlarını belirtmektir.

MATERYAL- METOT:Şubat 2012 - Şubat 2013 tarihleri arasında çocuk yanık odasında tedavi gören 104 hastanın %17'sinin (n= 18) ateşli dönemlerinde alınan kültür sonuçları retrospektif olarak incelendi.  Hastaların demografik özellikleri , enfeksiyon odağı ve sebep olan ajanlar labratuvar sonuçlarına göre değerlendirildi. 

BULGULAR: Enfeksiyon şüphesi olan 18 hasta bu çalışmaya dahil edildi. 11hastanın (% 61) kültüründe üreme oldu. Hastaların 8' i kız olup ortalama yaş 4,7 (2-13 yaş) olarak saptandı. Yanık alanları % 5 - %15 arası olarak saptandı. Hastaların 4'ü sıcak su 9'u  sıcak süt, 5'i alev yanığı sonucu takip edilmiştir. Enfeksiyon odağı olarak 7 hastada yara yeri enfeksiyonu,  5 hastada idrar yolu enfeksiyonu, 6 hastada  üst solunum yolu enfeksiyonu  izlendi. Gönderilen yara kültürlerinde, 4 hastada acinetobacter spp, 1 hastada candida albicans, 1 hastada klebsiella, 1 hastada da MRSA üredi. Kan kültürleri sonuçlarında üreme olmadı. İdrar kültürlerinde ise 3 hastada E coli, 2  hastada candida albicans üredi. . 

SONUÇ: Yanık odasında hasta bakımı ve enfeksiyon kontrolü yanık hastaları için hayati konulardır. Günümüzde uygulanan yanık tedavileri hastaların enfeksiyon gelişim günlerini uzatmayı, enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların antibiyotik duyarlılıklarını arttırmayı, mortaliteyi ve morbiditeyi azaltmaya yöneliktir.

Close