Oral Presentation - 3
Psychiatric Evaluation of children burns
Çocuk Yanıklarının Psikiyatrik Açıdan Değerlendirilmesi
GİRİŞ: Çocuklarda yanıklar; etkenine, yüzdesine, derinliğine ve lokalizasyona bağlı olarak aynı zamanda psikolojik bir travmaya yol açar. Bu psikolojik etkilenmede; çoklu cerrahi girişimler, ekstremite kayıpları, uzun yatış süreleri, kontraktürler ve estetik problemler önemli etkenlerdir. Yanık nedeni ile yatırılarak tedavi edilen çocuklarda, hastanede yattıkları süre boyunca aldıkları medikal veya cerrahi tedavinin yanı sıra psikiyatrik destek de önemli bir yer tutar.
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; yanık merkezimizde yatarak tedavi gören hastalardan ek psikiyatrik desteğe ihtiyaç duyan olgular ile diğer yanık olgularını; yanık etkeni, yanık lokalizasyonu, ortalama cerrahi işlem sayısı ve yatış süresi açısından karşılaştırmaktır.
MATERYAL VE METOD: Hastanemizin yanık ünitesinde Ocak 2009 ve Ocak 2013 tarihleri arasında yatarak tedavi gören 417 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Yanık ünitemize kabul edilen olguların tamamına çocuk psikiyatrisinin de önerisi ile rutin olarak antihistaminik tedavi başlanmaktadır. Hastalar düzenli olarak psikologlar tarafından takip edildi. Klinisyenin veya psikologların önerisi ile çocuk psikiyatrisi konsültasyonu istenen 30 hasta ile diğer olgular yanık etkeni, yanık lokalizasyonu, ortalama cerrahi işlem sayısı ve yatış süresi açısından karşılaştırıldı.
BULGULAR: Yanık ünitemizde yatarak tedavi gören 417 olgudan 30 (% 7,1 ) olguya, almakta oldukları antihistaminik tedavi ve psikolog desteğine rağmen çocuk psikiyatrisi konsültasyonu istendi.Çocuk psikiyatrisi tarafından olgulardan %16,6’sında rutin almakta olduğu antihistaminik tedavi yeterli görüldü ve ek öneride bulunulmadı. Olguların % 60’ına tekli antipsikotik(risperidon)tedavi başlanırken, %23.4’üne ikili tedavi [antipsikotik (risperidon) + antidepresan (fluoksetin)] başlandı.Sadece antihistaminik alan olgularda ortalama yatış süresi 26,6 gün, cerrahi işlem ortalamsı 0,4 ; tekli antipsikotik tedavi alan olgularda ortalama yatış süresi 45 gün, cerrahi işelm ortalması 1.4; ikili antipsikotik tedavi başlanan olgularda ise ortalama yatış süresi 70 gün, cerrahi işlem ortalaması 2 olarak bulundu (p=0,001). Gruplar yanık etkenlerine göre değerlendirildiğinde; sıcak sıvı yanıklarının %2,2’si psikiyatrik desteğe ihtiyaç duyarken bu oran alev yanıklarında %37,8, alev+inhalasyon yanıklarında %50, elektrik yanıklarında ise % 50 bulundu (p=0,001). Gruplar yanık lokalizasyonu ve ekstremite kayıpları yönünden karşılaştırıldığında; yüz yanığı ve ekstremite kaybı olan olgularda psikiyatrik desteğe ihtiyacın arttığı görüldü (p=0.001). Psikiyatrik tedavi alan olgularda tedaviye uyumun arttığı ve klinik olarak, ajitasyon ve irritabilite bulgularının azaldığı gözlemlendi.
SONUÇ:Yanık olgularında; yanık etkeninin, yara lokalizasyonunun, yapılan cerrahi işlem sayısının, ekstremite kayıplarının ve uzamış yatış süresinin psikiyatrik desteğe olan ihtiyacı ve tedavi protokolünü etkilediği belirlendi. Yüzde kalıcı skar, ekstremite kaybına neden olan yanıklarda, cerrahi girişim sayısı fazla, yatış süresi uzun olan olgularda ve alev , alev+inhalasyon, elektrik yanığı nedeni ile yatırılan hastalarda psikiyatrik desteğe daha fazla ihtiyaç olduğu görüldü.