Poster - 10
Cranial bone sequestration due to electrical burn injury and "myiasis": a case report
Introduction: Electrical burn is one of the most devastating injury in human life. Patients with high-voltage electrical injury (over 1.000 V AC) may be presented with a wide variety of clinical findings involving neurologic, cardiac, renal, gastrointestinal, ophthalmologic, and psychiatric disorders. Therefore high-voltage electrical injury is associated with a significantly high rate of morbidity and mortality. In this report, a myiasis case with cranial bone sequestration after electrical burn injury was presented.
Clinical report: A 12-year-old, high-voltage electrical-injured male patient referred to our burn unit from another health care facility for further evaluation and treatment. In the emergency room, the physical examination of the patient revealed a point of entry at the vertex of the neurocranium which the diameter was 12 cm and an exit point at the left plantar area. After initial fluid resuscitation and surgical debridement of the burn wound, full-thickness scalp defect was reconstructed by a transposition flap from the fronto-parietal region. The donor site of the flap was closed by split-thickness skin graft. Serosanguineous fluid collection was observed for ten days from the Jackson-Pratt drains which was placed underneath the flap. In order to determine the source of the fluid drainage, a surgical exploration was performed. When the flap was elevated, "maggots" were observed on the partially necrotic calvarial bone. After removing the necrotic tissue and maggots, the wound was irrigated by 0.9 % NaCl solution and the flap was sutured to the recipient site again. The wound was healed uneventfully without any complications. During the clinical follows, full-thickness calvarial bony defect was determined by skull roentgenogram, without any clinical signs of meningeal-cerebral infection and fluid collection. Reconstruction of the scarring alopecia and cranioplasty will be performed later.
Discussion: The tissue necrosis in the electrical burns is progressive if the surgical debridement and coverage of the exposed deep tissues is not performed immediately in the initial period. The patients that have a full-thickness defect of the scalp should be followed closely for the risk of bony sequestration. Preservation of the necrotic bone in the skull to act as a template for the newly formed bone regeneration is recommended with the risks of epidural abscess and epidural or subdural fluid collections]. Gümüş et al. reported the unique case of the literature that presented after a long-time period with sequestration of the cranial bone and clinical findings including inflammation and perforation of the overlying flap. In contrast, the case in the present report was asymptomatic during the long-term follow up until roentgen studies of the skull revealed the bony defect. Another interesting point in our case is the contribution of the ‘‘maggots’’ to the cranial bone sequestration with their ability of biodebridement. The well-known beneficial effects of the ‘‘maggots’’ are as follows: (1) disinfection; (2) biodebridement; (3) promoting granulation tissue formation. They are applied iatrogenically to the wounds that were open, necrotic and unresponsive to the traditional treatments. In our case we think the source of maggots as the flies. For prevention the window’s frame of the patient’s rooms should be covered by fly trap. The wound should be kept closed by dressing.
Elektrik yanığı ve ‘‘miyazi’’ ye bağlı olarak gelişen kranial kemik sekestrasyonu: olgu sunumu
Giriş: Elektrik yanıkları insan hayatında karşılaşılabilecek en yıkıcı travmalardan biridir. Yüksek voltajlı elektrik akımı (>1000 Volt) vasıtasıyla yaralanan hastalar nörolojik, kardiak, renal, gastrointestinal, oftalmolojik ve psikiyatrik sistemlere ait birçok bozukluklarla karşımıza çıkabilmektedir. Bu nedenle yüksek voltajlı elektrik yaralanmaları yüksek morbidite ve mortalite ile sıklıkla beraberdir. Bu bildiride, elektrik çarpması sonrası kranial kemik defekti gelişen ve ‘‘miyazi’’ nin eşlik ettiği bir olgu sunulmuştur.
Olgu sunumu: 12 yaşında erkek hasta, yüksek voltajlı elektrik yaralanması nedeni ile ileri tetkik ve tedavi amacıyla başka bir sağlık kuruluşundan tarafımıza sevk edildi. Acil serviste yapılan ilk değerlendirmesinde saçlı deri vertekste yerleşik, 12 cm çapında elektrik giriş yeri ve sol ayak plantar yüzde çıkış deliği mevcuttu. Sıvı replasmanı ve yanık saha debritmanını takiben, tam kat saçlı deri defekti, fronto-pariyetal bölgeden eleve edilen bir transpozisyon flebi ile onarıldı. Flep donör sahası ise kısmi kalınlıkta deri grefti ile onarıldı. Operasyondan sonraki 10 gün boyunca, flep altına yerleştirilmiş olan Jackson-Pratt drenlerinden serö-anjinöz bir sıvının drenajı nedeniyle, kaynağın tespit edilmesi amacıyla cerrahi eksplorasyona karar verildi. Flap eleve edildiği vakit, kısmı nekrotik kalvaryal kemik üzerinde ‘‘kurtçuklar’’ olduğu gözlendi. Nekrotik dokuların ve kurtçukların uzaklaştırılması ve yaranın % 0.9’ luk NaCl ile irige edilmesini takiben flep alıcı sahaya yeniden sütüre edildi. Yara hiçbir komplikasyon olmaksızın sorunsuzca iyileşti. Hastanın yapılan klinik takiplerinde, tam kat kalvaryal defekt çekilen röntgenogramda farkedilip; takipler esnasında meningeal-serebral enfeksiyon ya da sıvı kolleksiyonu gibi herhangi bir klinik bulgu yoktu. Hastanın alopesik skar sahasının rekonstrüksiyonu ve kranioplastisi ileri bir zaman için planlandı.
Tartışma: Elektrik yanıklarında meydana gelen doku nekrozu eğer cerrahi debritman ve dokuların erken dönemde kapatılma işlemleri gerçekleştirilmezse progresif bir hal almaktadır. Tam kat saçlı deri defekti olan hastalar kemik sekestrasyon riski nedeni ile yakın olarak takip edilmelidir. Kalvaryumda nekrotik kemik dokusunun çıkarılmadan bırakılması, sonrasında gerçekleşecek kemik rejenerasyonu için bir nevi kalıp görevi görmektedir; ancak beraberinde epidural abse, epidural veya subdural sıvı birikimi gibi riskler de vardır. Gümüş ve arkadaşları literatürdeki ilk, uzun dönemde gelişen kalvaryal kemik defektini sunmuştur. Bu hastada defektin üzerinde bulunan flapte inflamasyon ve perforasyon gibi bulgular vardır. Bu bildiride sunulan vakada ise aksine uzun dönemde herhangi bir klinik bulgu olmayıp, kalvaryumdaki defekt çekilen röntgen ile farkedilmiştir. Diğer ilginç bir nokta ise kurtçukların biyodebritman yetenekleri ile kranial kemik sekestrasyonuna yardımcı olmuş olmalarıdır. Kurtçukların iyi bilinen faydaları: (1) dezenfeksiyon; (2) debritman; (3) granülasyon doku oluşumuna katkıda bulunmadır. Açık, nekrotik ve geleneksel tedavilere yanıtsız yaralara uygulanırlar. Bu vakada kurtçukların kaynağının sinekler olduğunu düşünmekteyiz. Önlem amaçlı, hasta odalarının camları sineklikler ile kapatılmalı, yaraları kapalı tutulmalıdır.