Çocuk Yanık 2013 2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster - 35

Çocuk Yanık Hastasında Herpes Simplex Enfeksiyonu: Olgu Sunumu

GİRİŞ: Yanık hastalarında enfeksiyonlar ciddi bir sorun olmaya devam etmektedirler. Bakteriyel ve fungal infeksiyonlar, viral enfeksiyonlardan daha sık görülürler. Herpes virüs grubundan herpes simplex virüsü (HSV), sitomegakovirüs (CMV)  ve varicella zoster virüs enfeksiyonları termal yanıklardan sonra görüldüğü bildirilmiştir. Yanık sonucunda hastaların immün sistemlerinin baskılanması, bu enfeksiyonların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, yanık merkezimizde yatarak tedavi gören bir çocuk yanık hastasında, yanık alanlarında başlayan ve etraf sağlam dokulara yayılan Herpes Simplex virüs enfeksiyonu ile ilgili deneyimimizi paylaşmaktır.

OLGU SUNUMU: Bir buçuk yaşında erkek hasta, toplam %15 ikinci derece yanık tanısı ile servise yatırıldı. Hastanın düzenli pansumanları yapılırken yatışının yedinci gününde hastanın ateşi 38.5 dereceye yükseldi ve sadece yanık alanları tutan veziküler lezyonlar oluştu. Çocuk Enfeksiyon ve Dermatoloji konsültasyonları tamamlanan hastadan pansumanı yapıldığı anda punch biyopsi ve varicella zoster virus (VZV) ve herpes simpleks tip 1 IgG ile tip 2 için IgM ve IgG için kan örnekleri alındı. HSV enfeksiyonu ön tanısı ile hastaya asiklovir tedavisi başlandı ve izole odaya alındı. Hastanın kan örneklerinde HSV ve VZV için IgG ve IgM değerleri negatif çıkmasına rağmen, punch biyopsilerinde epidermiste intraepidermal vezikül,  akantoliz, nekroz ve spongioz izlendi. Keratinositlerde multinükleasyon ("Tzanck hücresi"), hücrelerde üst üste binme, kromatinin nükleusun kenarında kondanse olup şeffaf görünmesi gibi viral sitopatik değişiklikler gözlendi ve bu bulgular ile herpes virüs olarak değerlendirildi. Lezyonlar yedinci günde krutlanmaya başladı ve hasta yanığın onbeşinci gününde şifa ile taburcu edildi.

SONUÇ: Yanık hastalarında HSV enfeksiyonu, virüs ile temas sonucu fırsatçı enfeksiyon ya da latent enfeksiyonun reaktivasyonu şeklinde görülür. Bu viral enfeksiyonlar özellikle baş ve boyun bölgeleri yanan çocuk hastalarda daha çok görülmektedir. Yanık hasarı hastanın immün sistemini baskılayarak ve deri ile mukozalarda hasar oluşturarak, özellikle hasarlı bölgede HSV ve VZV enfeksiyonlarının ortaya çıkmasına neden olur. Parsiyel kalınlıkta yanıkları olan çocuklarda, yandıktan 1-3 hafta sonra, önce ateş yükselmesi ve ardından iyileşmekte olan alanlar veya komşu alanlarda görülen veziküler lezyonlar HSV ve varicella zoster virüs enfeksiyonlarını öncelikle düşündürmelidir. Bu virüsler damlacık enfeksiyonu şeklinde ve çok hızlı yayılabildiği için hastalara temas izolasyonu uygulanmalı ve antiviral tedavi başlanmalıdır.

Close