Oral Presentation - 15
Çocuk Yanık Hastalarında Anestezi Deneyimlerimiz
ÇOCUK YANIK OLGULARINDA ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ
Gülsen Keskin, Mine Akın, Sibel Saydam, Devrim Tanıl Kurt, Sengül Özmert, Feyza Sever
SB Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Anestezi Bölümü
Giriş ve Amaç: Major yanık çocuk hastalarda önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir. Bu hastalara pansuman ve diğer cerrahi girişimler oldukça ağrılı işlemlerdir. Bu çalışmadaki amacımız, yanıklı çocuk hastalarda pansuman ve diğer girişimsel işlemler için genel anestezi deneyimlerimizi paylaşmaktır.
Materyal- metod :Ocak 2009 - Aralık 2012 tarihleri arasında Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji ve Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yanık Merkezi’nde yatırılarak tedavi edilen 462 olgu çalışma kapsamına dahil edildi. Bu retrospektif çalışmada, hastalara uygulanan anestezik ilaçlar ve santral venöz kateter uygulamaları kaydedildi.
Bulgular: Vakaların yaş ortalaması 3.91+3,48 SD , 266 erkek, 176 kız (E/K oranı 1.51/1), hastanede yatış günü ortalaması 18.03+ 14,79 SD’ dır. Olgulardan 433 tanesi, pansuman ve/veya debridman nedeniyle haftada en az üç ve daha fazla sayıda genel anestezi almış iken, 29 olgunun herhangi bir anestezik ajan ihtiyacı olmamıştır. Olguların %67’inde Ketamin-Midazolam kombinasyonu, % 7.21’inde sadece propofol ve %0.68’inde sadece pentothal kullanılmıştır. Hastaların %18’ inde inhalasyon anestezikleri ve intravenöz anestezik ajanlar birlikte kullanılmıştır. 41 olgumuza ise santral venöz kateter takılmıştır.
Sonuç: Modern yanık tedavisi multidisipliner ekibin koordinasyonunu gerektirir. Hastada tedavi hedeflerine ulaşabilmek için bu multidisipliner yaklaşımın iyi anlaşılmasına ve özellikle akut yanık hastalarında akılcı ve etkili bir anestezi yönetimine ihtiyaç vardır. Verilen anestezi ile hastanın ağrısının giderilmesi, işlem süresinin kısaltılması, cerrahi ekibe rahat bir çalışma ortamı sağlanması ve ailenin hissettiği stresin azaltılması çok önemli kazanımlardır. Çocuk yanık hastalarında tüm pansuman işlemlerinin ve girişimsel işlemlerin anestezi desteği ile yapılması önemli ve gereklidir.