Oral Presentation - 24
Cerrahi gerektirmeyen yanık hastalarda klinik izlem
Amaç:Kliniğimizde yatırılarak tedavi edilen hastalardan ameliyat gerektirmeden tedavi edilen hastaların yatış sürelerinin ve yanık yüzdelerinin etiyolojilerine göre karşılaştırılmasıdır.
Materyal-metot: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi’ne 1.4.2001 ile 1.4.2011 tarihleri arasında yatarak tedavi alan 16 yaş ve altındaki hastaların bilgileri kayıt altına alındı. Hastaların yanık etkeni, ameliyat edilip edilmediği, yatış süreleri, ortalama yanık yüzdeleri kayıt altına alındı. Bu çalışmada prospektif olarak kayıt altına alınan veriler retrospektif olarak incelendi.
Bulgular:
Kliniğimize yatırılan 1077 hastanın 874’ü (%81) sıcak sıvı, 121’i (%11) alev, 69’u (%6) ise elektrik yanığıydı. 13 hasta ise diğer nedenlerle yanmıştı. Sıcak sıvı nedeniyle yanan %68,4’ü, alev nedeniyle yatanların %45’i, elektrik yanığı nedeniyle yatanların %38’i tedavileri sürecinde ameliyat edilmedi.
Ameliyat edilmeden tedavi edilen hastalar arasında sıcak sıvı yanığı nedeniyle yatırılan hastalar 9,8±7,6 gün, alev yanığı nedeniyle yatırılan hastalar 8,6±6 gün ve elektrik yanığı nedeniyle yatırılan hastalar 8,8±7 gün yatırıldı.
Sıcak sıvı yanığı nedeniyle yatırılan hastaların ortalama yanık yüzdesi %12±9,6, alev yanığı nedeniyle yatırılan hastaların ortalama yanık yüzdesi %17±21,5 ve elektrik yanığı nedeniyle yatırılan hastaların ortalama yanık yüzdesi %11,5±14,8 idi.
Sonuç:
Sıcak sıvı yanığı nedeniyle yatırılan hastalar ameliyata daha az ihtiyaç duydu. Alev yanığı nedeniyle tedavi edilen hastaların ortalama yanık yüzdesi daha fazla olmasına rağmen hastanede kalış süreleri daha kısaydı.