INoEA 2025 7th International Conference on Esophageal Atresia & 11th International PAAFIS Symposium & Aerodigestive Society Meeting

View Abstract

Poster - 62

Evaluation of Pulmonary Complications in Patients Diagnosed with Esophageal Atresia: A Single-Center Study

B Özgünay*, Ö Kılıç Bayar**, Ş Karabulut*, M Selçuk Balcı*, CA Yıldız*, AC Bakır**, MM Akkitap Yiğit*, EE Baysal*, F Özdemircioğlu*, E Uğurlu*, G Alışbeyli*, AP Ergenekon*, K Karadeniz Cerit**, E Erdem Eralp*, Y Gökdemir*, G Kıyan**, B Karadağ*
*Marmara University School of Medicine, Department of Pediatric Pulmonology
**Marmara University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery

Purpose : Esophageal atresia (EA), with or without tracheoesophageal fistula (TEF) is a rare congenital anomaly that affect both the respiratory and gastrointestinal system. Respiratory complications are commonly observed post surgical repair. This study aims retrospectively evaluate the pulmonary status of the patients after surgical procedures while emphasizing the necessity of a multidisciplinary approach.

Method : In this ongoing retrospective study, 41 patients diagnosed with EA and/or TEF and followed between 2014 and 2024 were included. Data were collected from medical records.

Results : Among the patients, 61% were male, and the mean age was 117.3 ± 63.3 months. The most common type of EA was Type C (68.3 %). During the follow-up period, wheezing was present in 26.8% of the patients and 17.1% experienced dysphagia. At least one episode of pneumonia was reported in 34.1% of the patients. Bronchiectasis was present in 22% of the patients, while reflux was observed in 68.3%. There was no correlation between the age of reflux onset and the number of pneumonia episodes (p=0.1). Scoliosis was identified in ten patients (24.4%), and its presence was not associated with pneumonia. A total of 29.3% of the patients were diagnosed with atopy/asthma.

Conclusion : Respiratory complications are commonly seen in children with EA and TEF. Patients must be closely monitored with a multidisciplinary approach after surgical repair.

Özofagus Atrezisi Tanısı Alan Hastalarda Pulmoner Komplikasyonların Değerlendirilmesi: Tek Merkezli Bir Çalışma

B Özgünay*, Ö Kılıç Bayar**, Ş Karabulut*, M Selçuk Balcı*, CA Yıldız*, AC Bakır**, MM Akkitap Yiğit*, EE Baysal*, F Özdemircioğlu*, E Uğurlu*, G Alışbeyli*, AP Ergenekon*, K Karadeniz Cerit**, E Erdem Eralp*, Y Gökdemir*, G Kıyan**, B Karadağ*
*Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı
**Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Giriş
Özofagus atrezi (EA) ve/veya trakeözofageal fistül (TEF) birlikteliği, solunum ve gastrointestinal sistemi etkileyen doğuştan gelen nadir bir anomalidir. Solunum komplikasyonları, cerrahi sonrası yaygın olarak gözlemlenmektedir. Bu çalışma, cerrahi işlemler sonrası hastaların pulmoner durumlarını retrospektif olarak değerlendirmeyi ve multidisipliner bir yaklaşımın gerekliliğini vurgulamayı amaçlamaktadır.

Yöntem
Bu devam eden retrospektif çalışmada, 2014 ile 2024 yılları arasında EA ve/veya TEF tanısı almış ve izlenmiş 41 hasta dahil edilmiştir. Veriler, tıbbi kayıtlardan toplanmıştır.

Bulgular
Hastaların %61'i erkekti ve yaş ortalaması 117,3 ± 63,3 aydı. En yaygın EA tipi Tip C (%68,3) olarak belirlenmiştir. Takip dönemi boyunca, hastaların %26,8'inde hışıltı, %17,1'inde disfaji görülmüştür. Hastaların %34,1'inde en az bir pnömoni episodu rapor edilmiştir. Bronşiektazi hastaların %22'sinde mevcutken, reflü %68,3'ünde gözlemlenmiştir. Reflü başlangıç yaşı ile pnömoni sayısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p=0,1). Skolyoz, on hastada (%24,4) tespit edilmiştir ve bunun varlığı pnömoni ile ilişkilendirilmemiştir. Hastaların %29,3'ü atopik/astım tanısı almıştır.

Sonuç
Solunum komplikasyonları, EA ve TEF'li çocuklarda sıkça görülen bir durumdur. Hastaların, cerrahi onarımdan sonra multidisipliner bir yaklaşım ile yakından izlenmesi gerekmektedir.

Close