INoEA 2025 7th International Conference on Esophageal Atresia & 11th International PAAFIS Symposium & Aerodigestive Society Meeting

View Abstract

Oral Presentation - 12

Congenital cystic malformations of foregut in children

Ö Kılıç Bayar*, AC Bakır*, S Abidoğlu**, K Karadeniz Cerit*, G Kıyan*
*Marmara University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Istanbul
**Marmara University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Divison of Pediatric Urology, Istanbul

Purpose: Bronchogenic and duplication cysts are congenital foregut malformations that may be asymptomatic or present with symptoms. The gold-standard treatment is surgical excision. This study evaluates the outcomes of patients treated for bronchogenic or duplication cysts at our center.

Methods: A retrospective analysis was conducted on patients who underwent surgical exploration for mediastinal cysts between 2015 and 2025. Demographics, symptoms, imaging findings, surgical techniques, intraoperative observations, histopathology reports and follow-up data were reviewed.

Results: Eleven patients (7 males, 4 females) with a median age of 26 months (range 2–122) were included. Respiratory symptoms, such as dyspnea due to tracheal compression, frequent infections, and hemoptysis, were present in six patients (54%) with three detected prenatally. Five cases were incidentally diagnosed. The cyst was located on the left side in nine patients. One patient had a cervical paratracheal cyst, while another had a cyst with both thoracic and abdominal compartments, necessitating thoracotomy and laparotomy for total excision. Cervical cyst was resected via cervical incision. Five patients underwent thoracoscopic surgery without conversion to thoracotomy while four required direct open surgery. All cysts were centrally located, with a mean size of 38x27x22 mm. Partial excision and mucosal cauterization were required in two patients due to a shared wall with the trachea. Inflammation from previous cyst rupture was found in those two cases. No major complications occurred. Histopathology revealed bronchogenic cysts in eight patients and duplication cysts in three. No recurrences were observed over a median follow-up of 43 months (range 1–106).

Conclusion: Bronchogenic and duplication cysts can cause dyspnea in early infancy or be detected incidentally during childhood. When shared walls with the trachea or esophagus are suspected, partial cystectomy with mucosal cauterization is a safe and effective option.

Çocuklarda konjenital kistik ön barsak malformasyonları

Ö Kılıç Bayar*, AC Bakır*, S Abidoğlu**, K Karadeniz Cerit*, G Kıyan*
*Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD, İstanbul
**Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD, Çocuk Ürolojisi BD, İstanbul

Amaç: Bronkojenik kistler ve duplikasyon kistleri, semptomatik olabilen ya da rastlantısal saptanabilen konjenital ön barsak malformasyonlarıdır. Altın standart tedavi cerrahi eksizyondur. Bu çalışmada, merkezimizde bronkojenik veya duplikasyon kisti nedeniyle tedavi edilen hastaların sonuçlarını değerlendirmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: 2015 ile 2025 yılları arasında, mediastinal kist nedeniyle kliniğimizde opere edilen hastaların hastane kayıtları geriye dönük olarak analiz edildi. Demografik veriler, başvuru semptomları, görüntüleme bulguları, cerrahi teknikler, intraoperatif bulgular, histopatoloji raporları ve takip verileri gözden geçirildi.

Bulgular: Çalışmaya ortanca yaşları 26 ay (2–122ay) olan 11 hasta (7 erkek, 4 kız) dahil edildi. Altı hastada (%54), trakeal bası nedeniyle ciddi solunum sıkıntısı, sık akciğer enfeksiyonu ve hemoptizi gibi solunum semptomları mevcuttu. Üç hastada antenatal ultrasonografide kistik yapı görülmüşken, beş hastada kist rastlantısal saptandı. Dokuz hastada kist sol tarafta yer almaktaydı. Bir hastada servikal paratrakeal kist bulunurken, bir diğer hastada hem torakal hem de abdominal kompartman bulunması üzerine torakotomi ve laparotomi ile total eksizyon sağlandı. Servikal kist ise servikal insizyonla tamamen çıkarıldı. Beş hastada torakoskopik ekziyon uygulandı. Torakoskopiden torakotomiye geçiş olmadı. Dört hasta ise doğrudan açık cerrahiyle opere edildi. Tüm kistler santral yerleşimliydi ve ortalama boyutları 38x27x22 mm idi. Trakea ile ortak duvar şüphesi nedeniyle, iki hastada kısmi eksizyon ve mukozal koterizasyon uygulandı. Bu iki hastada, kistin önceden perfore olduğunu düşündüren yoğun inflamasyon görüldü. Herhangi bir majör komplikasyon olmadı. Histopatolojik inceleme sekiz hastada bronkojenik kist, üç hastada ise duplikasyon kisti ile uyumlu bulundu. Ortanca 43 aylık (1-106 ay) takip süresince herhangi bir nüks görülmedi.

Sonuç: Bronkojenik ve duplikasyon kistleri, infant döneminde ciddi solunum sıkıntısına yol açabilir veya çocuklukta tesadüfen tespit edilebilir. Trakea veya özofagus ile ortak duvar şüphesi durumunda, mukozal koterizasyon ile kısmi kistektomi güvenli ve etkili bir seçenektir.

Close