Poster - 0
Ö Aygün, Y Güler
Muğla Sıtkı Koçman University Fethiye Health Sciences Faculty Nursing Department
Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Son Sınıf Öğrencilerinin Mesleki Profesyonel Değer Algıları
Ö Aygün, Y Güler
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü
Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Son Sınıf Öğrencilerinin Mesleki Profesyonel Değer Algıları
Özcan Aygün1, Yağmur Güler2, Sibel Kurtar2, Hülya Altundal2, Abdulhalim Ensari2
1Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr.
2Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrenci
Giriş ve Amaç: Hemşirelik, geçmişten günümüze sosyal, kültürel ve teknolojik değişimlerle kendini yenilemeyi başaran birey, aile ve toplumun sağlık durumu ile ilgilenen uygulamalı bir sağlık disiplinidir. Hemşirelerin mesleki değerleri hemşirelerin bakım eylemlerini uygulamalarında, kararlarında ve etik sorunları çözümlemelerine rehberlik ederken, aynı zamanda sağlıklı veya hasta bireyler, meslektaşları, diğer ekip üyeleri ve toplum ile etkileşimlerine de rehberlik eder. Bu araştırmanın amacı Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü son sınıf öğrencilerinin mesleki profesyonel değer algılarının belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır.
Yöntem: Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü son sınıfta eğitim gören toplam 300 öğrenci evreni ve çalışmaya katılmayı kabul eden 171 öğrenci örneklemi oluşturmuştur. Veriler Öğrenci Bilgi Formu, Hemşirelerin Mesleki Değerleri Ölçeği ile elde edildi. Hemşirelerin Mesleki Değerler Ölçeği Geçkil ve ark, tarafından Türkçeye uyarlanmış ölçek, 26 maddelik, 5’li likert tipindedir (önemli değil=1, biraz önemli=2, önemli=3, çok önemli=4 ve oldukça önemli=5). Ölçekten alınabilecek en düşük puan 26 ve alınabilecek en yüksek puan 130’dur. Yüksek puan profesyonel değerlerin yüksek olduğunu göstermektedir. Ölçek 5 faktörlü bir yapıya sahip olup faktörler içerdikleri maddelere ve orijinal ölçeğe bakılarak isimlendirilmiştir. Veriler örnekleme giren öğrencilerden Mart 2017 ayında birebir görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Çalışmadan önce kurum izni, etik kurul izni, anketi geliştiren araştırmacılardan mail yoluyla izin ve çalışmaya katılan öğrencilerden sözel olarak izin alınmıştır. Araştırma verileri bilgisayar ortamında SPSS 22.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiş. Verilerin analizinde yüzdelik dilimler, bağımsız değişkenlerle ölçek ve alt boyutlarının karşılaştırılmasında Kuruskal Wallis H testi, bağımsız değişkenlerde t tesi, Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Tüm istatistiksel karşılaştırmalarda 0.05 önemlilik düzeyi olarak kabul edilmiştir.
Bulgular: Öğrencilerin sosyo-demografik özellikleri incelendiğinde araştırmaya katılan öğrencilerin %69’ unun kadın olduğu, %71.9 'unun 22-23 yaşlarında olduğu, %43.9’ unun düz lise mezunu olduğu, %39.2’ sinin Akdeniz bölgesinde yaşadığı, %89.5’ inin sağlık kuruluşunda çalışmadığı tespit edilmiştir. Hemşirelik öğrencilerinin Hemşirelerin Mesleki Değerleri Ölçeğinin alt boyutlarında tam puan alanların bakım verme boyutunda %81.75, profesyonellik boyutunda %75.28, aktivizm boyutunda %77.7, adalet boyutunda %78.3, sadakat boyutunda %73.6, ölçeğin tamamında ise %78 olduğunu göstermiştir. Hemşirelerin Mesleki Değerleri Ölçeği alt boyutları toplam puan ortalamaları ile cinsiyet, katılımcıların mezun olduğu lise tipi, bir sağlık kuruluşunda çalışma durumu ve katılımcıların doğum yerleri gibi değişkenlerle karşılaştırılması sonucunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Ancak katılımcıların yaş gruplarına göre karşılaştırıldığında, 20-21 yaş arasındaki öğrencilerin 22-23 yaş arasındaki öğrencilere göre profesyonalizm, aktivizm, değerler, gerçeklik ve toplam puanlarının daha yüksek olmasının istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0.05).
Sonuç: Bu çalışmada ölçeğin profesyonellik, aktivizm, adalet, sadakat alt boyutlarında ve ölçeğin tamamından alınan toplam puanlar ile yaş grupları anlamlı arasında bir ilişki saptanması önemli sonuçlardan biridir. Ölçek ve alt boyutlarından alınan puan ortalamalarının yüksek olduğu da çalışmanın bir başka sonucudur. Bu çalışma farklı çalışan hemşirelerde de uygulanarak hemşirelerin mesleki değer algılarının belirlenmesine önemli katkı sağlayabilir.
Anahtar kelimeler: Hemşirelik, profesyonel değer, öğrenci hemşire