Oral Presentation - 0
G Ulaş Karaahmetoğlu, T Sarıtaş
HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN TIBBİ HATALARDA TUTUMLARININ İNCELENMESİ
G Ulaş Karaahmetoğlu, T Sarıtaş
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Giriş
Sağlık hizmetlerinin sunumunda bazen tıbbi hatalar yaşanabilmekte ve bu hatalar yaralanma, sakatlık hatta ölüme neden olabilmektedir. Hastaya zarar vermeden sağlık hizmeti sunmak, hizmeti verenlerin öncelikli konusu olmalıdır. Hemşirelerin uygulamalarında sıklıkla karşılaştıkları tıbbi hataların zamanında tespit edilmesi ve nedenlerinin belirlenmesi son derece önemlidir. Bu nedenle hemşirelik adaylarının konu ile ilgili bilgi düzeyleri ve tutumlarının belirlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Gereç- Yöntem
Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin tıbbi hatalar konusunda tutumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı- kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Kastamonu Üniversitesi Fazıl Boyner Sağlık Yüksekokulunda öğrenim görmekte olan 380 hemşirelik öğrencisi, örneklemini ise verilerin toplandığı günlerde okulda bulunan ve bilgilendirme sonrası çalışmaya katılmayı kabul eden 340 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verileri, sosyo-demografik özellikler anket formu ve Tıbbi Hatalarda Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde dağılımları, ortalama, standart sapma, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) bağımsız grup t-testi (Independent Samples t-Test) kullanılmıştır.
Bulgular
Katılımcıların %26.5’i dördüncü sınıf öğrencisi, %80.6’sı kız, %41.5’i Anadolu lisesi mezunu, %42.4’ü hemşirelikte okumaktan orta düzeyde memnun, %60.3’ü hemşirelerin mesleki rollerini kısmen yerine getirdiğini belirtmiştir. Öğrencilerin “tıbbi hata algısı” düzeyi 6,515 ± 1,51; “tıbbi hata yaklaşımı” düzeyi 14,632 ± 3,29; “tıbbi hata nedenleri” düzeyi 14,577 ± 3,07; “tıbbi hata genel puan” düzeyi 35,724 ± 5,26 olarak saptanmıştır. Kızların tıbbi hata algısı puanları, erkeklerin puanlarından ve erkeklerin tıbbi hata yaklaşımı puanları, kızların puanlarından yüksek bulunmuştur. 4. sınıfa olanların tıbbi hata algısı puanları, diğer sınıflarda olanların puanlarından yüksek bulunmuştur. 3. sınıfa olanların tıbbi hata yaklaşımı puanları, 1. ve 2. sınıfta olanların puanlarından yüksek bulunmuştur. 4. sınıfa olanların tıbbi hata genel puanları, 1. ve 2. sınıfta olanların puanlarından yüksek bulunmuştur.
Sonuç
Bu araştırmada öğrencilerin tıbbi hata tutum puanları orta düzeyde bulunmuştur. Öğrencilerin sağlık alanında staj yaparken ve daha sonra mesleklerini yerine getirirken sıklıkla karşılaşabilecekleri tıbbi hatalar ve hata bildirimi konularında farkındalıklarının artırılması için gerekli eğitimlerin verilmesi ile tıbbi hataların sebeplerinin tespit edilmesi, aynı hataların defalarca kez yaşanmasını engelleyecektir. Ayrıca hataların tanımlanması, sebeplerinin incelenmesi ve gereken önlemlerin alınmasıyla hasta güvenliği önemli ölçüde artırılacaktır.
Anahtar Sözcükler: Tıbbi hatalar, hemşirelik öğrencileri, tutum