Poster - 0
S Sabancıoğulları, YE Dilek
Cumhuriyet University High School of Susehri Health
X, Y ve Z KUŞAĞINDA SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARI VE RUHSAL SAĞLIK
S Sabancıoğulları, YE Dilek
Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Sağlık Yüksekokulu
Giriş: Hemşirelerin, bireylere sağlıklı davranışlar konusunda bilgi verebilmeleri ve yönlendirebilmeleri gerekmektedir. Sağlıklı yaşam biçimi davranışları, bireyin sağlıklı kalmak ve hastalıklardan korunmak için inandığı ve uyguladığı davranışların tümüdür. Sağlıklı bir yaşam biçimini benimseyip sürdürmek için öncelikle hayatı sevmek, hayata bağlanmak, yani ruhsal açıdan sağlıklı olmak gerekmektedir. Araştırmanın amacı kuşaklara göre bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve ruhsal sağlık durumu ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve ruhsal sağlık arasındaki ilişkinin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel ve ilişkisel olarak gerçekleştirilen çalışmanın örneklemini X, Y ve Z kuşağında yer alan 150 sağlıklı birey oluşturmuştur. Veriler, Sosyodemografik Bilgi Formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği ve Genel Sağlık Anketi ile toplanmıştır. İstatistiksel değerlendirmede frekans, ortalama, t testi, khikare, Anova ve pearson korelasyon testi kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin % 60’i kadın, % 40’ı erkektir. X kuşağında yer alan bireylerin % 52’sinde, Y kuşağındaki bireylerin % 32’sinde ve Z kuşağındaki bireylerin % 48’inde ruhsal sağlık durumunun riskli olduğu saptanmıştır ve aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır ( x2 = 4.13, p = 0.034 ). Y kuşağındaki bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği genel puan ortalaması (F = 4.36, p = 0.038) X ve Z kuşağındaki bireylere göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. X kuşağındaki bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile genel sağlık anketi arasında anlamlı bir ilişki saptanmazken ( r = -.26, p = 0.072 ), Y ve Z kuşağındaki bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile genel sağlık anketi arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır ( sırasıyla r = -.45, p = 0.001; r = -.34, p = 0.016 ).
Sonuç: Y kuşağındaki bireylerin X ve Z kuşağındaki bireylere göre ruhsal sağlığı daha iyi düzeydedir. Aynı zamanda Y kuşağındaki bireyler sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına daha çok özen göstermektedir. Y ve Z kuşağında bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları arttıkça ruhsal sağlık düzeyi olumlu yönde artmaktadır. Bu bağlamda bireylerin ruhsal sağlık düzeyleri arttırılarak sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının öneminin anlatılması ve bu davranışları günlük yaşamlarına dahil etmeleri sağlanabilir.
Anahtar Kelimeler: hemşirelik, sağlıklı birey, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, ruhsal sağlık, X,Y,Z kuşağı