ÖHDER 2017 ÖHDER I. ULUSLARARASI
IV. ULUSAL BİREYSEL GELİŞİM GÜNLERİ KONGRESİ

View Abstract

Poster - 0

G Dural*, C Ağralı**, E Karakurt**, D Tuna**
*Inonu University Faculty of Health Sciences Internal Medicine Nursing Department
**Inönü University Faculty of Health Sciences Nursing Department

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN BİREYSEL YENİLİKÇİLİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

G Dural*, C Ağralı**, E Karakurt**, D Tuna**
*İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği
**İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü

Giriş: Günümüzde hayatın her alanında hızlı değişiklikler yaşanmaktadır. Değişen dünyaya uyum sağlayabilmek için bireylerin kendilerini sürekli yenilemeleri ve yenilikçiliği bir davranış olarak benimsemeleri gerekmektedir. Değişik meslek alanlarına göre sağlık alanında yenilikçilik daha yoğundur. Toplumun sağlık/hastalık durumundaki değişiklikler, nüfusun değişmesi, tıptaki medikal ve teknolojik değişmeler gibi pek çok sebep sağlık hizmetlerinde yenilikçilik gereksinimi doğurur. Sağlık ekibindeki birey ve toplumla en fazla iletişim halinde olan hemşirelerinde yenilikçi davranış sergilemeleri beklenmektedir. Hemşirelik bakımının kalitesini arttırmak ve sürdürmek için lisans eğitiminden başlanarak hemşirelerin yenilikçilikleri desteklenmeli ve geliştirilmeye çalışılmalıdır. Çünkü çalıştığı ortamda ‘’yenilikçi’’ rolünü kolaylıkla kullanması için öncelikle hemşirenin bireysel olarak yenilikçi bir düşünceye sahip olması gerekir.

Bu çalışmanın amacı hemşirelik öğrencilerinin bireysel yenilikçilik düzeylerinin belirlenmesidir.

Gereç ve yöntem: Araştırma Ocak 2016-Mart 2017 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın verileri bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 300 öğrenciden toplanmıştır. Araştırma verileri toplanırken araştırmacılar tarafından literatür taraması yapılarak hazırlanan veri toplama formu ve Bireysel Yenilikçilik Ölçeği (BYÖ) kullanılmıştır. Veriler, SPSS 17.0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t-testi, varyans analizi kullanılmıştır.

Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 20.77±1.58 olup, %67.7’si kız öğrenci, %61.1’i orta seviye gelire sahip olduğu belirlendi. Öğrencilerin %52.7’sinin günlük hayatında sosyal aktivitelere katıldığı, %70’inin hemşirelikle ilgili bilimsel etkinliklere katılmadığı, %52.3’ünün hemşireliği isteyerek tercih etmediği saptanmıştır. Öğrencilerin %41’inin mezuniyet sonrası akademisyen olmak istediği, %39’unun hemşirelik mesleğini kişiliğine uygun bir meslek olduğunu düşündüğü, %48.7’sinin hemşireliğin toplum içindeki statüsünün olumsuz olduğunu düşündüğü saptanmıştır. Hemşirelik öğrencilerinin yenilikçilik düzeyinde kendilerini gelenekçi gördükleri (%61.7) saptandı. Bireysel yenilikçilik ölçeğinden elde edilen puan 56.28±3.71 olarak tespit edilmiş, araştırma sonucunda öğrencilerin bireysel yenilikçilik açısından ‘’gelenekçi’’ kategorisinde yer aldıkları bulunmuştur. Araştırma sonucunda hemşirelik mesleğini isteyerek tercih eden ve hemşireliğin kendi kişiliğine uygun olduğunu düşünen öğrencilerin bireysel yenilikçilik puan ortalamaları istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05).

Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelik öğrencilerinin daha çok ‘’gelenekçi’’ düşünceye sahip oldukları görülmüştür. Bu bulgu hemşirelik öğrencilerinin yeniliklere karşı temkinli davrandıklarını, yeniliği kullanmada pek istekli olmadıklarını düşündürmektedir. Hemşirelik mesleğinin hak ettiği yere ulaşması, hemşirelik bakımının kalitesinin artması, hemşirelerin bireysel olarak özgüvenlerinin ve meslek motivasyonlarının artması gibi pek çok nedenden dolayı hemşirelerin ‘’yenilikçi’’ rollerinin geliştirilmesi önerilebilir. Özellikle lisans eğitim müfredatlarının buna yönelik zenginleştirilmesi ve yapılan bu çalışmanın daha geniş örneklem gruplarında tekrarlanması önerilir.

Anahtar kelimeler: Bireysel yenilikçilik, hemşirelik, öğrenci

Close