Oral Presentation - 0
M Altun*, S Bozkurt**, G Beycan Ekitli**, ED Kaçmaz**
*Ege University
**Ege University Faculty of Nursing Psychiatric and Mental Health Nursing
Öğrenci Hemşirelerin Flört Şiddetine Yönelik Tutumlarının Cinsiyete Göre İncelenmesi
M Altun*, S Bozkurt**, G Beycan Ekitli**, ED Kaçmaz**
*Ege Üniversitesi
**Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği
Giriş: Üniversite döneminde öğrenciler duygusal arkadaşlıklar kurmakta ve bu dönemde ilişkide yaşanan şiddetin farkında olmadıkları ya da göz ardı edebildikleri görülmektedir. Bir flört ilişkisinde her türlü, fiziksel, sözel, cinsel, duygusal şiddet, flört şiddeti olarak tanımlanmaktadır. Flört içerisinde yaşanan şiddetin ve bu davranışlara karşı öğrencilerinin tutumlarının belirlenmesi, uygulanan veya maruz kalınan davranışların şiddet boyutuna ulaşmaması açısından önemlidir. Bugünün öğrenci hemşirelerinin, mevcut ilişkilerindeki şiddeti kabul düzeylerinin, yarın mesleki yaşantılarını da etkileyeceği düşünülmektedir.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan bu araştırma bir hemşirelik fakültesine kayıtlı 1. Sınıfta okuyan öğrencilerle yürütülmüştür (N=300). Olasılıksız rastgele örnekleme yöntemi ile, araştırmaya katılmaya gönüllü olan 143 öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler, öğrenci hemşire tanıtıcı bilgi formu ve Flört Şiddetine Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçek, erkeğin ve kadının flörtte uyguladığı psikolojik ve fiziksel şiddete yönelik tutumları incelemektedir. Ölçekten alınan yüksek puanlar flört şiddetine yönelik kabul düzeyinin de yüksek olduğunu göstermektedir. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler (ortalama, sayı, yüzde dağılımları) ve önemlilik testleri (verilerin dağılım özelliklerine göre t-testi, ANOWA, KW, U) kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %71.3’ü kadındır. Öğrencilerin %35.7’sinin flört ilişkisi vardır. Öğrencilerin %1.4’ü şimdiki ya da önceki ilişkisinde şiddete başvurduğu ve %6.3’ü ailesinde şiddete maruz kaldığını belirtti. Öğrenciler, erkeğin psikolojik şiddete yönelik tutum ölçeğinden 29.29 ± 8.72 (min15, max55), erkeğin fiziksel şiddete yönelik tutum ölçeğinden 20.37 ± 7.74(min12,max46) , kadının psikolojik şiddete yönelik tutum ölçeğinden 24.66± 7.34 (min11, max54) ve kadının fiziksel şiddete yönelik tutum ölçeğinden 25.68 ± 8.76 (min12,max58) puan aldıkları görülmüştür. Cinsiyete göre erkeğin psikolojik ve erkeğin fiziksel flört şiddeti puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Erkek öğrencilerin puan ortalamaları anlamlı düzeyde yüksektir. Cinsiyete göre kadının psikolojik ve kadının fiziksel flört şiddeti puan ortalamaları arasında anlamlı fark yoktur (p>0.05).
Sonuç: Erkek öğrencilerin, flörtte erkeğin psikolojik ve erkeğin fiziksel şiddetini daha kabul edilebilir buldukları sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin şiddeti kabul düzeylerini etkileyen faktörlerin incelenmesi ve öğrencilere, flört şiddetini önlemeye ve konuyla ilgili farkındalıklarını arttırmaya yönelik seminerler düzenlenmesi önerilebilir.
Anahtar Kelimeler: Öğrenci hemşire, flört şiddeti, tutum