ÖHDER 2017 ÖHDER I. ULUSLARARASI
IV. ULUSAL BİREYSEL GELİŞİM GÜNLERİ KONGRESİ

View Abstract

Oral Presentation - 0

A Ünsal, RN Uysal, D Kutlay, G Sönmeyen
Ahi Evran University School of Health

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK MOTİVASYON ve MESLEKİ GÜDÜLENME DÜZEYLERİ

A Ünsal, RN Uysal, D Kutlay, G Sönmeyen
Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu

GİRİŞ: Son yıllardaki araştırmalarda öğrencilerin öğrenme sürecini etkileyen önemli faktörlerden birinin de akademik motivasyon olduğu vurgulanmaktadır. Akademik motivasyon, akademik işler için gerekli olan enerjinin üretilmesi olarak tanımlanmaktadır. Akademik motivasyon düzeyinin yüksek olması öğrencinin eğitimini kolaylaştırmaktadır. Hemşirelik eğitiminde kalitenin artması, mesleğini severek ve isteyerek yapacak hemşireler yetiştirilmesi için hemşirelik öğrencilerinin akademik motivasyon düzeyleri kadar mesleki güdülenme düzeylerinin de yükseltilmesi gerekir. Hemşirelik öğrencileri üzerinde mesleki güdülenme ile ilgili çalışmalar yapılmasına rağmen akademik motivasyona ilişkin araştırmalara rastlanmamıştır. Ayrıca akademik motivasyonun mesleki güdülenmeyi etkileyeceği düşünülmektedir. Bu düşüncelerden yola çıkılarak planlanan bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin akademik motivasyon ve mesleki güdülenme düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

GEREÇ ve YÖNTEM: Bu araştırma, bir hemşirelik okulundaki 520 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Veri toplama araçları olarak tanıtıcı özelliklerin sorgulandığı anket formu, Akademik Motivasyon Ölçeği (AMÖ) ve Güdülenme Kaynakları ve Sorunları Ölçeği (GKSÖ) kullanılmıştır. Karataş ve Erden tarafından 2012 yılında AMÖ’nin geçerlilik güvenirliliği yapılmıştır. Diğer ölçek olan GKSÖ ise Acat ve Köşgerolu tarafından 2006 yılında Türkçe’ye uyarlanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, chronbach’s α, bağımsız gruplarda t testi, one way-Anova, LSD post hoc ve korelasyon analizleri ile yapılmıştır.

BULGULAR: Öğrencilerin %62.7’si normal, %37.5’i ikinci öğretimde, %29.2’si de birinci sınıfta okumaktadır. Öğrencilerin yaş ortalamaları 20.44±1.58’dir. Öğrencilerin %67.1’inin ailesinin geliri giderine eşit, %50.8’i devlet/özel yurtta kalmakta, %4.2’sinin kronik hastalığı bulunmaktadır. Sürekli ya da ara sıra sigara kullananlar %22.3, alkol tüketenler %11.1, sakinleştirici ilaç kullananlar %3.3 düzeyindedir. Öğrencilerin %76.3’ü sosyal, %53.8’si bilimsel etkinliklere, %51.4’ü de öğrenci kulüplerine sürekli ya da bazen katıldıklarını belirtmişlerdir. Çalışmadaki AMÖ’nin ortalaması 45.61±9.79, GKSÖ’nin ortalaması da 73.45±9.39 olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin sigara, alkol kullanım, bilimsel etkiliklere katılma durumları (p<0.05), okulu tercih etme istekliliği, sağlığını algılama, okul başarı düzeyleri (p<0.01), bölümünden memnuniyet durumları (p<0.001) ile akademik motivasyon düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlılıklar bulunmuştur. Ara sıra sigara kullananların, sürekli alkol tüketenlerin, bilimsel etkinliklere katılanların, okulu çok fazla isteyerek tercih edenlerin, sağlığını iyi olarak algılayanların, bölümünden çok memnun olanların diğer gruptaki arkadaşlarına göre akademik motivasyon düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin öğrenci kulüplerine katılma (p<0.05), okulu tercih etme istekliliği, bölümünden memnun olma düzeyleri, toplumun hemşireliğe bakış açılarına ilişkin yorumları, mezuniyet sonrası hemşirelik yapma düşünceleri (p<0.001) ile mesleki güdülenme düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlılıklar bulunmuştur. Öğrenci kulüplerine bazen katılanların, okulu çok fazla isteyerek tercih edenlerin, bölümünden çok memnun olanların, toplumun hemşireliğe olumlu baktığını ve mezuniyet sonrası hemşirelik yapmayı düşünenlerin diğer öğrencilere göre mesleki güdülenme düzeyleri daha yüksektir. Öğrencilerin akademik motivasyonları ile mesleki güdülenme düzeyleri arasında pozitif yönde oldukça güçlü bir ilişkinin olduğu saptanmıştır (r=.259, p<0.001). Öğrencilerin akademik motivasyonları arttıkça mesleki güdülenme düzeyleri de yükselmektedir.

SONUÇ: Hemşirelik öğrencilerinin akademik motivasyonları orta seviyede, mesleki güdülenmeleri ise oldukça yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Bazı faktörlerin öğrencilerin akademik motivasyonlarını ve mesleki güdülenmelerini etkilediği belirlenmiştir. İmkanlar dahilinde bu faktörlerin geliştirilmesi konusunda okul yönetimine belli görevler düşmektedir.

Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, öğrenciler, akademik motivasyon, mesleki güdülenme

 

 

Close