Poster - 0
E Şahin
giresun University health sciences faculty
Hemşirelik Son Sınıf Öğrencilerinin Liderlik Yönelimleri ve Akademik Başarıları
E Şahin
Giresun üniversitesi sağlık bilimleri fakültesi
Hemşirelik Son Sınıf Öğrencilerinin Liderlik Yönelimleri ve Akademik Başarıları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
Eda ŞAHİN*, Mustafa BALTACI**
Giresun Üniversitesi, Öğretim Üyesi
Giresun Üniversitesi, 4. Sınıf Hemşirelik Öğrencisi
Amaç: 21. yüzyılın hemşirelik mesleği eğiticileri, uygulayıcıları ve yöneticilerinden hemşirelik mesleğinin gelişimine katkıda bulunmaları ve hemşirelik mesleğini geleceğe taşımak için iyi liderler yetiştirmeleri, öğrencilerin liderlik davranışlarını öğrenmeleri ve geliştirmeleri için destek olmaları beklenmektedir.Bu çalışmanın amacı hemşirelik son sınıf öğrencilerinin liderlik yönelimleri ve akademik başarıları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacı ile tanımlayıcı olarak planlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklem grubunu, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde son sınıfta okuyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 105 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler veri toplama formu ve Liderlik Yönelimleri Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programı ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 22.36±1.95 (21-40)’tür. Öğrencilerin %79’unun kız ve %21’ inin erkek olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin akademik genel not ortalaması 3.01 ± 0.25 (min 2.07- max 3.50)‘dir. Öğrencilerin yarısından fazlası (% 60) akademik başarılarını orta seviyede tanımlamışlardır. Öğrencilerin liderlik yönelimleri ölçeği puan ortalamaları 120.38±16.42 (min 81- max 156) olarak belirlenmiştir. Liderlik Yönelimleri Ölçeği; İnsana yönelik liderlik alt boyut puan ortalaması 32.54 ± 4.45 (min 19- max 40), Yapıya yönelik liderlik alt boyut puan ortalaması 32.13 ± 4.22 (min 22- max 40) , Dönüşümsel liderlik alt boyut puan ortalaması 27.30 ± 5.73(min 15- max 40), Karizmatik liderlik alt boyut puan ortalaması 28.40 ± 5.25 (min 14- max 38) olarak bulunmuştur. Liderlik yönelimleri ölçeği puan ortalamaları ile öğrencilerin akademik başarıları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (F:3.36, p<0.05). Çalışmamızda liderlik yönelimleri ölçeği cronbach alpha değeri 0.92 olarak bulunmuştur.
Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerde , insana yönelik liderlik davranışlarının en fazla sergilenen liderlik özellikleri olduğu, buna göre hemşirelik öğrencilerinin çoğunlukla birlikte çalıştığı kişilerde güçlü istek ve umut oluşturan, gerçekçi olan , başkalarını etkileyebilen etrafındaki insanların görüş ve düşüncelerine önem verdikleri ve onların sorunlarıyla ilgilenen kişiler oldukları aynı zamanda öğrencilerin planlamaya önem veren,, iş hedefleri koyan ve bunların ulaşılmasından kişileri sorumlu tutan liderlik özelliklerine daha fazla sahip oldukları bulunmuştur.
Anahtar kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, Liderlik yönelimleri, Akademik başarı , Liderlik Olgusu , Hemşirelikte liderlik