Oral Presentation - 27
Syringocoele in children: renal and bladder outcomes.
H Tuğtepe, I Mushtaq, P Cuckow, P Duffy, N Smeulders, J Dhillon, D Desai, A Cherian
Department of Paediatric Urology, Great Ormond Street Hospital for Children, London, United Kingdom
Aims: We report our experience with this rare anomaly in children from a single centre highlighting their renal and bladder outcomes.
Materials and Methods:A retrospective review of case notes with a diagnosis of syringocoele between 1994 and 2008 was carried out at our institution . Ultrasonogram(US), micturating cystourethrogram(MCUG) and cystoscopy were performed in all patients. Plasma creatinine was available at presentation and GFRs were done for all patients with renal impairment (plasma creatinine >50 micromol/litre) at follow up. Continence was noted in older children and in the younger ones ultrasound was used to assess bladder function. Invasive urodynamics was performed in selected cases.
Results:Thirteen patients were identified with age at presentation ranging from 0-50 months (mean=8.3). Mean follow-up period was 69 months. Seven patients (54%) had antenatal findings with upper tract dilatation in six and two of them in addition had a distended bladder. The remaining presented with urinary tract infection. All were treated cystoscopically. At presentation five (38%) had impaired renal function of which two belonged to the antenatal group. Two of five progressed to chronic renal failure, while the rest continue to have impaired renal function. Day time continence was confirmed in 7. In the rest US confirmed a normal bladder with good emptying. One patient had high baseline pressures and poor emptying on urodynamic assessment.
Conclusion: Close follow up of patients with syringocoele is necessary as upto 40% of the children have renal impairment of whom nearly two fifths progress to renal failure. A minority have bladder dysfunction.
Çocuklarda Syringosel: Böbrek ve Mesane Sonuçları
H Tuğtepe, I Mushtaq, P Cuckow, P Duffy, N Smeulders, J Dhillon, D Desai, A Cherian
Çocuk Ürolojisi, Great Ormond Street Hospital for Children, Londra, İngiltere
Amaç: Çocuklarda nadir görülen bu anomali ile ilgili tek merkezimizdeki deneyimimizi, özellikle böbrek ve mesane sonuçlarıyla sunmak.
Materyal ve Metod::Merkezimizde 1994 ve 2008 yılları arasında siringosel tanısı alan hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Tüm hastalara USG, işeme sistoüretrografisi ve sistoskopi uygulandı. Hastaların geliş plazma kreatinin düzeyi bakıldı ve böbrek bozukluğu (plazma kreatinin > 50 mikromol/litre) olan tüm hastalarda ise takiplerinde GFR hesaplandı. Büyük çocuklarda continansa, küçük çocuklarda ise USG ile inceleme yapılarak mesane işlevi değerlendirildi. Seçilmiş vakalara invazif ürodinami uygulandı.
Bulgular:Siringoselli on üç hastanın başvuru yaşı 0-50 ay olarak bulundu. (Mean: 8.3ay) Ortalama takip süresi 69 ay idi. Yedi hastada (%54) antenatal bulgu mevcuttu. Bunların altısında üst üriner sistem dilatasyonu, ikisinde de distandü mesane mevcuttu. Diğer hastalar idrar yolu enfekisyonu ile başvurdu. Tüm hastalara sistoskopi ile tedavi uygulandı. İkisi antenatal grupta olmak üzere toplam beş hastada (38%) böbrek fonksiyon bozukluğu mevcuttu. Bu hastaların ikisi KBY’ye ilerledi, geriye kalan hastalarda da böbrek bozukluğu devam etmektedir. Yedi hastada gündüz kontinans mevcuttu. Diğer hastalarda USG ile normal mesane boşalma fonksiyonu izlendi. Bir hastada ürodinamik çalışmada yüksek basınç ve yetersiz mesane boşalımı saptandı.
Sonuç: Siringoselli hastaların %40’ında böbrek bozukluğu, böbrek bozukluğu olanların da beşte ikisinde KBY gelişimi olduğundan yakın takip önemlidir. Bu hastaların az kısmında mesane disfonksiyonu mevcuttur.