Oral Presentation - 9
SHOULD CIRCUMCISION DURING THE SUMMER MONTHS BE A NIGHTMARE FOR PEDIATRIC SURGEONS? The views and deeds of a quiet surgeon in the periphery
E Türk
Denizli State Hospital, Department of Pediatric Surgery, Denizli
Introduction: Circumcision is the most common procedure performed by pediatric surgeons and urologists and is part of the religious requirements of our country. The inability of hospitals to meet all the increased circumcision requests during the summer holidays can lead to these procedures being carried out by local people called circumcisers who lack adequate medical equipment and this causes some medical and social problems. This study suggests a solution to pediatric surgeons working at peripheral hospitals to solve this problem and emphasizes the importance of pediatric surgeons. Material Method: Patients presenting at the Denizli State Hospital Pediatric Surgery Outpatients Department to undergo circumcision during the school holidays were divided into two groups. Patient who could communicate easily and were over 6 years old were circumcised under local anesthesia while children aged 0 to 6 or children over 6 but shy or with an additional abnormality detected during physical examination were circumcised under general anesthesia. Results: A total of 886 patients presented at our outpatients department for circumcision between June 1 and September 31, 2010 and 676 children (76.2%) aged 6-17 years were circumcised under local anesthesia by a single pediatric surgeon with the help of medical officers. A total of 154 patients (17.3%) aged 0-6 and 25 patients (3%) older than 6 but with adaptation problems and 31 patients (3.4%) with an additional anomaly detected during physical examination were operated under general anesthesia. Discussion: Pediatric surgeons working at a peripheral hospital can train the healthcare staff on the rapid, practical and healthy circumcision method they prefer and enable the circumcision of many children under local anesthesia. They can also examine the children before circumcision to diagnose any addition anomalies and prevent incorrect circumcision being performed by persons lacking a medical education.
SÜNNET YAZ AYLARINDA ÇOCUK CERRAHLARI İÇİN KABUS MU OLMALI? Sessiz bir perifer cerrahının konu hakkındaki görüş ve uygulamaları
E Türk
Denizli Devlet Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Denizli
Giriş: Çocuk cerrahları ve ürologların en sık yaptığı cerrahi girişim olarak sünnet, ülkemizde dini inançların bir gereği olarak uygulanmaktadır. Özellikle yaz tatillerinde artan sünnet taleplerinin tamamının hastaneler tarafından karşılanamaması, hastaların yeterli tıbbi donanımı olmayan ve sünnetçi olarak isimlendirilen kişilerce sünnet edilmesine ve bu durumda bazı tıbbi ve sosyal sorunlara neden olabilmektedir. Bu çalışma perifer devlet hastanelerinde çalışan çocuk cerrahlarına bu sorunu engelleyebilmek için çözüm önerisi sunmakta ve bu konuda biz çocuk cerrahlarının önemine vurgu yapmaktadır.
Materyal Metod:Denizli Devlet Hastanesi Çocuk cerrahisi polikliniğine okul tatil döneminde sünnet olma isteğiyle müracaat eden hastalar iki gruba ayrıldılar. Altı yaş ve üstünde iletişeme rahat geçebilen çocuklar lokal anestezi altında, 0-6 yaş arası ile iletişim kurmayan, ürkek 6 yaş üstü hastalar ve fizik muayenede ek anomali saptanan hastalar ise genel anestezi altında sünnet edildiler.
Sonuçlar:Polikliniğimize 01 Haziran-31 Eylül 2010 tarihleri arasında müracaat eden 886 hastadan, yaşları 6-17 arasında değişen 676’si (%76,2) tek bir çocuk cerrahı ve bu konuda eğitilmiş 2 sağlık memuru yardımıyla lokal anestezi altında sünnet edildi. Yaşları 0-6 arasında olan 154 hasta (%17,3) ile, 6 yaşından büyük, uyum problemi yaşayan 25 hasta (%3) ve fizik muayenede ek anomali saptanan 31 hasta (%3,4) genel anestezi altında sünnet edildiler.
Tartışma:Perifer hastanelerinde çalışan, gönüllü çocuk cerrahları benimsedikleri hızlı, pratik ve sağlıklı bir sünnet tekniğini yardımcı personele öğreterek, çok sayıda çocuğu lokal anestezi altında sünnet edebilir. Ayrıca hem sünnet öncesi çocukları muayene ederek konjenital anomalisi olanların tanısını koyar, hem de tıbbi eğitimden noksan kişilerin yapacakları hatalı sünnetleri engellemiş olur.