Oral Presentation - 20
Upper urinary tract duplications
MN Azılı, G Ekberli, F Akbıyık, E Şenel, E Mambet, Z Livanelioğlu, H Atayurt, T Tiryaki
Ankara Child Health and Diseases, Hematology Oncology Training and Research Hospital Department of Pediatric Surgery
Aim: Complete duplication of upper urinary tract, a rare complex anomalies. Such anomalies increasingly, after the diagnosis of intrauterine finding of hydronephrosis is detected. Treatment of patients with complete upper urinary tract duplications, there is not a standard option. The reason we have operated on 20 patients with upper urinary tract duplication and the results were presented and treatment options.
Materials and Methods: Between 2005-2010, 20 patients were operated in the upper urinary tract duplication were analyzed retrospectively. Patients with clinical findings, USG,VCUG and renal scintigraphy and biochemical analysis examined the results of the surgical intervention was decided. All patients are still followed up by calling the intermittent controls.
Results: Their ages range from 5 days to 13 years of age 3 males 17 females a total of 20 patients were evaluated from hospital records backwards. 4 cases were diagnosed prenatally hydronephrosis, two patients because of incontinence and in 14 patients with recurrent urinary tract infection was diagnosed. Prenatally ureterocele was found in 2 cases and 2 months of endoscopic ureterocele incision. Cases were re-evaluated 1 year old, the upper pole dysplasia was detected, and heminephrectomy was performed. During the same period, 2 prenatally and 3 were diagnosed with recurrent urinary tract infection due to a single system ureterocele total of 5 cases, were treated by ureteroneocystostomy. In 3 cases due to ectopic ureter, dilatation of the upper pole was detected and hemi nephrectomy was performed, in one case due to ectopic ureter, lower pole dysplasia was determined and lower pole heminephrectomy was performed, heminephrectomy upper pole of the cases in one, had a lower pole ureteropelvic junction obstruction and underwent pyeloplasty. Vesicoureteral reflux was detected in 13 cases. Reflux was detected in 7 cases, open surgery was performed with the anti-reflux surgery. In 3 cases with excision of the dilated ureter, ureteroneocystostomy was performed after ureteroureterostmy, in 4 cases ureteroneocystostomy was performed side to side replaced of the ureters. Six patients were diagnosed with reflux grade 3-4 STING applied. In four cases the control of the VCUG examination showed no reflux, in the two cases degree of reflux had declined and follow-up for urinary tract infection developed, to be followed without the need for an additional intervention was appropriate.
Conclusion: Upper urinary tract duplications are rare, complex anomalies. This is a very detailed evaluation of such patients should be made patient-specific treatment plan. From heminephrectomy to endoscopic ureterocele incision, many different surgical procedures may be needed, with experience in specialized centers, treatment and follow-up is important.
Üst Üriner Sistem Duplikasyonları
MN Azılı, G Ekberli, F Akbıyık, E Şenel, E Mambet, Z Livanelioğlu, H Atayurt, T Tiryaki
Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
Amaç Üst üriner sistemin komplet duplikasyonları oldukça nadir görülen karmaşık anomalilerdir. Bu tür anomalilerde giderek artan oranda intrauterin saptanan hidronefroz bulgusu sonrası tanı almaktadır. Komplet üst üriner sistem duplikasyonu olan olguların tedavisinde standart bir seçenek yoktur. Üst üriner sistem duplikasyonu nedeni ile opere ettiğimiz 20 olgu sunularak tedavi seçenekleri ve sonuçları değerlendirildi.
Yöntem ve Gereçler 2005-2010 yılları arasında opere edilen üst üriner sistem duplikasyonlu 20 olgu geriye dönük olarak değerlendirildi. Olgularda klinik bulgular, USGi VCUG ve renal sintigrafi ile biyokimyasa analizlerinin sonuçları irdelenerek yapılacak cerrahi girişime karar verildi. Tüm olgular aralıklı olarak kontrollere çağrılarak izlenmeye devam edilmektedir.
Sonuçlar Yaşları 5 gün ile 13 yaş arasında değişen 17 kız 3 erkek toplam 20 olgu hastane kayıtlarından geriye doğru irdelendi. 4 olgu prenatal olarak hidronefroz tanısı alırken, iki olgu inkontinans nedeni 14 olgu ise tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ile tanı aldı. Prenatal 2 olguda üreterosel saptandı ve 2 aylık iken endoskopik üreterosel insizyonu uygulandı. Bir yaşına geldiklerinde tekrar değerlendirilen olgularımızda üst polde diaplazi saptandı ve heminefrektomi yapıldı. Aynı süre içerisinde ikisi prenatal üçü tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu nedeni ile tanı alan tek sistem üreteroseli olan toplam 5 olgu opere edilerek tedavi üreteroneosistostomi yapılarak tedavi edildi. 3 olguda ektopik üreter nedeni ile üst polde dilatasyon ve hemi nefrektomi yapıldı bir olguda ise alt pol ektopik üreter nedeni ile displazik idi alt pol heminefrektomisi yapıldı. Üst pol heminefrektomisi yapılan olgulardan birinde alt polde UPJ obstrüksiyonu mevcuttu ve pyeloplasti yapıldı. 13 olguda ise vezikoüreteral reflü saptandı. Reflü saptanan olgulardan yedisinde açık cerrahi girişim ile anti reflü operasyonu yapıldı. Üç olguda üreteroüreterostomi yapılaak tek üretere neosistostomi yapılırken 4 olguda çift üreter yan yana çıkarılarak üreteroneosistostomi yapıldı. grade 3-4 reflü saptanan altı olguda ise STING uygulaması ile yapıldı. Dört olguda kontrol VCUG’de reflü saptanmaz iken iki olguda reflünün derecesinde düşme olduğu, izlemlerde ise idrar yolu enfeksiyonu saptanmadığı için ek bir girişim yapılmadan takip edilmesi uygun görüldü.
Tartışma Üst üriner sistem duplikasyonları ender görülen, karmaşık anomalilerdir. Bu tür hastaların çok detaylı bir şekilde değerlendirilerek tedavi planının hastaya özel yapılması gerekmektedir. Heminefrektomiden üreterosel endoskopik insizyonuna kadar pek çok değişik cerrahi girişim gerekebileceğinden özelleşmiş deneyimi olan merkezlerde tedavi ve takiplerinin yapılması önemlidir.