Oral Presentation - 3
Effects of Tolterodine and Trospium Chloride on the Renal Damage Induced by Partial Upper Urinary Tract Obstruction
A Karaman*, E Şamdancı**, S Sayın**
*İnönü University, Medical School, Department of Pediatric Surgery
**InonuUniversity, Faculty of Medicine, Departments of Pathology Malatya
Aim: Chronic partial upper urinary tract obstruction is the common form of problematic obstruction in children. It causes great clinical concern because it is often difficult to diagnose and treat. Chronic partial upper urinary tract obstruction can damage kidney progressively. A considerable body of evidence indicates that increased renal pelvic pressure may contribute to renal parenchymalinjury in chronic partial upper urinary tract obstruction. In the present study, we aimed to examine efficacy of trospium chloride and tolterodine on the renal parenchymalinflammatory process and upper urinary dilatation in the rats.
Methods: Thirty two rats divided into four groups: group 1 (control group), group 2 (obstruction group), group 3 (obstruction + tolterodine, 0,5 mg/rat, i.g. group), and group 4 (obstruction + trospium chloride1 mg/kg/rat, i.g. group). In groups, except group 1, partial upper urinary tract obstructionwas induced by embedding the upper quarter of the right ureter into the psoas muscle for 14 days. At the end of the experiment period, rats were sacrificed.Pelvic dilatation and parenchymal inflammation were evaluated with H&E staining. SMA, neuroglobin, and cytoglobin were examined with immunohistochemical staining.
Results: Group 2 animals demonstrated severe pelvic dilatation and parenchymal inflammation and increased SMA and neuroglobinstaining in wall of upper urinary tractus. (p<0.05) Treatment of animals with tolterodine and trospium chloridemarkedly attenuated inflammatory alterations, reduced pelvic dilatation and decreased the intence neuroglobin staining.
Conclusion: The findings imply that increased renal pelvic pressure may contribute to renal parencymal injury in chronic partial upper urinary tract obstruction. Anticholinergic medications such as tolterodine and trospium chlorideexerts reno-protective effects probably by prevention of pelvic pressure increasing.
Rat Üst Üriner Obstrüksiyon Modelinde ‚ÄúTolterodine‚Äù ve ‚ÄúTrospium Chloride‚Äù in Böbrek Hasarı Üzerine Etkisi
A Karaman*, E Şamdancı**, S Sayın**
*İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**İnönü Üniversitesi tıp Fakültesi Patoloji AD, Malatya
Amaç: Obstrüktif üropatiler sonucu artan renal pelvis basıncı belli basıncın üstüne çıktığında renal hasar ortaya çıkar. Klinikte çok daha sık olarak yaşanan kısmi obstrüksiyonlardır. Bu olgularda genellikle böbrek fonksiyon kaybı belli bir düzeye gelene dek cerrahi girişim yapılmamakta ve uzun dönem takip planlanmaktadır.
“Tolterodine” ve “Trospium chloride” aşırı aktif mesane gibi hastalıklarda mesane içi basıncı azaltarak mesane kapasitesini artıran anti-kolinerjik ajanlardır. Çalışmamızda adı geçen ajanların kısmi üriner obstrüksiyonda renal pelvis basıncındaki artışa sekonder gelişen böbrek hasarı üzerine etkisi araştırılmıştır.
Metod: Çalışmada kullanılan toplam 32 rat 4 eşit gruba ayrıldı: Gruplar; 1. (kontrol), 2. (obstruksiyon), 3. (obstruksiyon + tolterodine), 4. (obstruksiyon + Trospium chloride) şeklinde oluşturuldu. 2 haftalık deney süresi sonunda doku örnekleri alınarak ratlar sakrifiye edildi. Alınan örneklerde histopatolojik çalışma yapıldı. Tolterodin 0,5 mg/rat, Trospium chloride1 mg/kg/rat şeklinde deney süresi boyunca oral olarak verildi.
Sonuçlar: Obstrüksiyon sonrası 2. grupta belirgin pelvik dilatasyon ve inflamasyonla birlikte proksimal tubül ve üreter duvarında artmış SMA boyanması saptandı. “Tolterodine” ve “Trospium chloride” tedavisi bu parametreleri anlamlı olarak düşürdü. (p<0.05) Hipoksik dokularda artış gösterdiği saptanan globin ailesinin yeni üyelerinden cytoglobin 2. grupta belirgin boyanırken “Tolterodine” ve “Trospium chloride” tedavisi bu bulguyu daha da arttırdı. (p<0.05) Neuroglobin boyamasının 2 grupta belirgin artarken “Tolterodine” ve “Trospium chloride” tedavisinin bu artışı engellediği saptandı. (p<0.05)
Tartışma: Bu bulgular ışığında, kısmi üriner obstrüksiyonun renal hasara yol açtığı, pelvis ve tubullerde dilatasona sekonder gelişen inflamatuar yanıtın bu hasarda önemli rol oynadığı ve Tolterodine” ve “Trospium chloride” tedavisinin pelvik basıncı düşürerek bu hasarın önlemesinde belirgin etkisinin olduğu düşünülmektedir.