Oral Presentation - 49
EVALUATION OF CONTRALATERAL KIDNEY, LIVER AND LUNG AFTER ESWL IN RABBITS
M Fedakar Şenyücel*, Ş Küpana Ayva**, MK Aslan*, T Soyer*, Aİ Demet***, Ü Kısa***, M Başar****, MA Çakmak*
*Kırıkkale University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Kirikkale University Faculty of Medicine Dept. of Pathology
***Kirikkale University Faculty of Medicine Dept. of Biochemistry
****Kirikkale University School of Medicine, Department of Urology
Aim: Studies examining the structural and functional effects of ESWL have concentrated on the shocked kidney. An experimantal study was carried out to evaluate the effects of ESWL on the contrlateral kidney, liver and lung by histopathological and biochemical methods.
Materials and methods: Twelve New Zealand rabbits were allocated to two groups (n=6). Both kidneys, liver and lung tissues of control group (CG, n=6) were harvested without any intervention. In the ESWL group (EG), right kidneys were exposed to 3000 shock waves at 14 kV energy by using ESWL device three times every other day. Rabbits in EG, were sacrificed on the 1st. day and both kidneys, liver and lung tissues were harvested. Kidneys were examined histopathologically for the presence of glomerular and tubular injury, interstitial edema, congestion, inflamation and fibrosis. Livers were examined for hepatocyte vacuolisation, congestion, portal inflamation and fibrosis. Lung tissues were also examined for loss of normal structure, emphysema, interstitial congestion-edema, prominent alveolar septal vessels, interstitial inflamation, intraalveolar hemorrhage, intraluminal hemorrhage, peribronchial edema, congestion, inflamation in bronchial wall and epithelial desquamation. Biochemical analysis of tissue samples were performed for oxidative injury markers(malondialdehyde-MDA, nitric oxide-NO and sulphidryl-SH values).
Results: Histopathologic evaluations revealed that tubular injury was found in both kidneys, portal fibrosis in liver and peribronchial congestion in lung in EG (p<0.05). Biochemical evaluations of both kidneys showed MDA levels were higher in EG than in CG (p<0.05).
Conclusion: This study has been demostrated that ESWL may affect contrlateral kidney, liver and lung histopathologically and oxidative injury of contrlateral kidney may occur after ESWL.
ESWL YAPILAN TAVŞANLARDA KONTRALATERAL BÖBREK, KARACİĞER ve AKCİĞERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
M Fedakar Şenyücel*, Ş Küpana Ayva**, MK Aslan*, T Soyer*, Aİ Demet***, Ü Kısa***, M Başar****, MA Çakmak*
*Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD
***Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya AD
****Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, Kırıkkale
Amaç: ESWL’nin yapısal ve fonksiyonel etkilerini inceleyen çalışmalar çoğunlukla şok dalgaları uygulanan böbrek üzerinde yoğunlaşmıştır. Şok dalgalarının kontralateral böbrek, karaciğer ve akciğer üzerindeki etkisini histopatolojik ve biyokimyasal yöntemler ile değerlendirmek üzere deneysel bir çalışma yapılmıştır.
Gereç ve yöntem: On iki adet Yeni Zelanda tavşanı iki gruba (n=6) ayrıldı. Kontrol grubunda (KG), herhangi bir girişim yapılmaksızın her iki böbrekten, sağ akciğerden ve karaciğerden örnekler alındı. ESWL grubunda (EG), sağ böbreğe 14 kV enerji ile 3000 şok dalgası elektrohidrolik tipte ESWL cihazıile gün aşırı üç seans ESWL uygulandı. Bir gün sonra EG’daki deneklerin her iki böbrekten, sağ akciğerden ve karaciğerden örnekler alındı. Histopatolojik olarak böbrekler, glomerüler ve tübüler hasar, interstisyel ödem, konjesyon, iltihabi hücre infiltrasyonu ve fibrozis açısından, karaciğer hepatosit vakuolizasyonu, vasküler konjesyon, portal inflamasyon ve fibrozis açısından, akciğer ise alveoler düzeyde normal yapı kaybı, amfizem, interstisyel konjesyon, ödem, belirgin alveolar septal damarlanma, interstisyel inflamasyon ve intraalveoler hemoraji açısından, bronşiol düzeyinde intralüminal hemoraji, peribronşial ödem ve konjesyon, bronşiol duvarında inflamasyon ve epitelde dökülme açısından değerlendirilip skorlandı. Ayrıca dokular, biyokimyasal yöntemlerle oksidatif hasar belirteçleri (malondialdehit-MDA, nitrik oksit-NO ve sülfidril-SH yükü) bakımından değerlendirildi.
Sonuçlar: Histopatolojik değerlendirmedeEG’da her iki böbrekte tübüler hasar, karaciğerde portal fibrozis ve akciğerde peribronşial konjesyonda anlamlı farklar saptandı (p<0.05). Biyokimyasal değerlendirmede ise, MDA düzeyleri ipsilateral böbrekte daha belirgin olmak üzere her iki böbrekte anlamlı yüksek bulundu (p<0.05).
Yorum: Çalışmamızda ESWL’nin kontralateral böbrekte, karaciğerde ve akciğerde histopatolojik olarak farklılıklara neden olduğu ve kontralateral böbrekte oksidatif hasara neden olabileceği gösterilmiştir.